Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Alpha Bank scapa de o executare silita de 600.000 de euro - precedent important

Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 17:03
2264 citiri
Alpha Bank scapa de o executare silita de 600.000 de euro - precedent important
Foto: brecorder.com

Alpha Bank a obtinut anularea unei proceduri de executare silita, in valoare de aproximativ 600.000 de euro, iar un astfel de caz poate deveni un precedent pentru toate scrisorile de garantie emise inainte de aparitia noului Cod Civil.

Potrivit unui comunicat remis Ziare.com de catre casa de avocatura Tuca Zbarcea si Asociatii, care a reprezentat legal banca, temeiul a fost pretinsul caracter executoriu al unor scrisori de garantie bancara, emise inainte de intrarea in vigoare a noului Cod Civil.

In plus, Judecatoria Sectorului 3 a dispus totodata anularea intregii proceduri de executare intreprinse impotriva Alpha Bank, precum si intoarcerea executarii silite.

"Speta se va putea dovedi un precedent pretios pentru disputele legate de figura juridica a scrisorii de garantie bancara, in special in ipoteza in care acesteia ii este aplicabila legislatia anterioara intrarii in vigoare a noului Cod Civil.

Concret, in acest litigiu teza centrala dedusa judecatii a constat in absenta caracterului executoriu al scrisorilor de garantie bancara emise inaintea datei de adoptare a Noului Cod Civil", a declarat Ioana Hrisafi, avocat asociat al Tuca Zbarcea & Asociatii.

Decizia Judecatoriei Sectorului 3 este atacabila cu recurs in fata Tribunalului Bucuresti.

Noul Cod de procedura civila, care trebuia sa intre in vigoare de la 1 septembrie, a fost amanat de catre Guvern pentru 1 februarie 2013.

Masura care ar putea zgudui bancile din Romania

Cele mai recente reglementari dau posibilitatea Protectiei consumatorilor si a asociatiilor de profil sa atace in instanta contractele ce contin clauze abuzive si sa obtina eliminarea acestora din toate contractele de credit unde exista.

C.P.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Alpha Bank scapa executare silita, #Alpha Bank executare silita , #banci