Bancile s-au plans de ordonanta 50 la FMI. Transa din decembrie depinde de ea

Vineri, 29 Octombrie 2010, ora 13:27
2470 citiri
Bancile s-au plans de ordonanta 50 la FMI. Transa din decembrie depinde de ea
Foto: Arhiva

Modificarea ordonantei 50/2010 privind creditele populatiei si clarificare pasajelor ambigue din textul ei ar putea fi una dintre conditiile pe care FMI o va pune guvernului in schimbul transei din 15 decembrie. Reprezentantii Fondului sunt de parere ca, in actuala forma, ordonanta ar putea reprezenta un risc pentru sistemul financiar-bancar din Romania.

FMI a cerut Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor sa clarifice pasajele ambigue din Ordonanta 50/2010 dupa ce bancile cu expunere mare in Romania au atras atentia ca exista un risc de destabilizare a sistemului.

In acest caz, Fondul are obligatia sa intervina deoarece el a fost garantul statului roman in relatia cu marile banci, a explicat Viorel Stefan, presedintele Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor. Acesta a declarat ca reprezentantii Comisiei Europene trebuie sa studieze doar problema conformitatii cu normele europene, dar FMI trebuie sa analizeze impactul negativ asupra sistemului bancar.

"FMI a fost garant in dialogul statului roman cu reprezentantii celor noua banci mari in Europa care au expunere mare pe Romania si el a fost la mijloc cand s-a incheiat acel gentleman agreement la Viena prin care bancile s-au angajat sa isi mentina expunerea pe Romania, iar unii sa isi creasca plasamentele din Romania.

Bancile au atentionat acum Fondul ca in Romania ar putea sa apara un risc despre care nu s-a discutat cand s-au intalnit la Viena. Fondul, fiind garant, vrea sa clarifice problema si sa vada daca exista sau nu un risc. Daca exista, cat de mare este", ne-a explicat Viorel Stefan, precizand totodata ca discutia cu delegatia FMI nu sa derulat asa cum a fost prezentata in presa, iar Fondul nici nu a pus conditii atat de explicite si dure.

Bancile au fost salvate de BNR in urma cu doi ani

Delegatia condusa de Jeffrey Franks a atras atentia ca sistemul bancar romanesc nu a trecut printr-o criza in urma cu doi ani datorita politicilor BNR, insa ordonanta neclara ar putea sa creeze sincope majore.

"Pozitia lui Franks e urmatoarea: 'Sigur, trebuie protejati consumatorii, trebuie imbunatatit standardul de protectie al consumatorilor, trebuie stimulata competitia in sistem, transparenta si asa mai departe, dar mare atentie la destabilizarea sistemului bancar.

Pentru ca v-a trecut glontul pe la ureche acum doi ani, ati depasit datorita BNR cu brio etapa si nu au fost sincope in sistemul bancar, iar acum daca nu sunteti atenti sa nu cumva sa produceti vreo sincopa majora". Cei de la ARB au sesizat ca se pune problema unui impact de vreo 300-400 de milioane de euro anual. Nu a fost o amenintare, o fortare a Parlamentului, asa cum s-a preluat in presa", a declarat Viorel Stefan pentru Ziare.com.

Presedintele Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor a precizat ca transa din 15 decembrie va fi accesata in conditiile documentului care se va semna la plecarea misiunii si care se negociaza cu Guvernul, iar modificarea ordonantei ar putea fi una dintre conditiile puse in functie de evaluarea pe care o face FMI acum.

"El (n.r Jeffrey Franks) a mai spus o chestie care il contrazice pe presedintele Basescu. A zis ca ordonanta e plina de ambiguitati. Domnul presedinte Basescu spune ca ordonanta e buna, e superba, e bine sa o aplicam asa. Ori Fondul spune ca asa cum e acum creeaza probleme. Iar din continutul ei trebuie eliminate toate ambiguitatile si trebuie evaluat impactul pe fiecare masura. Asta e pozitia misiunii", a adaugat deputatul.

Aplicarea retroactiva a ordonantei 50 pare sa fie marea problema a bancilor pe care au sesizat-o celor de la FMI. Viorel Stefan spune, insa, ca retroactivitatea nu este problema Fondului si nici a Comisiei Europene deoarece ar fi neconstitutionala. "Nu ca nu vrea domnul Franks sa fie retroactiv. Domnul Franks nu vrea sa incalcam Constitutia. Constitutia nu ne lasa sa reglementam retroactiv", a mai spus presedintele Comisie de buget-finante.

Ordonanta ar putea ajunge la Curtea Constitutionala

Chiar daca rolul Fondului este acela de a preveni destabilizarea sistemului bancar din Romania, implicarea lui in dezbaterea privind creditele populatiei i-a revoltat pe unii aparatori ai clientilor. Senatorul PD-L Iulian Urban a comparat gestul Fondului cu un santaj, iar modificarea ordonantei nu este una dintre masurile pe care Romania trebuie sa le ia pentru a-si reduce deficitul bugetar.

"FMI ne spune sa lasam in vigoare toate acele comisioane abuzive in toate tarile Uniunii Europene. (...) Din punctul meu de vedere, FMI in momentul in care a conditionat eliberarea transei de modificarea ordonantei 50 astfel incat sa devina inaplicabila, si-a depasit atributiile. Intelegem pana unde conditionalitatile Fondului sunt cu adevarat bune si trebuie sa le respectam, dar sa intelegem si limita dincolo de care niste solicitari sunt pur si simplu niste abuzuri", a declarat Iulian Urban pentru Ziare.com.

El a adaugat ca toate partidele politice din Romania vor sustine ca ordonanta 50 sa fie aplicata "exact asa cum a iesit din Guvern" si ca va ataca la Curtea Constitutionala o eventuala modificare ce o va face inaplicabila.

"In masura in care vor merge mai departe si vor introduce in ordonanta amendamente care o fac inaplicabila, vor mai fi 40 de senatori impreuna cu care voi ataca la Curtea Constitutionala invocand faptul ca nu s-a respectat principiul bicameralismului in aceste amendamente aduse la Camera Deputatilor", a mai spus Iulian Urban.

FMI schimba regulile in timpul jocului

Si avocatul Gheorghe Piperea, care ii reprezinta pe clientii nemultumiti ai bancilor, spune ca FMI s-a comportat in acest caz exact ca o banca si ca forteaza Guvernul sa modifice un act normativ.

"Daca e asa, FMI s-ar pune in situatia in care se afla bancile din Romania, care modifica regulile jocului in timpul jocului, atunci cand au ele chef. Ar putea fi explicabil pentru ca, pana la urma, FMI este o banca si se comporta exact ca bancile", ne-a spus Gheorghe Piperea.

Avocatul a adaugat ca Romania trebuie sa astepte un raspuns de la Comisia Europeana care urmeaza sa ne spuna daca ordonanta in forma actuala este corecta sau nu din perspectiva directivei din 2008 si nu putem sa facem modificari doar pentru ca vrea FMI. De asemenea, Piperea a afirmat si ca cetatenii romani sunt creditori asa cum este FMI si ar putea pune si ei conditii la fel ca Fondul.

"Forteaza mana Guvernului sa schimbe un act normativ al Guvernului. Ne intrebam cand a fost corect guvernul Romaniei. In iunie 2010 cand a dat aceasta ordonanta sau 15 decembrie cand va fi obligat de FMI sa o schimbe sau sa o modifice in asa fel incat sa nu mai aiba niciun efect. Si sa spuna 'Sa traiti, domnu' FMI. Am executat aceasta obligatie. Ce mai vreti in continuare? Cum sa ne mai facem pres in fata dumneavoastra, domnule FMI?'", a mai declarat Piperea pentru Ziare.com.

Avocatul a explicat ca exista reglementari vechi si legi cu privire la clauzele abuzive si tocmai pe acestea se bazeaza in procesele dintre clienti si banci, nu pe ordonanta. "Oare cat de neatenti poti fi acesti oameni de la BNR si de la FMI sa spuna ca e o aplicare retroactiva, cand de fapt sunt invocate legi anterioare care existau cand s-au incheiat contractele", a atras atentia Piperea.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#FMI ordonanta 50, #FMI credite ordonanta, #ordonanta 50 credite banci, #FMI transa ordonanta credite , #banci
Comentarii