Care e diferenta intre camatari si banci? (Opinii)

Autor:
Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 08:41
9584 citiri
Care e diferenta intre camatari si banci? (Opinii)

Care e diferenta intre camatari si banci? Oficial, le merge bine amandurora. Neoficial, au probleme din ce in ce mai mari... Punctul comun e unic! Niciuna dintre cele doua categorii nu te obliga sa imprumuti bani. Initiativa iti apartine! Diferentele se regasesc in perceptia individuala sau colectiva.

Cu camatarii nu trebuie sa ai tangenta ca sa stii cum lucreaza. Fie ca sunt romani sau rromi, oameni simpli sau angajati in diverse structuri ale statului, toti au un mod de operare similar. Imprumuta bani pe baza de diverse garantii, de obicei imobiliare. Camata a ajuns o micro-retea "bancara" paralela, care actioneaza mai mult sau mai putin oficial, incheind acte de mana sau la notariat.

Cand un om este la ananghie si n-are nicio sansa sa ia vreun imprumut de la banca, in afara de varianta unui ajutor de la un prieten, mai are o sansa: camatarul. Strans cu "latul" financiar, un amarat ar fi dispus sa semneze orice ca sa plece repede cu niste bani in buzunar.

Consecintele ulterioare nici nu mai conteaza. Vrea banii pe loc si ce-o fi, Dumnezeu cu mila!...Daca nu primesc banii inapoi la timp, camatarii se transforma in mici pirania care "musca" permanent din "prada" pana isi recupereaza integral imprumutul, cu dobanzi cu tot. Pentru ca lucreaza cu numerar, de obicei bani negri, evident ca dobanzile camatarilor sunt mai mari decat la banci.

Exista si pierderi pe "retea" pentru ca nu toti nevoiasii reusesc sa ramburseze imprumuturile.

Marea problema este ca acest fenomen nu beneficiaza de un "tatic" gen BNR, care sa le acrediteze statutul si sa le protejeze actiunile. Unii camatari, asa cum s-a vazut adesea la televizor, incep sa foloseasca metode mai putin ortodoxe. Daca "victima" se plange la Politie, camatarul poate avea mari neplaceri, doar daca recurge la santaj si amenintari.

Altfel, camataria se practica in continuare bine-mersi, sub diverse forme acoperitoare. Aici apare marea diferenta intre camatari si bancheri. Sistemul camatarilor este ambiguu, negarantat si neprotejat.

Bancile din Romania sunt privilegiate. Cand ai o gramada de fraieri in spate care iti platesc o dobanda la creditele acordate de doua pana la... zece ori mai mare decat in tara de origine a bancii si sponsori generosi cu garantii 100% - am inclus aici statul roman si BNR - iti permiti orice.

Poti sa faci lobby la FMI sa schimbi legi in favoarea ta, poti sa cumperi sfere de influenta politica sa-ti apropii interesul financiar, poti sa inoti impotriva trendului bancar mondial in privinta dobanzilor. Intr-o tara ca Romania, "the land of choise", bancile straine traiesc intr-un paradis financiar-bancar, pe care nu-l pot gasi in alta parte, indiferent cat de mult ar cauta.

Cei care s-au plans de comportamentul abuziv al bancilor au luat-o-n freza! Chiar daca unele banci au fost amendate de ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor), toate si-au scos parleala pe mana clientilor bun platnici, carora le-au crescut dobanda!

Metodele de recuperare a creditelor neperformante incep prin restructurari, refinantari si se termina prin evacuari silite. In comparatie cu camatarii, bancherii nu ameninta niciodata! Ei notifica, someaza si te executa. Frumos si cu zambetul pe buze!

Si, totusi, bancherii din tara noastra au inceput sa sufere! Cand au dat drumul la conducta creditelor imobiliare, ipotecare si de consum au uitat sa-si ia garantiile necesare. Odata cu aparitia crizei economice mondiale, piata imobiliara din Romania a fost afectata puternic si valoarea garantiilor s-a injumatatit.

Cand bancile si-au dat seama c-au pus "umarul" la boom-ul imobiliar au apelat la ajutor. Statul prin Ministerul Finantelor Publice si BNR au reactionat prompt, acceptand orice dorinta a bancilor. Odata cu reinnodarea relatiei cu FMI, prosternarea in fata bancherilor a devenit traditie!

Asa s-a facut diferenta intre camatari si banci. Camataria a ramas o "mana cereasca" pentru amarati sau invers. Bancile au devenit "partenerii de incredere" ai statului si ai BNR. Intre "pionieratul" imprumuturilor camataresti si "sclavia" financiara nationala este o diferenta de atitudine, profit si apartenenta.

Dragos Dragoteanu,

patron Euroest

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#camatari banci, #bani camatari, #bani banci , #banci
Comentarii
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
A explicat public SORIC...daca si Procurii dau banii cu camata...in bar era si seful D.N.A. Bacau -Procurorul HUMULESCU...
Poza ciocio
ciocio
rank 1
PACAT ca atat comentariile noastre,cat si articolele aparute in media pe aceasta tema ,raman doar la nivel de vorbe.