Bancile din Romania, Ungaria si Bulgaria, cele mai vulnerabile din regiune

Joi, 21 Octombrie 2010, ora 20:20
1205 citiri
Bancile din Romania, Ungaria si Bulgaria, cele mai vulnerabile din regiune
Foto: bloombiz.ro

Bancile din Romania, Ungaria si Bulgaria sunt cele mai vulnerabile din Europa de Est la o repetare a crizei, intrucat volumul de imprumuturi neperformante ramane ridicat, iar avansul economic lent limiteaza creditarea.

Chiar daca Europa de Est isi revine din cea mai grava criza a ultimilor 20 de ani, politicile de austeritate ale guvernelor limiteaza cresterea economica, in contextul in care Uniunea Europeana vrea sa impiedice o escaladare a crizei datoriilor, potrivit agentiei de rating Fitch, citata de Mediafax.

"Bancile nu o duc prea bine, mai ales din punct de vedere al calitatii activelor, in Romania, intr-o oarecare masura in Ungaria si mai putin in Bulgaria. Sistemele bancare din Romania, Ungaria si Bulgaria par, de asemenea, a avea o situatie mai slaba din cauza dezechilibrelor macroeconomice", a declarat Michael Steinbarth, director la Fitch Londra.

In Romania, eforturile de reducere a datoriilor in urmatorii ani vor limita avansul economic, a afirmat Steinbarth. Guvernul trebuie sa scada deficitul bugetar de la 7,2% anul trecut la 6,8% anul acesta, parte a acordului de imprumut cu Fondul Monetar International (FMI).

Fitch are perspectiva negativa pentru 15 din cele 44 de banci din regiune, indicand posibile revizuiri negative ale ratingurilor.

"Factorii care contribuie includ efectul dezvoltarii accelerate a pietei creditelor in ultimii ani, imprumuturile in valuta si o anumita dependenta de finantare de la bancile mama, inclusiv grupurile din Grecia in cazurile Romaniei si Bulgariei", a spus Steinbarth.

Creditele neperformante reprezentau 12,6% din totalul portofoliilor de imprumuturi in Bulgaria la finele lunii iunie si 7,5% in Ungaria in aceeasi luna. In Romania creditele cu restante mai mari de 90 de zile aveau o pondere de 11,3% in totalul imprumuturilor in august, potrivit datelor bancii centrale.

"Ponderea imprumuturilor neperformante va ramane, probabil, ridicata in 2010, iar reevaluari in scadere ale activelor vor avea loc si anul urmator, insa de amploare mai redusa", a declarat Steinbarth.

Exista lectii care trebuie invatate din criza, cum ar fi necesitatea de a reduce creditarea in valuta, a adaugat el.

De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
#banci Romania criza , #banci