Guvernul propune schimbari radicale pentru RCA. Afla care sunt principalele modificari

Sambata, 10 Septembrie 2016, ora 21:59
15674 citiri
Guvernul propune schimbari radicale pentru RCA. Afla care sunt principalele modificari
Foto: Arhiva Ziare.com

Posibilitatea incheierii contractelor RCA pe o perioada intre una si 12 luni si a suspendarii politei RCA la cererea asiguratului, precum si introducerea compensarii directe, sunt cateva dintre modificarile propuse intr-un proiect al Guvernului privind asigurarea obligatorie de raspundere civila.

Proiectul de OUG, care se afla in dezbatere publica si poate fi consultat aici, urmareste sa asigure "o mai mare transparenta si flexibilitate pentru soferi in incheierea unei polite obligatorii, o mai buna monitorizare a pietei, precum si posibilitatea unei compensari directe in cazul accidentelor care se produc pe teritoriul Romaniei", se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.

Documentul a fost realizat in urma unor consultari cu asociatiile transportatorilor si cu societatile de asigurare si cuprinde majoritatea propunerilor formulate de transportatori, mai precizeaza MFP.

Acestea sunt principalele modificari:

Este introdusa posibilitatea incheierii contractelor RCA pe o perioada cuprinsa intre o luna si 12 luni, multiplu de o luna, in functie de optiunea asiguratului.

De asemenea, este permisa suspendarea contractului RCA la cererea asiguratului, pe perioada in care este suspendat dreptul de circulatie sau vehiculul este imobilizat. In cazul producerii unei daune pe perioada suspendarii contractului RCA, asiguratorul este obligat la plata despagubirii urmand sa isi recupereze suma de la persoana vinovata de producerea accidentului.

Tot la propunerea transportatorilor, a fost introdusa compensarea directa in cazul asigurarilor RCA. Persoana vatamata este despagubita de propriul asigurator, iar acesta isi va recupera banii de la asiguratorul persoanei vinovate.

In plus, procedura compensarii directe se stabileste prin conventii multilaterale, incheiate intre asiguratorii RCA. Conventiile compensarii directe sunt convenite in mod voluntar intre asigurat si asigurator.

Prin proiectul de OUG sunt stabilite limite de raspundere acoperite prin asigurarea RCA, conform reglementarilor Uniunii Europene. Astfel, pentru prejudicii materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor pagubite, limita este de 1.000.000 de euro.

In cazul vatamarii corporale si al deceselor, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor pagubite, limita se ridica la 5 milioane de euro.

Pentru mentinerea clasei bonus/malus, prin contractul RCA partile pot conveni posibilitatea rascumpararii, respectiv suportarea de catre asigurat a contravalorii despagubirii corespunzatoare evenimentului. Plata se face dupa ce a fost achitata despagubirea cuvenita persoanei prejudiciate.

Despagubirile pentru vatamare fizica se fac pe baza punctajului obtinut prin insumarea punctelor comunicate de Institutul National de Medicina Legala si prevazute in reglementarile ASF.

Tot la propunerea transportatorilor, asiguratorii trebuie sa le puna la dispozitie asiguratilor, la cerere, calculul pe baza caruia a fost determinata valoarea politei. In caz contrar, asiguratorii pot fi sanctionati.

O alta masura prevede ca, pe langa cererea de despagubire, sa fie precizate clar documentele necesare pentru plata despagubirii. Daca despagubirea nu este platita in termen, se percep penalitati pentru fiecare zi de intarziere.

Transportatorii au mai solicitat si a fost inclusa in proiect posibilitatea ca ASF sa le ceara asiguratorilor sa notifice majorarea tarifelor, in cadrul sistemului general de control al preturilor.

C.S.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#proiect lege RCA, #modificare asigurari RCA , #asigurari