Banca centrala care nu emite monede, dar are bancomate

Sambata, 19 Septembrie 2015, ora 09:06
4207 citiri
Banca centrala care nu emite monede, dar are bancomate

Separatistii din Ucraina au infiintat o banca centrala a autoproclamatei Republici Donetk. Institutia are un guvernator, mii de angajati si un sediu facut din otel si sticla. De asemenea, are si un buncar.

Dar ceva lipseste si e vorba de ceva important, remarca Bloomberg: un sistem financiar. In "tolba" acestei banci centrale nu exista o moneda proprie, de exemplu.

Infiintata in urma cu 11 luni, e prima institutie ridicata de rebelii prorusi care incearca sa gestioneze economia regiunii in vortexul creat de razboi.

Dependenti de aproape 40 de milioane de dolari pe luna de la patronii sai din Moscova doar pentru a plati pensii, dar si de un sistem de transfer laborios prin intermediul unei alte constructii rusesti, ce se afla in nordul Georgiei, oficialii din Donetk sustin ca au facut ceva progrese.

Cu toti ochii atintiti spre imigranti, Putin a castigat razboiul in Ucraina

"Suntem fericiti ca banca noastra functioneaza si ca am facut un centru de procesare", a transmis presedintele institutiei, Irina Nikitina, in varsta de 47 de ani, care a fost director executiv la o banca locala.

Ea a vorbit de la biroul unei cladiri pe care sepratistii au preluat-o de la Eximbank. "Am construit sistemul, acum vrem sa-l extindem", a explicat aceasta.

Nou acord de pace

Ucraina a transmis saptamana trecuta ca bombardamentele din zona de est a tarii s-au oprit pentru prima data in 18 luni, astfel ca exista sperante ca armistitiul incheiat recent ar putea sa ramana in picioare.

Pana cum, razboiul a luat 8.000 de vieti, potrivit datelor Organizatiei Natiunilor Unite.

De asemenea, a afectat grav si comertul din regiune. Exportul de metale si carbune aducea cel mai mare venit pentru localitatile din zona, anul trecut, inainte de izbucnirea conflictului. In prezent, autoproclamata Republica Donetk depinde in cea mai mare parte de banii Rusiei, dar si de taxele platite de oamenii de afaceri locali pentru a obtine permisiunea de a deschide un cont la banca centrala, pentru achitarea serviciilor furnizorilor.

Kremlinul a negat in repetate randuri implicarea in conflictul ucrainean, dar a fost penalizata de Occident cu sanctiuni. Purtatorul de cuvant al liderului Vladimir Putin sustine ca nu i s-a adus la cunostinta despre anumite plati catre regiune, insa a transmis ca tara lui va continua sa ofere sprijin umanitar.

Totusi, doua persoane din administratia bancii centrale din Donetk, care au preferat sa ramana in anonimitate, au mentionat ca Rusia transfera 2,5 miliarde de ruble (37 milioane de dolari) pentru pensii, in fiecare luna.

O economie in umbra

E greu sa iti dai seama care e situatia reala a economiei intr-o zona bombardata constant. Desi nu exista inca date oficiale, estimarile arata ca preturile au crescut de pana la trei ori, iar mancarea provenita din restul Ucrainei e inlocuita treptat de cea ruseasca.

De asemenea, platile se fac in doua monezi: rubla si grivna. Iar rebelii incearca sa o inlocuiasca de tot pe a doua cu prima.

Bunurile din Moscova sunt importate de antreprenori locali, care au deschis pana acum 14.000 de conturi la banca centrala, a mentionat Nikitina. Doar asa isi pot plati furnizorii.

Presedintele Ucrainei constata o premiera fericita dupa o "lovitura de stat" in Donetk

ATM-uri

Nikitina are in subordine 2.000 de angajati, cam trei sfeturi din forta de munca de la Banca Centrala Europeana, cu sediul la Frankfurt.

Entitatea din Donetk lucreaza momentan mai mult ca o banca comerciala, avand in vedere ca "specialistii" sunt inca in formare.

Au existat discutii legate de printarea unei monede locale, in decembrie, dar de atunci nu s-a mai auzit nimic, mai ales ca rubla a castigat teren in ultima vreme.

Mai mult, exista o retea de 9 bancomate care accepta doar cardurile emise la nivel local, iar singura operatiune permisa e retragerea, a explicat Nikitina. "Suntem optimisti, suntem siguri ca aceste carduri vor fi folosite si in afara", a adaugat aceasta.

Citeste si:
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Deputatul liberal Gheorghe Pecingină şi secretar general adjunct al PNL a anunţat sâmbătă, 27 noiembrie, că va prelua patrimoniul organizaţiei PNL Sector 3. El a adăugat că povestea...
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR acuză că, a doua zi după învestirea Guvernului Ciucă, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienţii casnici din România, ELECTRICA SA, a anunţat creşterea substanţială,...