Bancile cu capital majoritar strain au peste 80% din piata locala

Luni, 02 Iulie 2012, ora 17:46
2034 citiri
Bancile cu capital majoritar strain au peste 80% din piata locala
Foto: Arhiva

Bancile cu capital majoritar strain aveau la sfarsitul anului trecut o cota de piata de 83% din totalul activelor bancare din Romania si de 82,5% la finele primului trimestru din 2012, in principal pe seama vanzarilor de active imobilizate si neperformante, se precizeaza in raportul anual al BNR.

Bancile cu capital austriac continua sa detina pozitia majoritara, cu o cota de piata de circa 38% din active. Pe de alta parte, cota bancilor cu capital grecesc a scazut la 13% la sfarsitul lunii martie 2012, ca urmare a restrangerii bazei locale de depozite, pe fondul ingrijorarii unor deponenti cu privire la evenimentele din Grecia.

Astfel, bancile cu capital elen sunt surclasate pentru prima data de bancile cu capital romanesc si francez, care detineau la 31 martie 2012 o cota de 17,5% si respectiv 13,1%.

Din punct de vedere al tarilor care detin participatii la capitalul social al bancilor autohtone si al sucursalelor bancilor straine, la finele anului 2011 primele trei pozitii au fost in continuare ocupate de Grecia (cu 22,9%), de Austria (cu 20,8%) si, la mare distanta, de Olanda (cu 11,5%).

Capitalizarea sistemului bancar romanesc s-a mentinut la un nivel confortabil pe tot parcursul perioadei analizate. Indicatorul de solvabilitate a fost de 14,9% la 31 decembrie 2011 si de 14,6% la 31 martie 2012, niveluri superioare pragului prudential de 10%, recomandat de banca centrala odata cu aparitia efectelor crizei financiare internationale.

Bancile au revenit pe profit la inceputul anului

Bancile au inregistrat pierderi in a doua parte a anului 2011, fiind afectate de cheltuielile ridicate cu provizioanele, precum si de declinul profitului operational.

Unele banci mari si mijlocii au reusit in 2011 sa recupereze spre sfarsitul anului o parte din pierderile acumulate anterior.

De asemenea, in primul trimestru din 2012, sistemul bancar autohton a revenit pe profit, in principal datorita adoptarii standardelor internationale de raportare (IFRS), care permit constituirea unor provizione mai reduse.

In perioada analizata, manifestarea fenomenului de dezintermediere, precum si impactul acestuia asupra economiei reale au devenit o preocupare la nivel european. In Romania, procesul de dezintermediere poate consta in reducerea finantarilor sucursalelor locale de catre bancile mama sau in diminuarea creditarii fata de sectorul neguvernamental.

"In cursul anului 2011, institutiile de credit au activat in continuare intr-un mediu caracterizat de austeritate si incertitudine - asociate persistentei efectelor crizei financiare si economice internationale -, incercand sa reduca la minimum posibilele efecte de contagiune si sa se adapteze atat la cerintele pietelor financiare, cat si la noul cadru de reglementare orientat, in principal, catre consolidarea bazei de capital si a lichiditatii", se spune in raportul BNR.

C.S.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#banci capital strain Romania, #banci grecesti Romania, #raport profit banci Romania , #banci