The Economist, despre Rosia Montana: Aurul adormit de sub muntele rosu

Joi, 01 August 2013, ora 20:10
6280 citiri
The Economist, despre Rosia Montana: Aurul adormit de sub muntele rosu

Transilvania este una dintre cele mai frumoase zone din Europa, fiind totodata o regiune care s-a schimbat mult de la revolutia romana din anul 1989, asa cum este vazuta si prin ochii strainilor, unii dintre ei remarcand si zona Rosiei Montane, cu controversele create de extragerea aurului de aici.

In orasele odata darapanate, noile case le-au inlocuit pe cele vechi, iar cele vechi au acoperisuri noi si geamuri solide. Insa si aici, ca peste tot in tara, locurile de munca sunt putine, iar cea mai mare parte a banilor care ajung aici vin de la cei care si-au cautat de lucru in afara tarii, scrie The Economist.

Chiar si asa, in Rosia Montana o companie canadiana a creat locuri de munca prin revitalizarea vechii industrii miniere. "Dar cu ce cost?", se intreaba fotografa bulgara Vesselina Nikolaeva, care a facut o serie de fotografii locului din Muntii Apuseni si o descriere Rosiei Montane.

Strain in Romania: Rosia Montana, lucrul ce ma revolta cel mai tare

"Cel mai mare depozit de aur al Europei se crede a fi cel care zace sub vechiul sat Rosia Montana, aflat in muntii din vestul Romaniei. Aurul a fost extras din mine de cel putin doua milenii, din vremea lui Iulius Cezar si pana in cea a lui Ceausescu. Numele satului vine de la curentii de apa rosie care izvorasc din munte, acidul toxic care este mostenirea a 2.000 de ani de extractie aurifera necontrolata.

Compania romana de stat, care a operat la mina pana la inceputul anului 2006, a fost nevoita sa isi incheie activitatile depasite si ineficiente in timpul negocierilor Romaniei de aderare la Uniunea Europeana. Mina era singura industrie din zona, iar inchiderea sa a crescut somajul alarmanant, la peste 80 la suta, lasand multi dintre cei 3.000 de locuitori ai satului in saracie", noteaza Nikolaeva.

Aceasta aminteste de faptul ca investitorii canadieni de la Gabriel Resources au lansat un plan ambitios de construire a unei mine de aur in Europa, ceea ce implica relocarea a aproape 2.000 de oameni, dar si opt biserici si cimitirele aferente.

"Cand am ajuns aici sa fotografiez aceasta poveste, am vazut Rosia Montana dintr-o perspectiva diferita, cea a familiilor ramase care si-au pastrat un sens de trai simplu, mergand mai departe cu vietile lor cat de bine pot. Am realizat ca, pe langa toata propaganda si drama mediatica, acesti oameni au fost complet uitati", mai scrie fotografa din Bulgaria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#The Economist aur Rosia Montana, #exploatare aur Rosia Montana, #extragere aur Rosia Montana , #aur vechi