ANAF verifica marile averi: Unii romani vizati de controale au spus ca au primit banii la botezuri, onomastici...

Miercuri, 09 Decembrie 2015, ora 13:54

   

ANAF verifica marile averi: Unii romani vizati de controale au spus ca au primit banii la botezuri, onomastici...
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a declansat, in luna noiembrie, 30 de noi verificari, prin metode indirecte, la persoanele fizice cu averi mari, a anuntat miercuri directorul general al Directiei Verificari Fiscale din cadrul ANAF, Eugen Serban.

"Din actiunile noastre de control prin metode indirecte, pentru diferentele pe care le-am constatat, a rezultat ca, in primul rand, acestea se datoreaza unor alocari de fonduri in numerar, in special pentru creditari de societati comerciale si achizitii de imobile", a mentionat Eugen Serban.

Acesta a reamintit ca, in 2015, au fost finalizate primele 10 verificari prin metode indirecte.

"Am constatat venituri cu surse neidentificate de 23,7 milioane de lei, pentru care s-a calculat impozit pe venit suplimentar de plata de 3,8 milioane de lei, la care s-au adaugat penalitati si dobanzi de 2,4 milioane de lei. De asemenea, au mai fost constatate venituri cu surse identificate in valoare de 63,17 milioane de lei", a mai spus reprezentantul ANAF.

Potrivit acestuia, rezultatele obtinute au fost bune, in conditiile in care programul a fost aplicat pentru prima data in Romania. "A fost un rezultat bun, ca urmare a unei munci de constructie a unei activitati noi, care a permis sa extindem programul. In luna noiembrie a acestui an am declansat 30 de noi verificari la persoanele fizice din segmentul PFAM prin metode indirecte", a subliniat Eugen Serban.

Marile averi, luate la puricat de Fisc: Sute de romani nu pot justifica sume chiar si de peste 20 de milioane de lei

Cum sustin romanii bogati ca au facut banii

In ceea ce priveste explicatiile primite de la persoanele fizice verificate, reprezentatul ANAF sustine ca acestea au fost diferite, de la caz la caz.

Explicatiile s-au bazat pe acumulari anterioare - si anume au fost cazuri in care ne-au spus ca banii provin din dividende si salarii ridicate in numerar, in perioada anterioara sau bani primiti cu diverse ocazii festive: botez, onomastici, unele chiar in urma cu 10-15 ani.

"Au fost acumulate, in numerar, sume tinute acasa si cheltuite in perioada verificata. S-au prezentat, in unele cazuri, chiar contracte de imprumut de la alte persoane fizice care, din punctul nostru de vedere, prezinta suspiciuni cu privire la autenticitate. Aceste afirmatii le-am verificat. Am mers in urma pentru dividende si salarii, atat la companii, cat si la conturile bancare si am constat ca nu au fost ridicate dividende si salarii in numerar. Cele platite prin conturile bacare s-au transformat ulterior in depozite bancare, sumele nu au fost ridicate in numerar.

Pentru banii de la botez, dincolo de faptul ca perioada indelungata in timp ridica foarte multe semne de intrebare cu privire la veridicitatea informatiilor, cand am cerut informatii suplimentare, au fost retrase toate aceste sustineri. Contractele de imprumut, la fel, le-am verificat si am constatat ca acel imprumutator era in imposibilitatea de a acorda imprumut, fie nu avea resursele, fie resursele disponibile au fost alocate catre alte directii", a mai spus reprezentantul ANAF.

Potrivit acestuia, Codul de procedura fiscala prevede ca, in cazul declaratiilor facute de contribuabili, acestia au obligatia de a proba faptele si actele care au stat la baza acestor declaratii.

Cand au inceput verificarile

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a demarat, la inceputul lunii august a acestui an, verificarea persoanelor fizice cu venituri mari care prezinta risc fiscal, respectiv a celor care au o avere ce nu poate fi justificata de veniturile declarate.

Durata efectuarii verificarii fiscale este de maximum 6 luni, respectiv 12 luni in cazul in care sunt necesare informatii din strainatate.

Fiscul a anuntat, in 23 noiembrie, ca a identificat venituri nedeclarate de peste 86,948 milioane de lei, la 10 persoane fizice cu averi mari din grupul celor 336 asupra carora se fac analize si verificari privind riscurile fiscale.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 9579 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
MacGigi
rank 5
Succes dragilor. Aveti inca mult de munca pana stabiliti lista
miliardelor primite cadou la onomastica, botez sau parastas! Avem un numar impresionant de mostenitori si de matusi Tamara!
obiectiv21
rank 3
Si daca ar incepe cu cel mai gogonat ?
Adica cu Tiriac ?
geom
rank 2
Incepeti sa va apropiati
Cele mai usoare spagi se dau la nunti. Pot sa mergi la nunta lu' fii-sa lu' sefu' si sa-i dai fo' 30.000 euro, nu?
Hamurabi
rank 3
Ca sa fie credibila actiunea,
ar trebui sa inceapa cu verificarea veniturilor guvernului Technokiolannis.Ca averile si le-au declarat singuri sub semnatura privata.Trebuie verificate numai declaratiile de venit anuale depuse la fisc si impozitele aferente platite statului.Asa face Fiscul american de te baga la puscarie si pentru 250 de ani.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor