Ziare.com

Ai restante la banca? Vezi cu cat ti le-a vandut la recuperatori

de Paul Barbu
Marti, 15 Martie 2011, ora 12:34

   

Ai restante la banca? Vezi cu cat ti le-a vandut la recuperatori
Disperarea bancilor de a scapa de creditele neperformante s-a vazut foarte bine in ultimii doi ani prin preturile pe care acestea le-au cerut sau le-au primit de la firmele specializate in colectarea de creante.

Intr-un interviu dat in exclusivitate pentru Ziare.com, directorul general al EOS KSI, Georg Kovacs, ne-a vorbit despre evolutia pietei de colectare de facturi neincasate in perioada crizei, dar si despre comportamentul bancilor, companiilor de telefonie si al debitorilor.

Daca pana in 2008 bancile vindeau un credit neperformant la un pret de 25% din valoarea sa nominala, in perioada de criza, cand portofoliile creditorilor s-au umplut de facturi neachitate, pretul a scazut la 5% din valoare.

"Dupa a doua jumatate a anului 2008, pretul portofoliilor de credite neperformante a inceput sa scada semnificativ, de la un pret de aproximativ 20-25% din valoarea nominala, ajungand ca in 2009-2010 sa atinga nivelul de 5-8%. Pentru 2011, consideram ca preturile se vor stabiliza in intervalul 5-8%", ne-a declarat seful EOS KSI, companie specializata in colectari de facturi neincasate.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Platile de la restantieri s-au diminuat drastic

Efectele primului an de criza s-au rasfrant si asupra debitorilor, fapt intarit de cifrele pe care le-au inregistrat colectorii de creante.

"Sumele de colectat au crescut in 2009-2010, comparativ cu perioada anterioara, cu aproximativ 15-20%", ne-a mai spus Kovacs.

De asemenea, platile medii lunare efectuate de debitori au scazut cu pana la 40%, comparativ cu platile medii efectuate inainte de 2009, ceea ce a dus la o crestere considerabila a perioadei de stingere a debitului.

Fiecare contract semnat cu o banca sau un operator de telefonie mobila contine si clauze referitoare la penalizarile pe care debitorul trebuie sa le plateasca in cazul intarzierilor. In general, acestea presupun o crestere a debitului cu 0,1% pe zi si pot ajunge pana la 1%/zi, in functie de compania cu care aveti contractul.

Motivele pentru neplata datoriilor

Criza este principalul motiv pentru care unii debitori au ajuns in categoria "rau-platnici". Scaderea veniturilor sau chiar lipsa banilor este motivul principal de neplata, care este invocat atat la interactiunea fata in fata cat si la cea telefonica.

"De obicei, cei care nu isi mai pot achita datoriile sunt persoane care trec prin perioade dificile: reducerea venitului per familie, somaj, divort, deces in familie, etc. Scopul nostru este de a identifica aceste situatii si de a gasi o solutie impreuna cu debitorul pentru achitarea debitului, in conditii realiste si suportabile de acesta", a adaugat directorul general al EOS KSI, pentru Ziare.com.

In ceea ce priveste debitorii persoane juridice, oficialul companiei sustine ca acestia invoca cel mai des blocajele financiare generate de partenerii de afaceri dar si de catre stat, prin intarzierea platilor sau a rambursarilor de TVA.

Exista si multi-datornici

Georg Kovacs sustine ca exista numeroase situatii in care un debitor este inregistrat in baza lor de date cu mai multe debite, de la institutii diferite din domenii diferite: bancar, telecomunicatii, utilitati sau leasing etc.

"Sunt persoane care nu aveau un venit stabil si sanatos si nu-si mai pot achita datoriile sau sunt firme care au intrat in dificultati de plata si din cauza faptului ca nu si-au gestionat foarte bine nivelul cheltuielilor", a completat acesa.

In ceea ce priveste compaia EOS KSI, cele mai multe datorii pe care aceasta le cumpara sunt cele de la insitutiile financiare bancare si nebancare, companiile de telefonie si cele de utilitati.

"Principalii nostri clienti sunt bancile si IFN-urile de top din Romania, companiile de telecom, precum si asiguratori", a conchis seful EOS KSI.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7264 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

EOS KSI, o firma de ciocli ne-norociti, niste vampiri !

.

 

vampiri ?

te cred,prea spui cu foc :)
dar cei care nu platesc o datorie,ce sint ?
oameni de onoare ?

eos ksi

cat e comisionul la ei/zi???

 

EOS KSI

compania de colectari nu are nici un comision, taxele penalizatoare raman cele din contractul pe care l-ai incheiat cu banca, firme de telefonie sau furnizorul de servicii

Ce bine-mi pare ca ai luat teapa...

Bancile au dat credite cu nemiluita la toti boschetarii.Din cauza asta,preturile au crescut astronomic.ma bucur nespus ca au luat teapa si unii si altii.Va mai trece ceva vreme pina-si vor da seama ca banii izmene pe calator luati/dati trebuie platiti/incasati.Pina atunci,pot sa viseze la cocioabele lor pretuite la 100000 euro si sa viseze ca se vor naste noi fraieri care sa le cumpere.Faliment,ba!!!

 

EROARE

Nu cred c-ai inteles ! Bancile nu au luat teapa deloc, pentru ca au recuperat paguba in parte sau de tot .Ce mai ramane ,ia de la bunii platnici, sclavii lor pe viata !!

Poate multi nu stiu ca:

Cel care are o datorie la o banca NU ARE NICI O OBLIGATIE FATA DE FIRMA DE RECUPERATORI.
Firma de recuperatori te poate sicana prin somatii(fara valoare juridica)dar nu poate pune popriri din salarii,sechestre pe bunuri sau proprietatii.
In cazul in care va-ti schimbat adresa si primiti de la firma de recuperatori o somatie la noua adresa ii puteti actiona in Justitie,neavind ei calitatea de a apela ptr.informatii la institutiile statului.
Cumparind cu 25%de la banca
portofoliile neperformante si-au asumat un risc.
Nu sunt de acord cu cei ce nu-si platesc creditele dar nici nu iubesc agresivitatea recuperatorilor.
Si o nedumerire personala:
de ce bancile nu negociaza cu debitorii sa achite dublu50% si vind la recuperatori cu 5-25%?
Sau omeneste banca sa prelungeasca durata creditului si automat scade coantumul ratei.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor