Care sunt riscurile recapitalizarii bancilor

Duminica, 30 Octombrie 2011, ora 18:06
2619 citiri
Care sunt riscurile recapitalizarii bancilor
Foto: Reuters

Bancile europene au nevoie de 106,4 miliarde de euro pentru recapitalizare, astfel incat sa poata face fata pierderilor din cauza expunerii pe piata obligatiunilor elene, dar si a eventualelor pobleme cauzate de Italia sau Spania, potrivit Agentiei Bancare Europene.

Aceasta suma, insa, nu este impartita in mod egal intre statele membre ale zonei euro. Bancile spaniole si cele elene vor avea cele mai mari cerinte de capital.

Astfel, in cazul bancilor din Grecia, se discuta despre suma de 30 de miliarde de euro, in timp ce bancile din Spania vor avea nevoie de 26,1 miliarde de euro.

In acelasi timp, in Germania, bancile trebuie sa mai stranga aproximativ 5,2 miliarde de euro, iar, in Franta, suma se ridica la 8,8 miliarde de euro. Italienii nu stau nici ei foarte bine din acest punct de vedere, fiind nevoie de inca 14,7 miliarde de euro, iar bancile portugheze trebuie sa faca rost de 7,8 miliarde de euro.

In Belgia, nevoia de capital a bancilor este de 4,14 miliarde de euro, in Austria de 2,94 de miliarde, iar, in Suedia, de 1,36 de miliarde de euro.

Bancile vor fi nevoite sa isi majoreze capitalul propriu pana la jumatatea anului viitor, fiind posibile trei metode prin care pot realiza acest lucru: aport de capital din partea investitorilor, majorarea capitalului din resurse proprii sau injectarea de fonduri din partea statului.

Recapitalizarea va pune, insa, si probleme de economiei europene si nu numai. "Recapitalizara bancilor este o sabie cu doua taisuri. Pe de o parte, bancile au nevoie de recapitalizare, pentru ca bilanturile lor sunt deteriorate nu numai de faptul ca trebuie sa accepte o modificare a valorii contabile a obligatiunilor din portofoliul pe care il au, insa, in acelasi timp, incetinirea activitatii economice - deja avem o stagnare - se reflecta si in bilanturile bancilor", a explicat, pentru Ziare.com, analistul economic Daniel Daianu.

"Pe de alta parte, ele, in incercarile de a se recapitaliza, se confrunta cu o dilema foarte mare: daca sa mentina linii de finantare, in conditii in care portofoliul este deteriorat si trebuie sa-si mareasca capitalul propriu", a adaugat analistul.

Astfel, unele dintre banci vor fi nevoite sa vanda din active, daca nu vor putea sa faca noi emisiuni de actiuni. "Vanzarea activelor va fi o expresie a unei capacitati diminuate de a credita si a lipsei de apetit a bancilor de a credita", a incheiat Daianu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#recapitalizare banci, #criza datorii zona euro, #creditare banci , #banci