Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Piata asigurarilor din Romania, in crestere

Luni, 21 Septembrie 2015, ora 10:19
2563 citiri
Piata asigurarilor din Romania, in crestere
Foto: Ziare.com

Piata asigurarilor din Romania a crescut cu 8,73% in primul semestru al acestui an, la 4,32 miliarde lei, respectiv cu 5,08% fata de semestrul al doilea din 2014, potrivit datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

"Gradul de penetrare al asigurarilor s-a majorat cu 0,03 puncte procentuale fata de primul semestru din anul 2014, la 1,42%. In ceea ce priveste densitatea asigurarilor (raportul intre volumul primelor brute subscrise si populatia totala rezidenta de la 1 ianuarie) se constata o crestere cu 9% in primul semestru comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la maximul ultimilor cinci ani (217,2 lei/loc) ", se mentioneaza in raport.

Pe segmentul de asigurari generale, primele brute subscrise au fost de 3,48 miliarde lei, in crestere cu 9,02% fata de acelasi interval al anului trecut si cu 7,03% comparativ cu nivelul inregistrat in ultimele sase luni din 2014. Totodata, pe segmentul de asigurari de viata, primele brute subscrise au fost de 837,92 milioane lei, in crestere cu 7,54% fata de perioada similara a anului anterior, insa, in scadere cu 2,33% fata de ultimele sase luni ale anului 2014.

Potrivit ASF, primele brute subscrise in categoria asigurarilor generale detin cea mai importanta pondere in structura primelor brute subscrise, in timp ce ponderea primelor brute subscrise in asigurarile de viata reprezinta circa o cincime din totalul subscrierilor.

"Piata asigurarilor din Romania este caracterizata de un grad ridicat de concentrare. In semestrul I 2015, 80,69% din volumul total de prime subscrise a fost realizat de 10 societati de asigurare, din cele 36 de societati care au desfasurat activitate de asigurare/reasigurare", se mai precizeaza in raport.

Pe segmentul asigurarilor de raspundere civila pentru vehicule (RCA si CMR), volumul primelor brute subscrise a crescut cu 19,84%, la 1,67 miliarde lei, reprezentand 47,94% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale. Fata de ultimele sase luni ale anului trecut, avansul a fost de 18,66%.

Asigurarile Casco au generat un volum de prime brute subscrise de 824,98 milioane lei, in scadere cu 3,11% fata de acelasi interval al anului trecut, si au reprezentat 23,69% din total asigurari generale. Fata de al doilea semestru al anului trecut, scaderea a fost de 0,92%.

Totodata, asigurarile de incendiu si alte calamitati naturale au generat un volum al primelor brute subscrise de 485,37 milioane lei, in crestere cu 5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, reprezentand 13,94% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale. Fata de al doilea semestru al anului 2014 s-a inregistrat o scadere de 1,38%.

In ceea ce priveste segmentul asigurarilor de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare, s-a inregistrat o crestere cu 4,69% fata de primul semestru al anului 2014 si cu 9,59% fata de al doilea semestru al anului 2014.

La categoria asigurarilor de viata si anuitati care sunt legate de fonduri de investitii, cresterea a fost de 14,85% fata de primul semestru al anului 2014.

In primul semestru al acestui an, societatile de asigurare au raportat indemnizatii brute platite, cumulat pentru cele doua categorii de asigurari, in suma de 2,38 miliarde lei, in scadere cu 3,65% fata de aceeasi perioada a anului trecut si in crestere cu 0,38% fata de ultimele sase luni ale anului.

Din valoarea totala a indemnizatiilor brute platite, 84,28% sunt aferente contractelor de asigurari generale.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#piata asigurari Romania, #piata asigurari crestere, #ASF piata asigurari , #asigurari