La 5 decenii de la tragedia ecologica de la Certej, Guvernul da liber la taiat paduri pentru exploatari de aur si argint

Joi, 01 Noiembrie 2018, ora 17:23
6888 citiri
La 5 decenii de la tragedia ecologica de la Certej, Guvernul da liber la taiat paduri pentru exploatari de aur si argint

30 octombrie reprezinta pentru Romania, de 3 ani incoace, data fatidica la care s-a petrecut incendiul din clubul Colectiv, in urma caruia au murit 64 de persoane. Insa in aceeasi data comemoram si alte 89 de victime tot ale coruptiei, nepasarii si incompetentei - cele ale catastrofei ecologice de la Certej.

Acolo, in 1971, digul iazului de decantare al exploatarii miniere hunedorene s-a rupt, iar valul de steril a inghitit 89 de suflete.

Acum, la 47 de ani (fara o zi) de la acea tragica zi, Ministerul Apelor si Padurilor a supus consultarii publice Proiectul de hotarare de Guvern pentru aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier national a 56 de hectare de catre S.C. Deva Gold S.A., pentru proiectul "Exploatarea minereurilor auro-argintifere din Perimetrul Certej".

Terenul e in proprietatea S.C. Deva Gold S.A., iar compania a achitat deja din 23 iulie taxa pentru scoaterea definitiva a terenurilor din fondul forestier national. Valoarea taxei pentru suprafata vizata este de 6.491.378,20 lei.

Potrivit proiectului publicat de Ministerul Apelor si Padurilor, compania Deva Gold promite sa ofere in compensatie 168 de hectare de teren pentru a fi impadurite.

"Perimetrul minier Certej este inclus in Patrulaterul aurifer Sacaramb-Brad-Rosia Montana-Baia de Aries unde mineritul este o activitate traditionala. Proiectul propus are ca obiectiv principal continuarea si dezvoltarea activitatii miniere de cariera pentru extractia mineralelor cu continut de metale pretioase - aur si argint - in perimetrul Licentei de exploatare nr. 435/1999, intrata in vigoare prin HG nr. 51/24.01.2000 odata cu publicarea acesteia in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 26/25.01.2000", informeaza SC Deva Gold, potrivit Adevarul.ro.

Cetatenii si institutiile interesate pot transmite propuneri si sugestii Ministerului Apelor si Padurilor pana pe 7 noiembrie.

O tragedie ce putea fi evitata

Pe 30 octombrie 1971, intr-o sambata dimineata, la ora 04:55, digul de la mina Certej a cedat si 300.000 de metri cubi de steril au scapat din iaz, printr-o spartura de 80 de metri.

Valul acid de steril a lovit si a distrus complet sau partial sase blocuri de locuinte cu 25 de apartamente fiecare, un camin cu 30 de camere, sapte locuinte individuale si 24 de gospodarii.

Dezastrul a provocat 89 de morti si 76 de raniti. Autoritatile au anuntat atunci oficial la radio si televiziune un numar de 48 de morti pentru a nu fi nevoite sa declare doliu national.

Cauza a fost identificata in depozitarea, intre 1936 si 1971, a unor elemente de depunere complet diferite ca granulatie, tasare si umiditate care au creat o falie de alunecare. De asemenea, in timp, masivul de steril si-a pierdut stabilitatea pe una din laturi din cauza cresterii peste limita critica in inaltime.

Cum s-a dat liber la exploatari la Certej in plin scandal Rosia Montana

In 2012, compania canadiana Eldorado Gold Corporation, prin intermediul societatii Deva Gold, a primit acordul de mediu din partea Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara pentru o alta exploatare aurifera in zona.

Eldorado a cumparat European Goldfields cu 2,4 miliarde de dolari, preluand astfel si 80% din actiunile Deva Gold, restul actiunilor societatii fiind detinute de statul roman, prin Minvest Deva.

Potrivit informatiilor prezentate de organizatiile de mediu de-a lungul timpului, proiectul minier de la Certej, desfasurat pe 456 hectare, presupune procesarea a 45 milioane tone de minereu, cu o concentratie de 1,8 grame de aur pe tona, si utilizarea unei cantitati de cianura de sodiu de 1.653 tone pe an, timp de 16 ani.

Ca si in cazul proiectului Rosia Montana, reziduurile rezultate dupa prelucrare vor fi depozitate intr-un iaz de decantare cu o suprafata totala de 63 de hectare.

A.S.

Citeste si:
Dacian Cioloș atacă PSD și PNL din cauza AUR: ”Sunt direct vinovate de comportamentul acestui partid fascist”
Dacian Cioloș atacă PSD și PNL din cauza AUR: ”Sunt direct vinovate de comportamentul acestui partid fascist”
Liderul USR, Dacian Cioloș, susține că PSD și PNL sunt direct vinovate de comportamentul și dezvoltarea partidului AUR, despre care spune că este un partid ”fascist”. ”AUR confirmă...
Ministrul Energiei a intrat din nou în izolare. Virgil Popescu, testat pozitiv a doua oară pentru Covid
Ministrul Energiei a intrat din nou în izolare. Virgil Popescu, testat pozitiv a doua oară pentru Covid
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat miercuri, 26 ianuarie, că a intrat în izolare după ce a primit rezultatul pozitiv al testului pentru Covid-19. Ministrul a precizat că are o...