Cutremur in piata asigurarilor dupa masurile luate impotriva Astra? Cum vor fi afectati clientii

Marti, 18 Februarie 2014, ora 19:23
6295 citiri
Cutremur in piata asigurarilor dupa masurile luate impotriva Astra? Cum vor fi afectati clientii

Masura luata, marti, de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) fata de Astra Asigurari, de instituire a procedurii de redresare financiara prin administrare speciala, va transmite semnale negative, iar clientii vor deveni reticenti si se vor confrunta cu situatii neplacute, afirma analistul Aurelian Dochia.

"Este o tulburare pentru piata asigurarilor din Romania, pentru ca nivelul de incredere este destul de scazut in acest domeniu. Au aparut diverse discutii cum ca multe societati de asigurari nu se comporta corespunzator si, pe fondul crizei, cand si asa tot mai putini clienti sunt dispusi sa incheie contracte, aceasta agravare a situatiei - prin impunerea unor astfel de sanctiuni - transmite semnale negative", a declarat analistul Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.

Totusi, masurile impuse de ASF pot reprezenta si un prim pas inainte, marcand un moment important catre o indreptare a situatiei pe aceasta piata, mai spune acesta.

"Ar trebui sa se faca o separare intre societatile de buna calitate si cele care nu sunt serioase. Poate fi si un nou inceput", a apreciat Aurelian Dochia.

Mai mult, el sustine ca ASF trebuie sa isi indeplineasca misiunea si sa scoata la iveala toate ineficientele din sectorul de asigurari. In plus, institutia trebuie sa informeze publicul, pentru ca aceasta actiune ar putea contribui la imbunatatirea perceptiei publicului fata de societatile de asigurari.

Pe de alta parte, analistul arata ca situatia de la Astra nu trebuie generalizata, avand in vedere ca sunt si societati care isi indeplinesc obligatiile in mod corect.

"Insa vor exista si clienti nemultumiti, suntem intr-un proces de invatare, iar cazul Astra... putem spune ca face parte din el. Insa cred ca daca societatea nu va aduce dovezi clare cum ca si-a rezolvat situatia, clientii care au avut asigurari acolo se vor indrepta catre alte firme", a punctat Aurelian Dochia.

Ce se va intampla cu clientii

Desi Radu Rusanu a precizat ca asigurarile vor ramane in vigoare pana la expirarea lor, Cristian Munteanu, presedintele Asociatiei Service-urilor Independente, a spus ca proprietarii de service-uri "sunt ingrijorati ca nu isi vor mai primi banii de la Astra si vor sa inceapa demersurile de a-si recupera banii", a spus acesta, pentru Digi 24.

El a indemnat ca asiguratii sa nu mai cumpere polite de la aceasta firma. In plus, el a avertizat ca "cei care au o polita de la Astra vor avea o dificultate in a mai gasi un service auto care sa le mai repare masina, pentru ca, cel mai probabil, se vor dovedi niste hartii fara valoare".

Totusi, Victor Miron, proprietarul unui service auto din Cluj-Napoca, a precizat ca la el nu au ajuns de mult timp masini cu daune de la Astra Asigurari si ca firma sa nu are contract cu societatea respectiva de asigurari.

"Au fost cazuri in care clientul a cerut regie proprie si a platit el reparatia dupa ce a fost despagubit de catre Astra", a rememorat omul de afaceri, pentru Ziare.com.

Astra Asigurari are trei milioane de clienti in Romania.

Ce a descoperit ASF la Astra Asigurari

Dan Radu Rusanu, presedintele ASF, a precizat, marti, ca a luat masuri ca urmare a rezultatelor unor controale realizate dupa ce institutia a suspectat ca Astra Asigurari a subestimat in mod voit daunele pe care ar putea sa le plateasca, astfel ca rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decat era necesar, respectiv cu 100 milioane lei.

In consecinta, au fost suspendati atat actionarii, cat si conducerea, iar firma KPMG a fost desemnata administrator special al asiguratorului.

Mai mult, el a apreciat ca in ultimii 5 ani societatea nu a fost controlata temeinic si ca nu va fi capabila sa isi onoreze obligatiile, in cazul unui eveniment major. De asemenea, firma are nevoie de o infuzie de capital.

Administrator special la Astra Asigurari: Conducerea a fost suspendata

Pe de alta parte, seful Astra Asigurari, Dan Adamescu, a calificat aceasta decizie drept "incredibila si incalificabila".

"Controlorul pietei sa ia o masura de genul asta fata de cea mai mare companie de asigurari, nu cred ca a mai existat asa ceva in industria asigurarilor", a spus omul de afaceri, intr-o conferinta de presa.

Prima reactie a sefului Astra dupa ce ASF a pus administrator special: Este incredibil si incalificabil

Romanii, tot mai nemultumiti de asigurari

Intr-un studiu al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor se arata ca romanii sunt din ce in ce mai nemultumiti de asigurari. In 2012, peste 7.400 de romani s-au plans in special de intarzierile foarte mari sau de plata partiala a daunelor.

Cele mai multe reclamatii le-a primit Astra Asigurari, peste 4.500, locul al doilea fiind ocupat de Euroins, cu 1.800 de plangeri. A treia companie in acest clasament este Asirom, cu peste 1.000 de sesizari.

Analistul Aurelian Dochia recunoaste faptul ca educatia populatiei in acest domeniu este mai degraba rolul societatilor de asigurari.

"Noi ne aflam intr-o situatie precara. Insa incet-incet, in 5-10 ani, lucrurile pot evolua si e aproape inevitabil ca industria asigurarilor trebuie sa se apropie de cea din celelalte tari, mai sofisticate din punct de vedere al sectorului financiar", a estimat Aurelian Dochia.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#masuri ASF Astra Asigurari, #asigurari Astra clienti, #ASF Astra Asigurari , #asigurari