Creditorii internationali i-au cerut Greciei, joi seara, sa vanda subsidiarele pe care le detin bancile locale in Europa de Sud-Est, plan ce ar putea include si Romania, conform unor surse oficiale.
Reprezentantii Troikai, formata din Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana, cer sa fie vandute activele non-bancare elene si pun presiune pentru scoaterea la licitatie a subsidiarelor din Balcani, informeaza Kathimerini.
Gert Jan Koopman de la Comisia Europeana a fost in vizita in Atena in ultimele zile si a discutat cu mai multi manageri din piata financiara, in legatura cu planurile de recapitalizare a bancilor elene.
Potrivit surselor oficiale, el a descris cadrul pe care trebuie sa il urmeze planurile de afaceri. Directoratul General pentru Concurenta ar urma sa trimita, saptamana urmatoare, instructiuni scrise bancilor locale pe aceasta tema.
In plus, oficiali bancari au afirmat ca institutiile de credit vor fi nevoite sa depuna planurile pana la sfarsitul lunii iunie. Dupa consultari, ele urmeaza sa fie aprobate pana la mijlocul lunii iulie.
Unul dintre punctele dificile din negocieri ramane, insa, soarta subsidiarelor si bancilor afiliate din Balcani.
Troika vrea o reducere drastica a prezentei bancilor elene in tarile din regiune. Creditorii Greciei considera ca prezenta puternica in Balcani este un lux pe care bancile elene nu si-l pot permite, ca urmare a situatiei slabe a bazei de capital si a presiunii uriase sub care se afla din cauza recesiunii din Grecia.
Bancile afirma ca ar fi o greseala strategica majora sa-si vanda subsidiarele din Europa de Sud-Est intr-o perioada dificila. Ajustari si posibil unele vanzari vor fi necesare, sustin reprezentantii bancilor, subliniind insa ca pastrarea unei prezente in regiune este cruciala pentru supravietuirea lor in viitor, da si pentru economia elena in general.
Bancile grecesti din Romania detin aproape 14% din sistemul romanesc, prin Bancpost, Alpha Bank, Banca Romaneasca si Piraeus.