Numarul politelor active de asigurare obligatorie a locuintei (PAD) a crescut anul trecut cu 99.625, la 1.590.954, astfel ca, la finalul lunii decembrie, 18,7% dintre cele 8,5 milioane de locuinte din Romania aveau asigurare obligatorie, conform statisticilor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea care emite acest tip de asigurari.
La finalul anului 2014, erau active 1.491.329 polite PAD.
Potrivit PAID, 74,4% dintre politele active la nivel national erau incheiate in mediul urban si 25,6% in mediul rural, iar, in functie de tipul de locuinta, 90,8% din politele PAD au vizat locuinte de tip A (cele cu structura de rezistenta din beton armat, metal sau lemn, cu peretii exterior din piatra, caramida arsa sau materiale supuse unui tratament termic sau chimic) si 9,2% locuinte de tip B (cele cu peretii exterior din caramida nearsa sau material nesupus unui tratament termic sau chimic).
Platim degeaba asigurarile la locuinte? In caz de catastrofa e posibil sa nu primim niciun leu
Pe regiuni, cele mai multe polite active sunt in Bucuresti si Muntenia, cu cate 19% din total, Transilvania, cu 18%, iar cele mai putine - in Maramures (2% din totalul politelor), Bucovina (3%) si Crisana (4%).
PAID emite asigurarile obligatorii pentru locuinte din iulie 2010. Obiectivul principal al PAID este cuprinderea in asigurare pentru cele trei riscuri de catastrofa naturala - cutremure, inundatii si alunecari de teren - a tuturor locuintelor din Romania.
Politele de asigurare obligatorie a locuintelor (PAD) costa 20 de euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).