Adrian Vasilescu, BNR: Fara banci lumea se va cufunda intr-o cumplita saracie - Interviu

Joi, 04 Octombrie 2012, ora 14:22
4713 citiri
Adrian Vasilescu, BNR: Fara banci lumea se va cufunda intr-o cumplita saracie - Interviu

Publicul este preocupat sa sanctioneze in special bancile pentru rolul lor in declansarea crizei financiare, uitand rolul esential al acestora in economie, considera Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.

In acelasi timp, bancile trebuie sa inteleaga ca nu mai pot miza pe comisioane sau pe bonusuri exagerate, fiind important sa intram intr-o perioada de rationalitate economica, a spus reprezentantul BNR intr-un interviu acordat Ziare.com.

Schimbarile pe care anii de criza le-au generat asupra sistemului bancar au fost discutate cu ocazia reuniunii anuale a Adunarii Generale a Clubului de la Roma, gazduita de guvernatorul Mugur Isarescu si banca nationala.

Cum s-a transformat perceptia asupra sistemul bancar in ultimii ani?

Bancile au creat o stare de spirit negativa in randul populatiei, plecandu-se de la o judecata care nu sta in picioare. Dar asa sunt lucrurile in lumea asta, perceptia uneori o ia inaintea realitatii. Desi pentru aceasta criza sunt vinovate multe autoritati, guverne, societati comerciale, este vinovata si populatia, vina cea mai mare a cazut pe banci.

Atat de preocupata este o buna parte a publicului sa sanctioneze bancile, incat s-a uitat un lucru elementar: fara banci nu putem merge inainte, cresterea economica pe care toti o visam si care aproape sigur nu va fi la nivelul visurilor noastre va fi mult mai mica in anii ce vin, dar atat cat va fi va fi in primul rand pentru ca bancile vor asigura combustibilul pentru automobilul care merge inainte. Daca nu va fi acest combustibil nu va fi niciun fel de crestere, lumea se va cufunda intr-o cumplita saracie.

In ceea ce ne priveste, putem vorbi in special de deteriorarea relatiei client-banca?

Au fost si la noi exagerari, procese foarte multe, poate si bancile au exagerat. Trebuie sa urmeze o perioada de reglare a acestor diferende. Totusi, la noi exista mai putin aceasta perceptie negativa la nivelul societatii, pornind in primul rand de la faptul ca pentu nicio banca nu s-a cheltuit nici macar un leu sau un dolar sau un euro pentru a fi salvata. Contribuabilii nu au fost nevoiti sa scoata bani din buzunar pentru a salva bancile.

Care sunt lectiile crizei pentru banci?

Primul invatamant este ca bancile au nevoie de reglementare, al doilea invatamant este ca daca au nevoie de reglementare, nu au nevoie de suprareglementare. Pe cat de buna este reglementarea, pe atat de rea este suprareglementarea.

Ce este suprareglementarea si care sunt riscurile ei?

Suprareglementarea este tendinta de a crea reguli mecanismului de supraveghere, de a crea reguli care sa restranga foarte mult initiativa, iar fara initiativa nu exista castig. In vremurile cu initiativa limitata, circulatia banilor au fost ingradita si capitalurile au fost mai putine.

La randul lor si bancile trebuie sa inteleaga un lucru esential si au inceput sa il inteleaga, nu mai pot miza pe comisioane extrem de mari la populatie, nu mai pot miza pe bonusuri extrem de mari pentru sefii si personalul bancilor. Important este sa intram intr-o perioada de rationalitate economica.

Totusi, ideea de profit nu pare a fi abandonata, la nivelul pietei remarcandu-se o majorare constanta a comisioanelor bancare...

Lumea nu se schimba intr-o zi. Obiceiurile din 40 de ani de extensiune a sistemului bancar si a castigurilor din banci nu se pot topi dintr-o data. Important e ca e cunoscuta legea. Mai e un pas sa fie aplicata.

Bancile trebuie sa faca, in continuare, aceasta tranzlatie, legatura intre cei care economisesc si cei care consuma. Consumul va fi tot mai mic, cresterea consumului va fi redusa. Insa, aceasta crestere inceata, cum va fi ea, a consumului nu va fi posibila numai din venituri curente, va fi posibila in masura in care vor exista si credite bancare. Bancile vor castiga din imprumuturile date, dar trebuie sa fie atente sa nu creeze supraindatorare. Sunt cateva dintre lectiile acestei crizei.

Citeste si:
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Liviu Dragnea consideră că, în cazul în care PSD a demis Guvernul, trebuia să îşi asume guvernarea, precizând că probabil s-a temut să facă acest lucru deoarece vine iarna, menţionând...
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
Sursa: Ziare.com