Firma care asigura militarii romani din strainatate, la un pas de faliment: Ce trebuie sa stii daca esti clientul ei

Marti, 05 Iulie 2016, ora 07:00
5701 citiri
Firma care asigura militarii romani din strainatate, la un pas de faliment: Ce trebuie sa stii daca esti clientul ei
Foto: Forte Asigurari

Forte Asigurari, firma care ofera asigurari de viata militarilor romani din teatrele de operatiuni din afara tarii noastre, se afla in dificultate: licenta i-a fost retrasa, iar acum se afla la un pas de faliment.

Cu toate acestea, clientii companiei nu vor fi lasati de izbeliste, deoarece dosarele pot fi preluate de Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA), care are competenta necesara pentru a face platile cuvenite.

Insa asta poate dura cateva luni bune, deoarece trebuie sa fie parcurse niste etape.

Saptamana trecuta, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a ridicat licenta Forte Asigurari si a cerut intrarea in faliment a companiei. Mai ramane ca o instanta sa confirme acest lucru.

Dupa aceea, decizia de inchidere a procedurii de redresare financiara si constatarea starii de insolventa trebuie publicate in Monitorul Oficial. Abia apoi FGA poate intra in scena, la solicitarea creditorilor companiei, au precizat reprezentantii institutiei pentru Ziare.com.

Doar in aceste conditii, Fondul poate proceda, la cererea posibililor creditori de asigurari ai Forte Asigurari, la deschiderea dosarelor de dauna.

In termen de 30 de zile de la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial, societatea de asigurare este obligata sa predea FGA urmatoarele:

  • - evidenta contractelor de asigurare in vigoare la data inchiderii procedurii de redresare financiara;
  • - evidenta completa a dosarelor de dauna;
  • - evidentele tehnico - operative si contabile aferente contractelor si dosarelor.
  • Important! Plata dosarelor se va putea realiza de catre FGA doar dupa ce instanta de judecata stabileste, definitiv, falimentul respectivei companii, in limita plafonului de 450.000 de lei per asigurat, ne-au explicat reprezentantii institutiei.

    Deci, in tot acest timp, clientii companiei de asigurari nu vor primi niciun ban.

    Ca sa ne facem o idee cat ar putea dura parcurgerea acestor etape ne putem uita la situatia Astra Asigurari. In acest caz, FGA a inceput sa faca plati dupa 8 luni de la momentul in care ASF a cerut intrarea in faliment, deoarece atat a durat pana cand s-a dat o decizie definitiva in instanta.

    Problemele Forte Asigurari

    Forte Asigurari este o companie infiintata in 1996 si este detinuta de LGS Holding Limited (Marea Britanie), care are 99,97% de actiuni, si Petrom SA, cu o participatie de 0,3%, potrivit informatiilor publicate pe site.

    In 2014, asiguratorul a raportat subscrieri de 20 de milioane de lei (4,5 milioane de euro) si un profit de 5,4 milioane de lei. Firma e un jucator mic pe piata, avand in vedere ca nu se afla in top 10, insa asta nu a impiedicat-o sa obtina contracte cu statul.

    Astfel, compania asigura, alaturi de Asirom, militarii romani care opereaza pe campurile de lupta din afara tarii, dar se ocupa si de politele CASCO pentru automobilele folosite de angajatii Romgaz, potrivit Profit.ro.

    Autoritatea de Supraveghere Financiara a gasit, insa, mai multe probleme la Forte Asigurari.

    Prima are legatura cu intentia de preluare a companiei de catre banca de investitii BBP Bandenia PLC. In urma verificarilor, ASF a ajuns la concluzia ca acest grup nu a dovedit ca are resursele necesare pentru a recapitaliza compania, dar si ca exista semne de intrebare legata de transparenta.

    "In urma analizarii documentelor prezentate de potentialul achizitor, s-a constatat ca intentia de achizitie nu respecta prevederile legale aplicabile, din perspectiva prezentarii unei documentatii complete, a asigurarii unui nivel suficient de transparenta in ceea ce priveste mecanismul de finantare, precum si a indeplinirii conditiilor indispensabile unei supravegheri eficiente a entitatii reglementate. BBP Bandenia PLC este o companie publica inregistrata in anul 2003, cu sediul la Londra, cu un capital social de 440 milioane de lire sterline", arata ASF intr-un comunicat publicat saptamana trecuta.

    De asemenea, ASF a mai constatat ca firma nu e capabila sa-si onoreze obligatiile financiare, dar si ca exista unele "tranzactii suspecte din punctul de vedere al legislatiei specifice operatiunilor de spalare de bani", astfel ca a sesizat DNA si DIICOT in ceea ce priveste aceste aspecte.

    "Pornind de la incalcarile normelor prudentiale privind activitatea de asigurari generale, coroborate cu neindeplinirea masurilor de remediere a situatiei financiare dispuse de ASF si in virtutea obligatiei Autoritatii de a veghea la protejarea intereselor consumatorilor, Consiliul a ajuns la concluzia ca Forte Asigurari Reasigurari se afla practic in insolventa si nu mai intruneste conditiile pentru a detine o autorizatie de functionare pe piata asigurarilor din Romania", au conchis cei de la ASF.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
    Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
    Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
    Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
    Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
    Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
    #faliment Forte Asigurari, #probleme Forte Asigurari, #faliment firma asigurari militari romani , #asigurari