Cat de departe sunt bancile din Romania de gloriosul 2008

Joi, 16 August 2012, ora 07:21
2735 citiri
Cat de departe sunt bancile din Romania de gloriosul 2008

Bancile autohtone realizau in 2008 profituri cumulate record, de peste 1 miliard de euro (4,4 miliarde de lei), in crestere cu 70% fata de cel realizat in anul precedent, oglindind boom-ul economic care a permis extinderea fara precedent a operatiunilor bancare in Romania.

In urmatorii patru ani, situatia s-a transformat radical, in linie cu inrautatirea perspectivelor macroeconomice interne, dar si cu criza datoriilor suverane din zona euro, care au determinat explozia imprumuturilor neperformante si inghetarea creditarii.

In 2011, pierderile din sistemul bancar romanesc s-au ridicat la 430 de milioane lei, iar trendul de scadere se mentine si in prima jumatate a anului curent.

Astfel, in primele sase luni ale anului, randamentul capitalurilor bancilor, respectiv raportul dintre profitul net anualizat si capitalurile proprii la valoare medie a fost de -0,96% in iunie 2012, dupa ce la sfarsitul primului trimestru urcase la 1,30%, conform datelor centralizate de Banca Nationala a Romaniei.

Randamentul activelor sistemului bancar, raportul dintre profitul net anualizat si totalul activelor la valoare medie, a fost de asemenea negativ, de -0,11%, comparativ cu 0,14% in luna martie.

Mai exact, pierderile cumulate ale bancilor au fost de 192 de milioane de lei (43 de milioane de euro) in primul semestru, pe fondul majorarii provizioanelor cu peste 3,5 miliarde lei conform standardelor internationale de raportare (IFRS). In primele trei luni ale anului, bancile obtinusera un castig de 116 milioane lei, potrivit unor informatii publicate de Mediafax.

Rata creditelor neperformante a urcat in perioada analizata la nivelul record de 16,76%, comparativ cu 13,35% in perioada corespunzatoare din 2011.

In acelasi timp, raportul dintre creditele si depozitele bancilor a continuat sa se deterioreze, pana la peste 120%, desi la sfarsitul anului, raportul se situa in jurul nivelului de116%.

Leul a continuat sa se deprecieze fata de mondeda unica in al doilea trimestru al anului, de la un curs mediu de 4,3528 unitati/euro in ianuarie-martie 2012 la 4,4248 unitati/euro in aprilie-iunie.

Pe de alta parte, indicatorul de solvabilitate al sistemului bancar, indicator care exprima in ce masura institutiile isi finanteaza activele prin fondurile proprii, a crescut usor in iunie fata de martie, de la 14,63% la 14,66%, insa a scazut fata de decembrie 2011, cand se situa la 14,87%.

Activele totale nete ale sistemului bancar erau de 370,92 miliarde lei in iunie 2012, in crestere cu 8 miliarde de lei fata de luna martie si cu 17 miliarde de lei comparativ cu finalul anului trecut.

Pierdere vs. profit

Din cele 41 de institutii de credit prezente in Romania, doar au 18 au raportat rezultate negative. Daca in 2008 profitul obtinut de bancheri era concentrat la nivelul bancilor mari, controlate de grupuri straine, bilanturile acelorasi institutii reflecta in prezent cel mai clar incapacitatea clientilor de a mai plati creditele contractate in perioada de glorie.

De exemplu, BCR, cea mai mare banca locala in functie de active, a raportat o pierdere de 240,6 de milioane lei pe al doilea trimestru al acestui an. Pierderile au urcat la 546,4 milioane lei la sfarsitul semestrului. Potrivit raportului prezentat de banca, rezultatele au fost generate reducerea veniturilor din dobanzi si mentinerea provizioanelor la un nivel inalt.

La randul sau, BRD, a doua banca din sistem a inregistrat in al doilea trimestru al anului o pierdere de 43,6 milioane de lei, ca urmare a costului net al riscului ridicat, in conditiile deprecierii garantiilor asociate creditelor neperformante.

In acelasi interval, Banca Transilvania, al treilea jucator din piata in functie de active, a inregistrat un profit net de 87,8 milioane de lei, in crestere cu 27% comparativ cu perioada similara din 2011. Banca si-a redus cheltuielile nete cu provizioanele la 164,36 milioane lei, utilizand suma de 18 milioane lei din provizionul constituit in 2011 pentru acordarea unor bonusuri de performanta angajatilor.

Banca Comerciala Carpatica a facut profit net de 9,21 milioane lei in prima jumatate a anului, fata de o pierdere de 7,2 milioane lei in perioada similara a anului trecut, reusind sa creasca semnificativ creditarea atat pe segmentul persoanelor fizice, cat si pe cel al companiilor.

Potrivit presedintelui Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, "sistemul bancar nu va inregistra iesiri in acest an deoarece in Romania exista inca multe oportunitati de exploatat", a declarat presedintele ARB.

Totusi, extinderea efectului de contagiune a crizei din zona euro ar putea afecta semnificativ performanta bancara in Romania, avertizeaza specialistii firmei de consultanta KPMG, iar bancile straine, prezente in numar mare pe plan local, ar putea decide sa se retraga sau sa isi reduca bilanturile.

Citeste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...