Proprietarul Astra Asigurari da in judecata statul roman

Miercuri, 11 Mai 2016, ora 20:30
3453 citiri
Proprietarul Astra Asigurari da in judecata statul roman
Foto: Arhiva Ziare.com

Actionarul majoritar al Astra Asigurari, TNG, va da in judecata statul roman la un tribunal international de investitii, acuzand ca i-au fost incalcate drepturile.

Anuntul a fost facut miercuri de Alexandru Adamescu, fiul proprietarului Astra prin TNG, Dan Adamescu, potrivit Mediafax.

"Statul roman, prin ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara - n.red.) si alte institutii, a falimentat compania Astra. Singura sansa pentru a demonstra acest adevar este un arbitraj in fata unei Curti de Arbitraj International, motiv pentru care TNG a transmis Guvernului Romaniei o notificare la mijlocul lunii decembrie 2015.

Raspunsul a venit prompt: s-a construit un dosar penal impotriva Astra, care ignora in totalitate datele reale si pune vina in exclusivitate pe doua persoane: Dan si Alexandru Adamescu", a declarat Alexandru Adamescu.

Falimentul Astra Asigurari: Ce trebuie sa faca romanii care asteapta sa fie despagubiti

Acesta a aratat ca TNG a incercat sa salveze Astra Asigurari, prin injectarea de capital in companie si prin propunerea unor planuri de redresare, insa nu a reusit.

"Totul a fost in zadar, pentru ca ASF stia de la bun inceput ca Astra trebuia sa fie preluata ostil sau sa dispara. Nu se doreste aflarea adevarului in acest caz", a spus el.

Alexandru Adamescu acuza ca autoritatile romane "au refuzat sa-si onoreze propriile angajamente", iar in 2015 a fost impiedicata o noua majorare de capital.

Statul roman a decis, in august 2015, sa ridice licenta companiei de asigurari. Adamescu spune ca autoritatile au incercat sa dea vina pe pe membrii Consiliului de Supraveghere (non-executiv) al Astra, spunand ca actionarii sunt singurii responsabili de falimentul companiei.

Falimentul Astra Asigurari: Ce isi reproseaza Misu Negritoiu, seful ASF

"In acelasi timp, statul roman a luat hotararea de a pune sechestru pe cele mai valoroase bunuri TNG, fara proces echitabil, in scopul exproprierii lor si a cerut falimentul ziarului Romania Libera, in scopul preluarii lui. TNG estimeaza ca pagubele se ridica la mai multe sute de milioane de euro, in compensatie pentru falimentarea Astra si sechestrarea mai multor active apartinand TNG din Romania", a aratat Adamescu.

Dan Adamescu a fost condamnat la patru ani si patru luni de inchisoare cu executare, in februarie 2015, de catre judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti (CAB).

Ulterior, in aprilie 2016, CAB a decis definitiv falimentul Astra Asigurari, la opt luni de la deschiderea procedurii de insolventa de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

Astra Asigurari, in mod oficial in faliment: Cand va incepe plata despagubirilor (Video)

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#Astra Asigurari judecata stat, #Astra Asigurari judecata , #asigurari