Avertisment BRD: Legea darii in plata va inchide Prima Casa, ii va avantaja pe speculanti

Joi, 11 Februarie 2016, ora 12:51
4896 citiri
Avertisment BRD: Legea darii in plata va inchide Prima Casa, ii va avantaja pe speculanti

Legea darii in plata va avantaja speculantii, nu clientii sau statul, si va duce la inchiderea programului Prima Casa, a afirmat, joi, directorul general al BRD, Philippe Lhotte, intr-o conferinta de presa.

"Ezit intre termeni, pentru ca situatia ne face sa ne gandim la o pozitie intre suprarealism si absurd. Este de neinteles in afara Romaniei aceasta lege. Banca Centrala Europeana nu intelege pur si simplu si se nelinisteste. Toti expertii Uniunii Europene nu inteleg de ce aceasta lege in Romania.

Va servi la ce aceasta lege? Ce se va obtine prin ea? Nicio alta tara nu are o astfel de lege. Sigur ca aceasta lege a fost gandita pentru cazurile sociale, dar, la sfarsitul anului 2015, dupa cum stau lucrurile, putem sa ne intrebam daca nu cumva legea va avea un efect negativ asupra economiei", a declarat Philippe Lhotte.

Renunta bancile la programul Prima casa? Ce spune Ministerul Finantelor

In opinia acestuia, legea darii in plata nu aduce multe avantaje, cu atat mai putin pentru clientii bancii.

"Daca legea darii in plata va trece, programul Prima Casa va fi suprimat si persoanele particulare nu vor avea niciun avantaj. Nimeni nu va mai obtine o casa, investitori care sa construiasca noi case nu vor mai veni. Deci cine are de castigat din aceasta lege? Raspunsul meu la aceasta intrebare este: nu stiu. Eu am o mica idee: va avantaja speculantii si pe nimeni altcineva. Nici clientii nostri nu vor beneficia, nici statul, nici clientii care sunt de conditie sociala modesta", a explicat directorul general al BRD.

Lhotte a afirmat ca programul Prima Casa nu poate exista in paralel cu legea darii in plata, fiind antinomice. In plus, el considera ca este posibil sa fie redactata o lege care sa aiba un caracter social.

"Ascult politicienii care incep sa evolueze in felul in care gandesc si au un fir logic in ceea ce spun. Am vazut opinia exprimata de PSD la congresul de la Brasov sau Sinaia. Idei inteligente. Pesedistii spuneau acolo de ce sa nu avem o lege care sa fie intr-adevar rezervata pentru cei care au o singura locuinta in care stau", a spus Philippe Lhotte.

Presedintele BCR: Efectul inevitabil al legii darii in plata - Cum vor fi afectati consumatorii si bancile

Potrivit acestuia, mai pot fi adaugate si alte conditii la aceasta lege, cum ar fi valoarea locuintei respective.

"Cred ca opinia partidelor politice va evolua. Am vazut aceasta evolutie in randul PSD-ului. Sper ca si PNL-istii vor evolua. In sanul PNL-ului nu s-a ajuns la o idee coerenta exprimata. Eu sunt convins ca diferitele partide se vor exprima fiecare la randul sau, isi vor exprima o opinie realista, neuitand nicio clipa faptul ca Romania trebuie sa isi respecte angajamentele europene.

Romania nu este o tara in care sa existe legi cu aplicare retroactiva si toate legile care trebuie dezvoltate trebuie sa fie in favoarea economiei, sa fie sustinuta cresterea economica, nu inversul acesteia", a subliniat acesta.

Citeste si:
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
Co-preşedintele AUR, George Simion, a afirmat, joi seară, că poate conta pe parlamentarii formaţiuni, deşi i s-a spus că toţi îl vor trăda. ”Tentative au fost”, afirmă parlamentarul,...
Ludovic Orban, despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă: ” Asta este picătura care a umplut paharul, săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”
Ludovic Orban, despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă: ” Asta este picătura care a umplut paharul, săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”
Fostul preşedinte al PNL Luovic Orban a anunţat, joi seară, 21 octombrie, că nominalizarea lui Nicolae Ciucă, impus liberalilor de preşedintele Klaus Iohannis, este ”picătora care a umplut...
Sursa: AGERPRES