Revolutia masinilor fara sofer - O sa mai avem nevoie de RCA?

Sambata, 07 Noiembrie 2015, ora 07:20
4898 citiri
Revolutia masinilor fara sofer - O sa mai avem nevoie de RCA?

Mai sunt cativa ani pana la tranzitia catre masinile care se conduc singure, insa implementarea tehnologiilor care ofera vehiculelor un anumit grad de autonomie a inceput deja sa schimbe modul in care gandim in legatura cu transportul.

In consecinta, industria auto ar putea trece prin schimbari semnificative in urmatoarea perioada.

Cel mai probabil, masinile fara sofer vor crea noi oportunitati de afaceri, dar vor conduce si la disparitia unor servicii si produse, se arata intr-o analiza realizata de Hussein Dia, care preda la Swinburne University of Technology, potrivit The Conversation.

Noi modele de business

Uber, care detine aplicatia ce a speriat taximetristii, lucreaza deja la un vehicul autonom, iar Google testeaza de ceva vreme pe sosele o masina ce se conduce singura.

Masina care se conduce singura a iesit in trafic: Cu ce se lauda Google (Video)

Intre timp, Apple vrea sa intre pe piata automobilelor electrice din SUA, unde Tesla are deja un avans considerabil.

Pilotul automat iti pune viata in pericol? Ce decizie a luat seful Tesla (Video)

Masina care se conduce singura: Apple vrea sa o testeze intr-o baza militara

Toate aceste elemente semnaleaza crearea unui nou model de business, numit de americani "shared economy", bazat pe ideea unor produse si servicii folosite la comun, care aduce transportul inteligent tot mai aproape de vietile noastre.

Cum ar fi sa existe masini fara sofer la dispozitia oricui, care sa fie chemate printr-o simpla aplicatie de pe telefon?

E posibil ca omenirea sa imbratiseze acest concept destul de repede. Un studiu de piata realizat de Deloitte a aratat ca ideea de a detine o masina incepe sa fie vazuta ca fiind contraproductiva. In esenta, soferii platesc taxe si impozite, cheltuie o groaza de bani pe combustibil, in timp ce automobilul sta nefolosit peste 20 de ore pe zi.

In consecinta, a avea la dispozitie oricand o masina autonoma nu mai pare o idee atat de nebuna.

Rezultatele unui studiu recent al International Transport Forum, care a incercat sa calculeze impactul autovehiculelor care se conduc singure asupra orasului Lisabona din Portugalia, arata ca, daca ar fi folosita o flota de masini autonome, atunci aceasta ar reprezenta doar 35% din vehiculele care circula in prezent pe strazile centrului urban, la orele de varf.

De asemenea, poluarea s-ar diminua foarte mult, mai ales daca masinile care se conduc singure ar fi electrice.

In plus, nu ar mai fi nevoie de spatii prea mari de parcare, astfel ca s-ar elibera in Lisabona o suprafata echivalenta cu 210 stadioane de fotbal.

Asigurari

Un studiu recent realizat de McKinsey sugereaza ca pana la 90% din accidente ar putea fi prevenite daca lumea ar folosi autovehiculele autonome. In consecinta, industria asigurarilor ar putea suferi o transformare majora.

"Adevarul este ca masinile care se conduc singure sunt mai sigure, iar acest lucru e bun pentru societate, dar reprezinta o veste proasta pentru firmele de asigurare", a explicat de curand omul de afaceri american Warren Buffett.

Sfarsitul asigurarilor auto se apropie - ce se pregateste

"Orice element care reduce accidentele cu 30, 40 sau chiar 50% ar fi minunat, insa nu vom organiza o petrecere la firma mea de asigurari", a aratat acesta.

In consecinta, singurele asigurari de care ar fi nevoie ar fi cele care acopera daunele provocate de erorile tehnice.

Un alt scenariu, lansat de specialistii Rand Corporation, arata ca oamenii ar putea prefera sa aleaga asigurarile de viata in locul celor RCA, daca masinile fara sofer vor deveni foarte populare.

Citeste si:
Mesajul lui Nicolae Ciucă după alegerea noii conduceri a partidului Maiei Sandu: ”Suntem pregătiți să mergem PAS cu PAS alături de voi pe calea europeană a democrației”
Mesajul lui Nicolae Ciucă după alegerea noii conduceri a partidului Maiei Sandu: ”Suntem pregătiți să mergem PAS cu PAS alături de voi pe calea europeană a democrației”
Premierul Nicolae Ciucă l-a felicitat duminică, 15 mai, pe preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, pentru alegerea sa ca lider al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS)....
Fiul lui Piedone candidează la Primăria Sectorului 5. Mesajul tatălui aflat în închisoare: ”Dumnezeu nu lasă poporul român pe mâna orcilor!”
Fiul lui Piedone candidează la Primăria Sectorului 5. Mesajul tatălui aflat în închisoare: ”Dumnezeu nu lasă poporul român pe mâna orcilor!”
Fostul primar al Sectoarelor 4 și 5, Cristian Popescu Piedone, a postat duminică, 15 mai, un nou mesaj din detenție, după ce mai mulți susținători ai săi au protestat în fața...
Comentarii
niculaeda
rank 5
"Revolutia masinilor fara sofer - O sa mai avem nevoie de RCA?"