Totul despre asigurarea de viata care vine odata cu creditul

Autor: Paul Barbu - Redactor
Vineri, 18 Februarie 2011, ora 19:44
18250 citiri
Totul despre asigurarea de viata care vine odata cu creditul
Foto: godirect.co.uk

In perioada pre-criza cand creditul de nevoi personale era pe val, la fel de bine mergeau si asigurarile de viata pentru asiguratorii care aveau parteneriat cu creditorii. Pentru un imprumut pe 10 ani creditorul obliga clientul sa faca si o asigurare pe o perioada tot atat de mare, in care beneficiar era trecuta banca.

Ce se intampla cu aceasta asigurare in cazul in care imprumutul este rambursat anticipat, indiferent de cauza acestui eveniment? Acestei intrebari au raspuns asiguratori si brokeri din asigurare, pentru Ziare.com.

Asiguratorii spun ca nu trebuie sa va faceti griji ca banca va primi toti banii, in cazul in care rambursarea creditului se face anticipat. "In nici un caz banca nu beneficiaza de efectele politei de asigurare decat in limita debitului existent la momentul producerii evenimentului", ne-a declarat Gheorghe Grad, director general al Societatii Romanesti de Brokeraj in Asigurari (SRBA).

In cazul mortii asiguratului

Concret, polita fiind cesionata, cand familia anunta asiguratorul ca a murit persoana asigurata, asiguratorul trimite o adresa catre banca si intreba ce suma este restanta pe credit si acea suma se da bancii, nici un leu mai mult. "Daca suma este 0, toti banii asigurati se duc la familie", a mai spus oficialul SRBA.

Potrivit lui, daca prima de asigurare este inclusa in costul creditului si prima o achita banca, atunci cand s-a rambursat creditul anticipat, polita a "murit" si ea, pentru ca nimeni nu mai achita prima de asigurare.

"Odata ce creditul a fost achitat, banca nu mai are ce cere drept despaugbire, iar cererea de despagubire trebuie facuta de asigurat/mostenitorii lui", spune Anca Babaneata, General manager adjunct al Platinum Asigurari.

O polita nula

Daca prima de asigurare o achita clientul in fiecare an/luna/trimestru, trebuie sa verifice conditiile de asigurare si sa vada daca merita sa continue plata primei de asigurare, pentru ca aceste polite sunt "polite de deces", adica fara nici un fel de capitalizare (sunt si mai ieftine, desigur).

"In acelasi timp, exista polite facute impreuna de catre banca si asigurator care sunt valabile doar pe perioada creditului, deci plata primei de asigurare dupa rambursare nu acopera niciun risc, adica se dau banii degeaba", a mai afimat Gheorghe Grad.

Cam acelasi lucru il spun si oficialii UniCredit Tiriac. "Daca clientul beneficiaza de o asigurare individuala cesionata in favoarea bancii, in momentul inchiderii creditului se ridica cesiunea in favoarea bancii si singurul beneficiar ramane clientul. Este decizia lui daca mai pastreaza asigurarea individuala sau nu", au declarat reprezentantii bancii.

O garantie

Asigurarea de viata este constituita ca si o garantie la credit, avand durata de asigurare egala cu durata creditului. Daca creditul a fost rambursat anticipat, protectia prin asigurare inceteaza.

"Se poate solicita rambursarea primei platite anticipat pe durata ramasa, daca in conditiile de asigurare este prevazut acest aspect. Odata cu ridicarea cesiunii bancii, se poate solicita desemnarea altor beneficiari in cazul in care continuarea acoperirii este acceptata prin conditiile de asigurare", ne-au declarat oficialii Groupama Asigurari.

Potrivit celor de la ING Asigurari de Viata, indiferent de institutia finantatoare, pentru client nu exista obligatia de a cumpara asigurarea de la aceasta.

"Daca debitorul are deja o polita de viata in vigoare, poate alege sa o cesioneze in favoarea bancii, cu conditia sa fie incheiata pe o perioada cel putin egala cu durata creditului, iar suma asigurata sa fie acoperitoare", ne-au declarat oficialii companiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#asigurare viata credit, #deces rambursare anticipata , #asigurari