Bancile din Romania raman neprofitabile si in 2013 - Moody's

Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 15:14
2440 citiri
Bancile din Romania raman neprofitabile si in 2013 - Moody's
Foto: Arhiva

Sectorul bancar din Romania, Slovenia si Ungaria va ramane neprofitabil si in acest an, in conditiile in care institutiile-mama reduc cheltuielile pentru a mari capitalul, din cauza crizei financiare care a lovit zona euro, potrivit agentiei de rating Moody's.

Bancile din Ungaria si Romania au de suferit din cauza dependentei de finantele grupurilor din Europa de Vest de care apartin, a precizat Simone Zampa, analist la Moody's, citat de Sydney Morning Herald.

In schimb, cele din Cehia, Slovacia si Polonia, care se finanteaza mai ales prin depozite, vor continua sa raporteze profituri, a spus el.

Cele mai mari institutii de credit din Europa de Est, inclusiv UniCredit, Raiffeisen Bank International si Erste Group Bank, au inceput sa taie din cheltuieli pentru a compensa imprumuturile neperformante din regiune si pentru a atinge tintele de capital.

Sectorul bancar din Romania a inregistrat pierderi in ultimii trei ani, in timp ce avansul creditelor neperformante in Slovenia a amplificat temerile ca acest stat va avea nevoie in curand de ajutor financiar extern.

"Cel mai probabil, climatul operational general pentru bancile din Europa Centrala si de Est va ramane dificil si va fi expus in continuare la riscuri externe, legate in principal de zona euro. Ne asteptam ca industriile bancare din Ungaria, Slovenia si Romania sa continue sa inregistreze pierderi", a afirmat analistul Moody's.

Rezultatele financiare preliminate ale celor 40 de institutii de credit de pe piata romaneasca indica pierderi cumulate de 2,12 miliarde lei, pentru anul trecut, aproape triple fata de 2011.

Ungurii au facut imprumuturi masive in franci elvetieni, insa in 2008, dupa izbucnirea crizei financiare, deprecierea puternica a forintului in raport cu aceasta moneda a crescut puternic nivelul ratelor, iar creditele neperformante s-au inmultit.

Guvernul ungar a impus taxe speciale asupra bancilor, pentru a obtine fonduri necesare reducerii deficitului bugetar si a anuntat ca intentioneaza sa aduca cel putin 50% din sistemul bancar sub control local.

In Slovenia, creditele neperformante, cauzate mai ales de prabusirea sectorului constructiilor, se afla in crestere. In octombrie se situau la 18% din PIB-ul tarii, potrivit datelor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#probleme banci Romania, #probleme banci Balcani, #banci Romania neprofitabile, #Moodys banci Romania , #banci
Comentarii
Poza grob
grob
rank 5
Pai, nu spunea Isarescu...!!!...