BNR: Principalele noua banci nu vor cere reducerea expunerilor pe Romania

Marti, 06 Iulie 2010, ora 22:57
1236 citiri
BNR: Principalele noua banci nu vor cere reducerea expunerilor pe Romania

Cele mai mari noua banci din Romania nu vor cere diminuarea expunerilor in cadrul intalnirii cu reprezentanti ai FMI, CE si BNR de pe 22 iulie de la Bruxelles, a declarat un oficial BNR

"Stiu pozitia generala, participantii nu au exprimat nimic oficial in sensul reducerii expunerii pe Romania", a adaugat oficialul BNR.

Acordul de la Viena, semnat in 2009 de principalele noua banci cu expunere semnificativa pe piata locala (Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank), are la baza promisiunile bancherilor potrivit carora vor mentine expunerea totala pe Romania si vor injecta capital in subsidiarele locale, daca va fi necesar.

"Pana acum nu sunt informatii legate de intentia lor de a-si diminua expunerile. De altfel, bancile nu au cerut niciodata sa-si reduca expunerile pe Romania. Aranjamentul de la Viena este mai mult un gentleman's agreement (acord de onoare - n.r.), iar ce s-a intamplat pana acum a reliefat o vointa nedistorsionata a bancilor de a-si mentine expunerile, avand in vedere calitate lor de investitori strategici, pe termen lung", a mai spus oficialul bancii centrale.

"Pana in prezent, bancile nu au cerut niciodata reducerea expunerilor", a confirmat un oficial al Raiffeisen Bank Romania.

Anterior, marile banci din regiune s-au intalnit in martie, la Atena, cu FMI si arbitrii pietelor financiare.

"In cadrul initaitivei de la Viena, exista intalniri regionale pe care le facem cu marile banci si intalniri cu reprezentantii grupurilor dintr-o anumita tara", a precizat anterior seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks.

Comisia Europeana (CE), FMI, Banca Europeana de Investitii, Banca Mondiala si Banca Centrala Europeana s-au reunit anul trecut cu reprezentanti ai celor 15 banci-mama cu subsidiare in centrul si estul Europei, cu autoritati fiscale si reprezentanti ai bancilor centrale din Austria, Belgia, Franta, Germania, Grecia, Italia, Suedia, Bosnia-Hertegovina, Ungaria, Letonia, Serbia si Romania pentru a lua cele mai potrivite masuri anticriza, in cadrul initiativei de coordonare a bancilor europene de la Viena.

Sprijinul constant dat de bancile-mama s-a alaturat, astfel, finantarii FMI si CE acordate Ungariei, Letoniei, Romaniei, Serbiei si Bosniei-Hertegovina, precum si celei de la Banca Mondiala si alte institutii financiare.

Citeste si:
ALDE îl invită pe Orban să se înscrie în partid: „Locul liberalilor adevărați este aici. Susținătorii lui Traian Băsescu au pus stăpânire pe PNL”
ALDE îl invită pe Orban să se înscrie în partid: „Locul liberalilor adevărați este aici. Susținătorii lui Traian Băsescu au pus stăpânire pe PNL”
Președintele Consiliului Național al ALDE Cristian Dima a lansat vineri, 17 septembrie, o invitație către liderul PNL Ludovic Orban să se înscrie în ALDE în cazul în care va pierde...
Ce spune președinta Senatului despre un eventual guvern minoritar. ”Așa speculații nu fac bine României”
Ce spune președinta Senatului despre un eventual guvern minoritar. ”Așa speculații nu fac bine României”
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat, vineri, că USR PLUS nu va sprijini un guvern minoritar, menţionând că experienţa României cu astfel de guverne este una "proastă"....
Sursa: rNews