Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Bancile pierd 600 milioane euro din cauza ordonantei privind contractele de credit

Luni, 27 Septembrie 2010, ora 23:06
1702 citiri
Bancile pierd 600 milioane euro din cauza ordonantei privind contractele de credit

Aplicarea Ordonantei de Urgenta 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, fara a i se aduce modificarile propuse de banci, ar putea aduce mari neajunsuri economiei romanesti, pierderile bancilor fiind de circa 600 milioane de euro in acest an, a declarat, luni, la un simpozion, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea.

"Sigur, noi am atras atentia ca, daca legea va iesi intr-o anumita maniera, exista riscul sa se intample anumite lucruri. Recent au fost date publicitatii si cifrele pe care Banca Nationala le-a coagulat, le-a calculat pentru intregul sistem bancar, respectiv care ar fi nivelul veniturilor care nu se vor realiza de catre sistemul bancar in anul acesta, intr-o perioada de sase luni de zile. Cifra este de circa 600 milioane de euro, pentru o jumatate de an.Este o cifra care nu ar trebui sa lase indiferent pe nimeni.

Ma refer la faptul ca, daca aceste venituri nu se realizeaza, cu siguranta sistemul bancar nu va mai avea profit si (se va diminua - n.red) venitul la bugetul statului din impozitele platite de marele contribuabil care este sistemul bancar (...)", a spus Ghetea.

Acesta a precizat ca, in unele cazuri, bancile nu vor putea suporta aceste pierderi.

Reprezentantul comunitatii bancare a subliniat ca, in legatura cu Ordonanta 50, pozitia bancilor a fost "intotdeauna pozitiva", aceasta afirmand ca "Directiva 48 europeana trebuie transpusa in legislatia noastra asa cum este, fara niciun fel de ajustari".

Potrivit lui Ghetea, Ordonanta nu a tinut insa cont de punctul de vedere al bancilor, iar Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a ignorat total pozitia comunitatii bancare.

Referindu-se la motivele pentru care bancile sustin ca Ordonanta 50 nu trebuie promovata spre promulgaere in actuala forma, presedintele ARB a precizat ca "practic, incepand cu 21 iunie 2010, bancile au trecut la aplicarea Ordonantei, in concordanta cu litera Ordonantei si cu precizarile scrise primite de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, precizari transmise Asociatiei Romane a Bancilor si difuzate prin asociatie la toti membrii. Din pacate, dezbaterile ulterioare, opiniile ulterioare, au adus in discutie diverse interpretari (ale Ordonantei - n.red).

Ceea ce este si mai periculos este ca, in unele momente, Autoritatea a spus ca Ordonanta nu trebuie schimbata chiar daca a transmis altceva in scris".

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#pierderi banci, #pierderi OUG 50 , #banci