Misu Negritoiu a fost demis de la sefia ASF. Votul din Parlament a fost unanim

Joi, 11 Mai 2017, ora 14:12
9102 citiri
Misu Negritoiu a fost demis de la sefia ASF. Votul din Parlament a fost unanim
Foto: captura Digi24/imagini arhiva

Plenul reunit al Parlamentului l-a revocat joi pe Misu Negritoiu din functia de presedinte al ASF cu voturi 238 "pentru" si niciunul "impotriva".

Senatorii si deputatii prezenti la sedinta au votat secret, cu buletine de vot.

Negritoiu declarase miercuri ca nu intelege motivele pentru care se doreste revocarea sa din functie, iar o decizie in acest sens "este ilegala si contestabila". Totodata, Negritoiu a mai spus atunci ca mai bine sa fie "scos de politicieni, decat de DNA".

"Nici astazi nu inteleg si nu s-au adus la cunostiinta motivele revocarii. Nu am avut nicio discutie cu nicio comisie, cu niciun presedinte de camera si nu mi s-a spus ce mi se reproseaza (...) Orice hotarare se va lua este ilegala si contestabila. O sa actionez pe orice cai de cuviinta pentru ca o aseamenea hotarare este ilegala", a declarat Negritoiu miercuri.

Intrebat ce va face daca se va da un vot favorabil, presedintele ASF a spus ca nu pleaca.

"Nu cred ca se va da un vot favorabil. Politicul crede ca poate sa faca orice, dar nu este asa", a mai spus Negritoiu. Ramane de vazut ce va face acum.

Cine si de ce l-a vrut plecat pe Negritoiu

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, in 27 aprilie, ca s-a inteles cu presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, asupra faptului ca Misu Negritoiu trebuie demis cat mai repede de la conducerea ASF, deoarece aceasta este o institutie importanta care nu trebuie sa functioneze ca si cum ar fi "mosia" unuia sau unora.

Decizia se bazeaza pe raportul comisiilor Economice si de Buget ale Camerei Deputatilor si Senatului privind revocarea din functie a lui Misu Negritoiu, din cauza modului in care ASF a gestionat criza de pe piata RCA din 2016.

Potrivit raportului din octombrie 2016, Misu Negritoiu nu mai indeplineste conditiile prevazute in legea de functionare a ASF, motiv pentru care comisiile parlamentare au hotarat sa inainteze plenului reunit propunerea de revocare.

Tot in 18 aprilie, si liderul PNL, Raluca Turcan, declara ca Misu Negritoiu trebuie demis de la ASF, pentru ca decizia la nivelul institutiei pe care acesta o conduce a fost "contaminata politic" de PSD si ca amendarea companiei NN a fost executata la ordinul politic dat in vazul tuturor de la televizor de Liviu Dragnea.

In luna aprilie, ASF a decis sanctionarea fondului de pensii private NN Pensii cu o amenda de 750.000 lei, cea mai mare amenda aplicata de ASF de la infiintare, si a decis retragerea autorizatiei directorului general Raluca Tintoiu, din cauza mesajului trimis clientilor, legat de nationalizarea fondurilor de pensii private.

Misu Negritoiu a ajuns presedinte al ASF la 1 aprilie 2014, cu sprijinul PSD, care a votat masiv in Parlament numirea sa.

In perioada mai 1997 - aprilie 2014, Negritoiu a lucrat in cadrul ING Romania.

Parlamentul a mai incercat demiterea lui Negritoiu si in noiembrie anul trecut, insa s-a renuntat pana la urma la demers.

In urma acestui moment, insa, dupa ce s-a constatat ca in cazul demiterii Negritoiu ar pleca cu 8 salarii compensatorii (ceea ce, avand in vedere salariul de 13.000 de euro, ar fi insemnat 104.000 de euro), s-a schimbat aceasta clauza in contractul colectiv de munca pentru perioada 2016 - 2017.

Citește și:
PSD nu e sigur că Sorin Cîmpeanu nu a plagiat: ”Riscăm să transformăm marele proiect România educată în România eşuată”
PSD nu e sigur că Sorin Cîmpeanu nu a plagiat: ”Riscăm să transformăm marele proiect România educată în România eşuată”
Bogdan-Radu Balanişcu, secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a declarat luni, 26 septembrie, referitor la acuzațiile de plagiat care îl vizează pe ministrul...
Ce înseamnă victoria Giorgiei Meloni pentru AUR, singurul partid care a susținut-o public: ”E o miză foarte importantă pentru ei”
Ce înseamnă victoria Giorgiei Meloni pentru AUR, singurul partid care a susținut-o public: ”E o miză foarte importantă pentru ei”
Coaliţia de dreapta condusă de Fratelli d’Italia, partidul Giorgiei Meloni, a câştigat alegerile legislative din Italia, victorie ce o va propulsa pe Meloni în funcția de prim-ministru....