Bancheri acuzati de frauda - Grupare infractionala sau un plan al Parchetului? (Video)

Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 13:31
4957 citiri
Bancheri acuzati de frauda - Grupare infractionala sau un plan al Parchetului? (Video)

Procurorii DIICOT ancheteaza o suta de bancheri, care sunt implicati in frauda cu credite, prejudiciile ridicandu-se la 22 milioane de euro.

Ancheta vizeaza 100 de angajati din trei banci, BCR, BRD si CEC, care au fost ridicati si dusi la sediul DIICOT, unde procurorii vor decide daca emit ordonante de retinere.

Reteaua era destul de extinsa. Cu ajutorul directorilor de filiale, se obtineau credite, iar banii nu mai ajungeau in banci, ci se imparteau intre cei implicati. In plus, au fost implicati mai multi angajati ai Ministerului Economiei.

In perioada 2010-2012, membrii grupului infractional organizat, sub coordonarea liderului Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare. Prejudiciile aduse sunt de 22 milioane de euro.

De asemenea, din retea facea parte si vicepresedintele BRD, Claudiu Cercel.

Directori de banci, ridicati de mascati - sunt acuzati de o frauda de zeci de milioane euro

Mugur Stet, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a precizat ca nu doreste sa comenteze si ca asteapta rezultatul anchetei.

"Sa nu exageram, pentru ca deocamdata nu avem decat o stire si trebuie sa asteptam sa vedem ce spune ancheta. Daca suntem corecti, trebuie sa le acordam prezumtia de nevinovatie. Este foarte important ca justitia sa se desfasoare la tribunal si nu in fata micului ecran. Eu astept sa vad finalizarea anchetei si ce se intampla intr-un eventual proces, pentru ca asa este just", a precizat Stet, la Realitatea Tv.

Purtatorul de cuvant al BNR a insistat ca aceasta situatie sa nu fie generalizata si presa sa se fereasca sa extinda aceasta situatie la toti bancherii din Romania.

Avocatul Gheorghe Piperea ia in calcul posibilitatea ca aceasta actiune sa fie realizata pentru ca Parchetul sa obtina capital de imagine.

"Cu acte false se pot lua credite, se pot lua garantii de la acest Fond de Garantare, avand astfel un proiect bancabil. Eu mai degraba as spune ca e ceva in neregula cu acest dosar. Nu este imposibil sa fie adevarat, dar cand vorbesti de vicepresedinti si presedinti ai unor institutii, trebuie sa te intrebi daca nu cumva este o intentie a Parchetului de a obtine niste laude in raportul MCV", a spus avocatul, pentru Ziare.com.

Insa daca aceste acuzatii se dovedesc a fi adevarate, Piperea avertizeaza ca tot sistemul bancar va fi pus la pamant, pentru ca este vorba de programul de finantare a IMM, care implica fonduri publice si europene.

"Ar fi grav de tot, insa eu cred ca e vorba de imagine, mai ales ca am vazut ca termenul mentionat este cel de invinuit si nu de inculpat, adica nu s-a pus in miscare actiunea penala, ci doar s-a declansat o urmarire penala", a continuat acesta.

Analistul Ionel Blanculescu a evidentiat ca aceste actiuni nu puteau fi realizate decat prin Fondul de Garantare a IMM-urilor, institutie de stat care garanteaza astfel de credite, pe care companiile le obtin de la banci.

Faptul ca si in Romania se intampla fraude la nivel corporate ne aduce in lumea 'civilizata'", a spus analistul Ionel Blanculescu, pentru Ziare.com.

Un caz asemanator s-a intamplat in 2008, la sediul din Franta al Societe Generale, cand 5 miliarde de euro au fost fraudate prin operatiuni toxice.

"Daca la banca-mama s-a putut intampla acest lucru, in ciuda sistemelor foarte dezvoltate de protectie si supraveghere, atunci putem sa credem ca si subsidiara din Romania poate produce astfel de fraude", a continuat Blanculescu, care evidentieaza faptul ca niciun sistem de control nu este perfect.

"Exista mereu posibilitatea de fraudare, brese, cu toate ca exista sisteme de supraveghere interna, insa in cazul de fata s-a ajuns la o maiestrie in ceea ce priveste crearea de aparente, ca de fapt tot acest circuit criminal a presupus infiintarea de companii-fantoma, care pareau ca functioneaza foarte bine. Faptul ca s-a ajuns la un asemenea nivel de 'creativitate' ne arata ca nu suntem imuni la ce se intampla pe plan international, deoarece criza globala s-a bazat fix pe asa ceva", a mai spus analistul.

Reactia bancilor implicate

Reprezentantii BRD au precizat ca au luat cunostinta de o actiune intreprinsa de procurori ai DIICOT si ca ancheta este in curs de desfasurare.

"Faptele vor fi analizate prin raportare la dispozitiile art. 66C procedura penala referitoare la prezumtia de nevinovatie. Activitatea BRD nu este afectata de acest eveniment si BRD ramane la dispozitia autoritatilor pentru a furniza orice informatie necesara legata de acest caz", se arata intr-un comunicat al bancii.

Contactat de Ziare.com, Radu Ghetea, presedintele CEC Bank, nu a dorit sa comenteze acest eveniment.

Cornel Cojocaru, director comunicare BCR, a precizat, la Realitatea Tv, ca procedurile sunt total neobisnuite si sunt fraudulente.

"E vorba de falsificari de documente. Orice banca face verificari de documente. Verifica veridicitatea documentelor. Daca un document este emis de un evaluator, nu poti sa te duci sa faci alta evaluare, daca este emis de o primarie sau alta institutie nu ai cum sa verifici.

Daca informatia din acele documente autentice sunt false, responsabilitatea revine celor care au oferit informatiile false. Erau lucratori din front office, din unitatile centrale. Teoretic, bancile nu au pagube. Ar trebui sa existe raspunderea civila din partea fraudatorilor. E vorba de patru firme. La cele firme, creditele acordate se ridica la cateva milioane de euro", a mentionat Cornel Cojocaru.

Cum functiona reteaua

Potrivit DIICOT, membrii grupului infractional organizat, sub coordonarea liderului Ruse Daniel, au obtinut sau au incercat sa obtina un numar de 40 de credite de la 16 unitati bancare de pe teritoriul Romaniei, prin utilizarea unor documente falsificate.

De asemenea, ei au mai primit, in mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, tot in baza unor documente falsificate, finantarea unor proiecte de achizitii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de catre liderii gruparii.

Activitatea infractionala a fost sprijinita de catre invinuitii Saramet Aurel, avand calitatea de director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Cercel-Duca Alexandru Claudiu, vicepresedinte al unei unitati bancare, Mihai Grigoroiu, Rosu Catalin Ionut si Atanasiu Andrei, angajati in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si Diaconescu Florian Dragos, precizeaza sursa citata.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#Bancheri acuzati frauda, #perchezitii credite false banci, #angajati banci ridicati DIICOT , #banci