Ziare.com

Banca Romaneasca, amendata de Protectia Consumatorului pentru comisioane ilegale (Video)

Luni, 10 August 2015, ora 20:35

   

Banca Romaneasca, amendata de Protectia Consumatorului pentru comisioane ilegale (Video)
Banca Romaneasca a fost sanctionata cu 40.000 de lei pentru incasarea de comisioane ilegale la creditele ipotecare si la cele de nevoi personale, in total fiind prejudiciati 27.000 de clienti, a declarat, luni, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Marius Dunca.

Presedintele ANPC a anuntat intr-o conferinta de presa ca a sanctionat Banca Romaneasca, cu 40.000 de lei, si a dispus si masuri complementare de aducere la conformitate a tuturor contractelor in termen de 30 de zile.

Marius Dunca a precizat ca, in urma analizei contractelor de credit, analiza facuta dupa o serie de sesizari facute la ANPC, s-a constatat ca exista mai multe nereguli atat la creditul ipotecar, cat si la creditul pentru nevoi personale.

"Spre exemplu, am luat un contract de credit ipotecar din 2006, in care comisionul de analiza era zero, comisionul de administrare al creditului- unu la suta si se achita din credit la data efectuarii primei utilizari din credit. Dar, cu toate acestea, banca a perceput, din 21.06.2010 pana la momentul analizarii petitiilor, si un comision de administrare cont curent.

2021 vine cu discounturi de pana la 50% la principalele categorii de produse si servicii de care afacerea ta are nevoie. Obtine oferta AICI!

Conform OUG 50 alin. 36, pentru creditul acordat, creditorul poate percepe numai comision de analiza dosar, comision de administrare care a fost perceput initial sau comision de administrare cont curent. In cazul de fata i-au luat in 2006 comisionul de administrare de unu la suta si odata cu implementarea OUG 50 au mai pus un comision de cont curent", a explicat presedintele ANPC.

Marius Dunca a precizat ca banca a comunicat, in 30 iunie 2015, ca detine aproximativ 12.000 de contracte de credit ipotecar.

"In acest moment, ordinul a fost emis si incepand din 3 august, in 30 de zile, trebuie sa intre in conformitate cu prevederile legale, ceea ce inseamna ca nu mai au dreptul sa incaseze acest comision pentru 12.000 de persoane care au credit ipotecar. Practic, banca nu mai are voie sa incaseze, dar consumatorii pot da in judecata operatorul financiar bancar pentru a-si recupera banii incasati ilegal", a spus Dunca.

El a precizat ca, la un credit de 100.000 de franci, un comision de unu la suta incasat ilegal de banca inseamna in jur de 1.000 de franci anual.

Presedintele ANPC a mai spus ca o analiza similara a fost facuta si in cazul creditelor de nevoi personale.

"In prima faza, comisionul de analiza era zero, comisionul de administrare al creditului - zero, comisionul de monitorizare credit - 0,3 la suta si se achita lunar impreuna cu rata de credit. Intr-un act adtitional din 2010 se precizeaza ca pentru creditul acordat, imprumutatul plateste bancii anumite comisioane, respectiv comisionul de administrare al creditului, adica zero. La fel scrie si in actul aditional, insa in graficul de rambursare apare comision de administrare majorat de la zero la 0,3 la suta din 2010 pana in momentul de fata", a explicat Marius Dunca.

Acesta a mai spus ca in cazul creditelor de nevoi personale sunt afectati 15.000 de clienti, insa a precizat ca exista deja un precedent, pentru 11 dintre ei banca restituind deja banii incasati ca si comisioane ilegale.

"Asta inseamna ca daca consumatorul da in judecata banca sunt toate sansele sa-si recupereze banii. Deci vorbim in total de 27.000 de clienti pentru care banca, in termen de 30 de zile, trebuie sa aplice masurile complementare in conformitate cu prevederile legale", a mai spus presedintele ANPC.

Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 3224 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor