Bancile vor putea introduce "costuri neprevazute" doar cu acceptul clientilor

Duminica, 13 Iunie 2010, ora 14:41
1628 citiri
Bancile vor putea introduce "costuri neprevazute" doar cu acceptul clientilor

Ordonanta de urgenta nr 50 privind contractele de credit a fost publicata vineri, 11 iunie, in Monitorul Oficial. Reducerea comisionului de rambursare anticipata la 1%, respectiv 0,5% - fata de 4-5% cat este in prezent - la toate creditele, si la cele noi si la cele in derulare este una dintre prevederile actului normativ care va intra in vigoare la 10 zile dupa publicarea in Monitorul Oficial.

In plus, spre deosebire de directiva europeana care a stat la baza elaborarii proiectului de catre reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, numarul comisioanelor este limitat la 4, plus alte doua pe care le pot adauga bancile: comision de analiza dosar, comision de administrare credit sau cont curent, comision de rambursare anticipata, costuri cu asigurarea si dupa caz, penalitati si comision pentru servicii la cererea consumatorilor.

In plus, contractele de credit nu vor mai avea prevederi scrise cu litere foarte mici si cu culori care nu contrasteaza cu hartia pe care sunt tiparite. La capitolul informatii si drepturi privind contractele de credit se arata ca acele contracte de credit "sunt redactate in scris, vizibil si usor de citit, fontul utilizat fiind Times New Roman, marimea de minimum 10 p, pe hartie sau pe un alt suport durabil".

Culoarea de fond a hartiei trebuie sa fie in contrast cu cea a fontului utilizat.

Fara dobanzi majorate peste noapte

Cei indatorati la banci nu vor mai avea surpriza majorarilor peste noapte a dobanzilor si comisioanelor. Ordonanta prevede ca "se interzice majorarea comisioanelor, taxelor, tarifelor, spezelor bancare sau a oricaror altor costuri aferente contractului, cu exceptia celor impuse prin legislatie".

Referitor la "costurile neprevazute", acestea vor fi percepute "numai pe baza unor acte aditionale acceptate de consumator", fiind exceptate costurile impuse prin legislatie. Mai mult, bancile nu vor mai avea voie sa perceapa comision de depunere numerar pentru plata ratelor la credit, indiferent daca depunerea se efectueaza de catre titular sau de catre o alta persoana.

Nici la retragerea sumelor din credit nu va mai exista un comision. Pentru orice modificare la nivelul costurilor creditului, banca va fi obligata sa notifice in scris consumatorul, sau, la cererea expresa a acestuia, prin alta modalitate stabilita de acesta. In plus, banca va trebui sa puna ulterior la dispozitia clientului un nou grafic de rambursare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#banci costuri neprevazute, #contracte credit banci , #banci
Comentarii
Poza romanianwars
romanianwars
rank 1
Cine va accepta?
Poza ghita-vasilica
ghita-vasilica
rank 2