Atacul informatic asupra cardurilor: Compania Euronet, investigata de Visa

Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 14:40
2999 citiri
Atacul informatic asupra cardurilor: Compania Euronet, investigata de Visa
Foto: Arhiva

Compania americana Euronet se afla, in prezent, sub investigatia organizatiei de plata Visa, dupa ce cardurile a cel putin cateva mii de clienti au fost afectate de o bresa in sistemul de securitate al procestorului.

"Investigatia este realizata de Visa la nivelul Euronet. Doar acest procesator a fost implicat. Doar acest procesator este sub investigatie. Ancheta este in derulare. Nu sunt informatii noi fata de ziua precedenta", au declarat, sambata, surse citate de Ziarul Financiar.

Cum ne dam seama daca avem cardul blocat?

Atacul informatic asupra bancilor este exagerat de presa, considera presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, potrivit caruia nu exista informatii care sa indice ca posesorii de carduri ar putea fi afectati.

"Este o problema cu cardurile, nu doar in Romania, ci la nivel international. Vorbim de sute de mii de carduri, dar nu avem informatii care sa indice ca posesorii de carduri vor fi afectati", a confirmat, sambata, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, la Antena 3.

Totodata, presedintele ARB a dat indicatii in legatura cu ce trebuie sa facem ca sa ne dam seama daca avem sau nu avem cardul blocat: "Ce trebuie sa faca un posesor de card ca sa vada daca are cardul blocat? Se duce la un ATM, isi interogheaza soldul, daca este blocat, se duce la banca emitenta si face o cerere pentru un nou card".

Amintim ca Mastercard a instiintat, vineri, bancile ca exista suspiciuni de frauda si in cazul cardurilor sale, potrivit RTV. Informatia vine dupa ce, joi, posesorii de carduri Visa au fost anuntati ca le-au fost blocate cardurile, din motive de securitate.

Postul de televiziune Romania TV a anuntat, initial, ca au fost blocate carduri Maestro ale BRD, informatie preluata si de publicatia MondoNews, insa informatia nu a mai fost difuzata si nici nu mai apare pe site-ul postului de televiziunea Romania TV.

Pe de alta parte, seful Serviciului de Relatii Publice al BRD, Traian Traicu, a declarat pentru Ziare.com ca nu a fost blocat niciun card emis de catre Banca Romana de Dezvoltare (BRD), nici vineri, nici joi, si ca nu a existat niciun atac informatic.

"Ma chinui de trei ore sa explic ca n-a fost blocat niciun card al BRD. Deci, nu e adevarat. Cardurile BRD functioneaza. Au functionat si ieri si azi, nu e niciun fel de problema.

Toate cardurile BRD functioneaza, fie ca ne referim la Mastercard, la Visa sau la oricare alt tip de card. Nu e vorba de niciun atac informatic", a tinut sa clarifice reprezentantul BRD zvonurile potrivit carora banca ar fi blocat cardurile Mastercard.

"Toata povestea a pornit de la un client care a trimis un mail la postul de televiziune Romania TV, in care anunta ca i-a fost blocat cardul din cauza unui atac informatic. Va dati seama ca, daca BRD ar fi blocat cardurile Mastercard, nu ati fi auzit de o singura persoana, ci de mii", a adaugat Traian Traicu.

Mastercard, afectate de atacul informatic? - BRD dezminte informatia

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a fost sesizata ca unele banci au fost avertizate ca o posibila bresa de securitate la un procesator european ar fi condus la dezvaluirea unor informatii legate de tranzactiile efectuate cu unele carduri, se arata intr-un comunicat al ARB remis Ziare.com.

Aproape 17.000 de carduri CEC Bank, blocate din motive de securitate

"Conform Comisiei de Carduri din cadrul ARB, nu ne asteptam ca posesorii de carduri sa fie afectati. Daca se constata tranzactii suspecte, clientii trebuie sa se adreseze bancilor emitente pentru clarificarea suspiciunilor.

Departamentele de monitorizare a fraudei din cadrul bancilor au luat masuri pentru depistarea eventualelor incidente si urmaresc cu atentie tranzactiile efectuate pe carduri, disponibilitatile banesti ale clientilor fiind in siguranta", se mai arata in document.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
#investigatie Euronet Visa, #Radu Ghetea carduri CEC, #carduri blocate banci, #atac informativ banci Romania , #banci