Bancile cipriote s-au deschis: Care va fi impactul restrictiilor dure impuse clientilor? (Video)

Joi, 28 Martie 2013, ora 15:35
2531 citiri
Bancile cipriote s-au deschis: Care va fi impactul restrictiilor dure impuse clientilor? (Video)

Bancile din Cipru s-au deschis dupa doua saptamani in care au fost inchise din cauza temerilor privind retragerilor masive, pe fondul crizei financiare, restrictiile impuse de autoritati privind accesul si gestionarea conturilor persoanelor fizice si companiilor riscand sa puna in pericol intreaga economie cipriota, dar si crescand reticenta investitorilor fata de tarile de la periferia zonei euro si a Uniunii Europene in general, inclusiv Romania.

Pentru a se evita iesirile masive de capital din Cipru, autoritatile au fost nevoite sa aleaga raul cel mai mic, impunand restrictii aspre privind operatiunile bancare.

Astfel, cipriotii nu pot retrage mai mult de 300 de euro zilnic de la bancomate, nu pot incasa cecuri in bani cash, iar cei care calatoresc in afara tarii nu au voie sa treaca granita cu mai mult de 1.000 de euro cash. De asemenea, platile sau trasferurile de bani, prin carduri de credit sau de debit, in afara tarii, sunt limitate la 5.000 de euro pe luna.

Daca aceste masuri afecteaza mai mult persoanele fizice, exista masuri si in privinta firmelor. Societatile nu au voie sa faca tranzactii de peste 5.000 de euro pe zi, fiind nevoie de aprobarea unei comisii speciale pentru tranzactiile intre 5.001 si 200.000 de euro. Cele peste aceasta suma vor fi analizate in functie de fiecare caz in parte, urmand sa primeasca aprobarea in functie de rezultatul analizei.

Nu in ultimul rand, este interzisa retragerea banilor din depozitele la termen pana nu se ajunge la maturitatea acestora.

Bancile s-au deschis la ora 12.00 si se vor inchide la ora 18.00, fiind angajate forte de securitate suplimentare pentru paza, avand in vedere ca, in ultimele doua saptamani, multe persoane au ramas fara bani din cauza imposibilitatii efectuarii tranzactiilor de orice fel, iar suna de 300 de euro/zi probabil nu va fi suficienta pentru a-si acoperi cheltuielile.

"Daca nu ar fi aceste restrictii, probabil ca s-ar prabusi sistemul bancar din Cipru. Intr-adevar, nu este un semnal bun pentru piete si, in general, pentru bancile din Uniunea Europeana", a explicat, pentru Ziare.com, Melania Hancila, economist sef al Volksbank. "Dar cred ca alta solutie nu aveau. Pana la urma, este o solutie disperata, intr-o situatie critica. Era normal sa existe niste restrictii, altfel ar fi iesit banii din tara", a adaugat Hancila.

Romania, intre pierderi si castiguri

Ingrijorarea investitorilor fata de evenimentele din Cipru ar putea conduce la o scadere a fluxurilor de capital spre zonele considerate riscante, din care face si Romania.

"Romania, similar altor piete din regiune, este afectata de variatiile sentimentului de risc al participantilor la pietele financiare globale. Drept urmare, plasamentele percepute ca avand un grad mai mare de risc, desi remunerate cu dobanzi mai ridicate - cum este si cazul titlurilor de stat in lei - au avut de pierdut in atmosfera de incertitudine generata de propunerea de taxare a depozitelor din bancile cipriote. In plus, cursul de schimb a preluat sarcina tensiunilor din insula, si, ca o consecinta, leul s-a depreciat cu 0,92% fata de euro intre 18 si 22 martie", a explicat Claudiu Cazacu, economist sef la XTB Romania.

Potrivit lui Iulian Panait, presedintele companiei de consultanta in investitii KTD Invest, investitorii sunt mai putin dispusi sa duca banii spre zonele de la periferia Uniunii Europene si a zonei euro, inclusiv Romania.

"Capitalurile vor fi mai reticente. Reactia capitalurilor straine fata de a veni sau nu in Romania se citeste foarte usor in evolutia cursului de schimb. Din fericire, acesta nu a dat semnale extreme, deci nici capitalurile straine nu si-au schimbat radical comportamentul fata de ce era pana acum", a declarat Panait, pentru Ziare.com.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Centrale a Romaniei, este de parere ca, deocamdata, este prea devreme pentru a trage concluzii privind efectele masurilor din Cipru, insa, in Romania, bancile si deponentii lor sunt in siguranta.

"In materie de sistem bancar, pretutindeni in Uniunea Europeana se aplica principiul teritorialitatii. Chiar daca sunt cazuri sa fie actionari comuni sau afaceristi din Cipru sa fie actionari la banci din Romania, aici, in Romania, este un sistem bancar foarte bine conturat, reglementat de Banca Nationala, bancile respective sunt autorizate de Banca Nationala si se supun legislatiei de pe teritoriul tarii noastre", a dat asigurari Vasilescu, pentru Ziare.com.

In plus, economistul sef al Volskbank crede ca Romania ar putea avea de castigat, deoarece sistemul nostru bancar este subdimensionat, iar bancile au o solvabilitate buna. "Poate chiar am putea beneficia usor in urma acestei situatii, cu intrari de capitaluri, dar nu ma astept sa fie ceva major. Ar putea exista niste intrari moderate", a precizat Hancila.

Masurile din Cipru, normale intr-o economie de piata

Deocamdata, in pietele financiare au reactionat la evenimentele din Cipru cu un oarecare calm, chiar daca exista o ingrijorare evidenta. Masurile de restrictionare a fluxurilor de capital, desi fara precedent in zona euro, sunt unelte perfect incadrate in "legile" economiei libere, potrivit lui Iulian Panait.

"Suntem in zona de ingrijorare, este un fel de cod galben, nici portocaliu, nici rosu. Economia cipriota este bazata in proportie de 80 la suta pe servicii. Serviciile financiare fac parte din aceasta categorie, insa serviciile bancare contribuie la PIB-ul cipriot undeva intre 7 - 8 la suta. Se poate sa apara neincrederea fata de intregul sistem bancar si sunt oprelisti in derularea celorlaltor afaceri. Cu siguranta este un moment greu", a comentat presedintele KTD Invest.

"Este un precedent care a fost creat. Tot ceea ce s-a descris ca se intampla in Cipru se incadreaza perfect in mecanismele economiei de piata. Sunt chestiuni pe care economistii din sistemele economice libere le discuta de multi ani. Sunt variante de actiune pe care inclusiv BNR le are in vedere ca scenarii in caz de o situatie mai deosebita. Nu este ceva iesit din comun, e in limitele economiei de piata, de aceea reactia pietei nu a fost exagerata", a completat acesta.

La randul sau, Eugen Voicu, presedintele Certinvest, este de parere ca impactul efectelor negative ale evenimentelor din Cipru depind, in mare masura, de reactia oficialilor europeni, fiind nevoie de o viziune puternica si pe termen lung.

"Am fi avut nevoie de o abordare americana, decat una europeana, cu atat de multa birocratie. Ar fi trebuit sa fie mai pragmatica, care sa intervina la timp, sa isi asume anumite obiective indiferent de impactul pe care pot sa-l aiba pe termen scurt masurile respective. Privesc mai departe si cred ca sunt mai putin electorale decat cele europene", a conchis Voicu, pentru Ziare.com.

Citeste si:
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) Marian Neacșu a fost numit de către PSD, partid din care a făcut parte timp de 20 de ani, în postul de...
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Doi consilieri de stat au fost numiţi joi, 2 decembrie, în Cancelaria premierului Nicolae Ciucă. Este vorba despre Gheorghiţă Agafiţei și Daniel Anghel. Deciziile privind numirea celor...