Daca plec in strainatate, imi mai trebuie asigurare medicala?

Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 07:26
27485 citiri
Daca plec in strainatate, imi mai trebuie asigurare medicala?

Inca din anul 2008, statul roman ofera gratuit, prin CNAS, Cardul European de Sanatate care acopera o parte din cheltuielile medicale neprevazute. Mai sunt utile asigurarile medicale de calatorie in strainatate, in acest caz?

Nu stiti niciodata cand va puteti imbolnavi si cheltuielile medicale in strainatate sunt extrem de ridicate. Acestea se pot ridica chiar la valoarea intregii calatorii.

Ce optiuni de acoperire a costurilor medicale in strainatate exista?

1. Cardul European de Sanatate

Este un document care confera titularului asigurat dreptul la prestatii medicale necesare in cadrul unei sederi temporare intr-un stat membru al Uniunii Europene. Acesta se elibereaza de catre Casa Nationala de Asigurare de sanatate la cererea persoanei asigurate, pentru deplasari scurte (de maxim 6 luni) in afara granitelor Romaniei si este valabil numai pe teritoriul statelor membre UE.

Cardul european de asigurat nu este obligatoriu, iar trecerea frontierei nu este conditionata de prezentarea acestuia, fiind suficienta prezentarea oricarui alt tip de asigurare medicala.

Incepand cu 1 ianuarie 2008, cardul este gratuit si este valabil 6 luni de la data eliberarii. Cu maxim o luna inainte de expirarea lui, se poate obtine unul nou urmand procedura normala.

2. Polita de asigurare medicala pentru calatorii in strainatate

In vreme ce Cardul European de Sanatate este valabil doar in Uniunea Europeana, asigurarile medicale private pentru calatorii in strainatate sunt valabile in orice stat al lumii in functie de preferintele persoanei care se asigura. O polita medicala de calatorii acopera cheltuielile medicale atat in spitalele de stat cat si in cele private, in timp ce Cardul European de Sanatate este valabil doar in unitatile spitalicesti de stat.

Cardul European de Sanatate are o actiune limitata, tipurile de ingrijiri suportate fiind prestatiile in natura care devin necesare pe motive medicale in timpul sederii unui alt stat membru, tinand cont de natura prestatiilor si de durata de sedere preconizata. O asigurare medicala privata acopera, suplimentar: cheltuielile aferente repatrierii sanitare, cheltuielile cu repatrierea in caz de deces, toate cheltuielile de spitalizare, accidentele de orice fel intamplate in perioada sederii pe teritoriul tarii respective, alte cheltuieli medicale.

Exista posibilitatea ca, in unele tari membre UE, posesorul unui card sa fie obligat sa plateasca cheltuielile medicale, urmand ca, ulterior, odata cu ajungerea in tara, sa faca o cerere de rambursare a banilor catre casa locala de asigurari de sanatate. In tot acest timp, pentru cei care poseda o asigurare privata de sanatate, cheltuielile sunt preluate si platite de cele mai multe ori direct catre furnizorii de servicii medicale din afara tarii. Astfel, asiguratul nu va fi nevoit sa plateasca din propriul buzunar.

Ar mai fi de mentionat ca un Card European de Sanatate va fi eliberat la cerere persoanelor care au achitat la zi contributiile la sistemul public de asigurari de sanatate, spre deosebire de asigurarea medicala privata pentru calatorii unde aceasta conditie nu este impusa.

Articol realizat cu sprijinul site-ului de comparatii asigurari, asiguratorii.ro - un portal unde puteti calcula singuri cati bani trebui sa dati pentru a obtine asigurarea de sanatate

Citeste si:
Marile priorități ale PNL după congres. Șansele pentru refacerea coaliției și calculele moțiunii de cenzură
Marile priorități ale PNL după congres. Șansele pentru refacerea coaliției și calculele moțiunii de cenzură
Congresul în urma căruia s-a ales noul președinte al PNL a blocat de luni bune mai multe reforme importante promise de către partide înaintea alegerilor parlamentare și a dinamitat...
Fața nevăzută a congresului PNL: Acuzații de șantaj într-un partid dezbinat și explozia incidenței COVID din București
Fața nevăzută a congresului PNL: Acuzații de șantaj într-un partid dezbinat și explozia incidenței COVID din București
După patru luni în care principalii lideri din PNL s-au războit intern pentru propria tabără dinamitând coaliția de guvernare și principalele reforme promise în campania electorală, totul...
Sursa: Ziare.com