Bancile pot scoate din Biroul de Credit restantierii de buna credinta

Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 19:51
7654 citiri
Bancile pot scoate din Biroul de Credit restantierii de buna credinta
Foto: 123rf.com

Presedintele Asociatiei Bancilor a declarat ca va propune scoaterea timpurie din Biroul de Credit a restantierilor de buna credinta, insa a uitat ca institutiile financiare pot face deja acest lucru.

"Personal, cred ca aceia care au dat dovada de constiinciozitate si au colaborat cu banca ar trebui sa poata beneficia de clementa", spune presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, potrivit Capital.

Astfel, el propune reducerea perioadei de patru ani, mai ales pentru cei care "au inregistrat restante cauzate exclusiv de criza financiara".

Insa el nu a identificat modalitatile prin care banca poate determina cauza unei restante.

Restantierii ar putea avea liber la credite - propunere a sefului asociatiei bancilor

In plus, Ghetea a uitat ca institutiile creditoare pot scoate si in prezent un restantier din Biroul de Credit, acea "lista neagra", care contine rau-platnicii.

Este bine de stiut ca prezenta in aceasta baza de date a Biroului nu inseamna ca nu mai poti contracta un credit. Interogarea bazei de date a Biroului este doar consultativa pentru banci care, daca decid ca riscul atasat clientului nu este foarte mare, pot acorda credite si celor prezenti in Birou.

Cum te poate exclude banca din lista Biroului de Credit

Pentru a fi exclus din lista Biroului de Credit, trebuie sa faci o solicitare la banca de la care ai luat creditul, expunand motivele pentru care ai avut intarzieri la plata ratei. De altfel, trebuie sa dovedesti ca ceea ce sustii este adevarat.

Daca nu ai reusit sa convingi astfel banca, mai ai doua solutii la indemana, dar doar daca solicitarea a fost facuta in mod abuziv.

Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), dar si protectia consumatorului (ANPC), pot solicita bancii retragerea anumitor persoane din Birou.

In acest sens, in ultimii ani, ANSPDCP a acordat mai multe amenzi unor banci importante pe motiv ca au inregistrat abuziv clienti in baza de date a Biroului de Credit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#banca scoate restantieri Biroul de Credite, #restantieri Biroul de credite, #iesire Biroul de Credite , #banci