Bancile se muta online: Nu a fost niciodata mai usor sa-ti administrezi banii

Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 08:00
5485 citiri
Bancile se muta online: Nu a fost niciodata mai usor sa-ti administrezi banii

Serviciile bancilor online par a fi o alternativa pentru tot mai multi clienti, atat din Europa, cat si din Romania.

Prin aceste servicii, clientii isi pot alege banca si deschide un cont de pe internet, fara a fi nevoie sa se deplaseze la banca.

Ce servicii ofera bancile online din Europa?

In Europa, Alior Bank din Polonia a infiintat, in 2012, o divizie online, care a functionat sub brandul Sync PL, banca 100% online, cu servicii bancare complete. Ulterior, dupa incheierea unui parteneriat cu cel mai mare operator de telefonie mobila din Polonia, T-Mobile, care are 15 milioane de clienti, banca si-a majorat numarul de clienti si produsele vandute.

Printre avantajele pe care l-a oferit clientilor au fost costurile reduse pentru platile online, operatiuni bancare gratuite si comisioane zero de administrare.

Number 26 si Hello Bank

In Germania, Wirecard Bank AG, unul dintre cei mai importanti furnizori de servicii de plati electronice la nivel mondial, a lansat Number 26, pe 26 ianuarie 2015 - serviciu de banca online cu operatiuni gratuite, disponibil in Germania si Austria.

Procesul de deschidere de cont pentru clientii noi presupune inregistrarea in avans pe site-ul bancii, urmand ca in termen de pana la 7 saptamani solicitantul sa primeasca o invitatie din partea bancii, care contine un cod de acces cu care se poate finaliza cererea. In cazul in care cererea vine din partea unui client deja existent al produsului, deschiderea de cont se proceseaza imediat.

Number 26 este un produs special gandit pentru experienta de Mobile Banking. Contul Number26 implica primirea direct acasa a unui card Mastercard, cu care se pot efectua complet gratuit, retrageri de la orice ATM Mastercard din lume, respectiv efectua plati catre orice cont bancar din lume, tot gratuit.

De asemenea, produsul presupune descarcarea aplicatiei de mobil Number 26, gratuita, prin care se poate gestiona facil contul bancar personal sau primi alerte cu privire la situatia soldului, in timp real.

Serviciul Hello Bank, al BNP Paribas, functioneaza din 2013 in mai multe tari vest-europene.

Hello Bank este prezenta in Germania (mai 2013), Franta (iunie 2013), Italia (octombrie 2013) si Belgia (mai 2013). Conform datelor publicate, in 2014 avea 177.000 de clienti, dintre care 113.000 in Germania, 49.000 in Belgia, 13.000 in Franta, 2.000 in Italia. Estimarile pentru 2017 ajung la un numar de 1,4 milioane clienti, dintre care 500.000 doar din Franta.

Dar in Romania?

Primul serviciu de banca online din Romania a fost lansat la finalul anului trecut de catre Libra Internet Bank. Contul se deschide direct de pe internet, accesand site-ul www.libraonline.ro.

Solicitantul completeaza un formular online cu date personale si incarca o copie de buletin (completarea dureaza 3-5 minute), iar apoi primeste pe email, in scurt timp, noul cont IBAN si datele de conectare la serviciul de internet banking.

Contul trebuie activat in termen de 20 zile, prin efectuarea unui transfer de minim un leu dintr-un alt cont bancar deschis pe numele solicitantului.

Libra Online ofera clientilor un pachet complet, in conditii comerciale de tip "costuri zero":

 • 1. Cont curent cu zero costuri de administrare si zero comisioane pentru un numar nelimitat de plati si incasari (in lei)
 • 2. Produse de economisire cu dobanzi printre cele mai mari de pe piata (3,25% dobanda la depozit, de exemplu)
 • 3. Cardul Libra Free, cu emitere, administrare si retrageri gratuite de la peste 400 ATM-uri din Romania, card comandat de asemenea online si livrat la adresa specificata de client
 • Descopera pachetul Libra Online

  Citeste si:
  Florin Cîțu susține că se va opune oricărei tentative a PSD de renegociere a PNRR: „Aruncăm la coș 30 de miliarde de euro”
  Florin Cîțu susține că se va opune oricărei tentative a PSD de renegociere a PNRR: „Aruncăm la coș 30 de miliarde de euro”
  Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat joi, 27 ianuarie, că o renegociere a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este imposibilă, deoarece asta ar însemna pierderi de 30...
  AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor în ianuarie 2022. Cum se explică ascensiunea partidului lui George Simion
  AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor în ianuarie 2022. Cum se explică ascensiunea partidului lui George Simion
  Partidul extremist AUR se află pe locul 2 în intenția de vot a românilor în luna ianuarie 2022, cu 20,6%, imediat sub PSD, care a ajuns la 34,3%, se arată într-un sondaj de opinie al Inscop...