CSA: Modificarile aduse normelor RCA nu obliga asiguratorii sa faca profit

Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 19:03
2281 citiri
CSA: Modificarile aduse normelor RCA nu obliga asiguratorii sa faca profit

Modificarile aduse normelor RCA nu prevede obligatia asiguratorilor de a face profit pe segmentul RCA, acestia avand obligatia doar de a stabili tarifele de prima, astfel incat sa garanteze indeplinirea obligatiilor ce decurg din incheierea contractelor de asigurare.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a facut aceasta precizare motivand aparitia unor "informatii eronate, aparute in mass-media in ultimele zile, referitoare la modificarile aduse normelor RCA si la faptul ca 'CSA forteaza asiguratorii sa faca profit din RCA'".

De ce se scumpeste RCA: Ca sa acopere cheltuielile si marja de profit

Arbitrul asigurarilor a mentionat ca modificarile aduse normelor RCA prin Ordinul numarul 3/2013 vizeaza stabilirea tarifelor RCA pe categorii de riscuri (segmentarea tarifelor in functie de diferite criterii stabilite de societate) si nu doar pe categorii de vehicule, asa cum era in trecut, precum si utilizarea pentru calculul tarifelor a unor metode actuariale general acceptate, care sa ofere un nivel ridicat de incredere, astfel incat cuantumul rezultat al tarifelor RCA sa fie corect si suficient pentru acoperirea tuturor riscurilor asumate si a cheltuielilor aferente.

De asemenea, modificarile aduse mai vizeaza transmiterea catre CSA in format electronic a calculelor efectuate, avand in vedere complexitatea acestora.

Astfel, CSA subliniaza ca Ordinul numarul 3/2013 nu prevede obligatia asiguratorilor de a face profit pe RCA.

"Legislatia prevede, ca si pana acum, doar obligatia asiguratorilor RCA de a stabili tarifele de prima, astfel incat sa garanteze permanent indeplinirea obligatiilor ce decurg din incheierea contractelor de asigurare RCA, profitul nefacand parte din obligatiile asiguratorului", se arata in comunicat.

Potrivit CSA, tarifele de prima sunt liber stabilite de catre societatiile de asigurare.

"Utilizarea unor metode de calcul actuariale consacrate, segmentarea complexa a tarifelor de prima pe multiple criterii, care sa permita identificarea categoriilor de clienti ce prezinta un risc crescut in producerea daunelor, sunt elemente care apreciem ca vor conduce la o calibrare corecta a tarifelor de prima", se mai spune in comunicat.

Totodata, tarifele de prima sunt stabilite de fiecare societate in functie de portofoliul de clienti caruia societatea doreste sa se adreseze, precum si functie de alte elemente din strategia fiecarei societati.

"Facem totodata precizarea ca Ordinul numarul 3/2013 nu prevede obligatia ca tarifele de prima stabilite de asigurator sa contina 'opinia scrisa a actuarului auditorului financiar al asiguratorului', asa cum s-a mentionat in presa scrisa de astazi, 24 ianuarie 2013", se mai arata in comunicat.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#CSA modificari RCA, #CSA scumpire RCA, #modificari rca 2013, #scumpiri RCA 2013 , #asigurari