Cat de mult depinde Romania de bancile straine

Sambata, 29 Octombrie 2011, ora 15:43
1725 citiri
Cat de mult depinde Romania de bancile straine
Foto: acus.org

Economia Romaniei depinde de creditele in valuta pe care le ofera bancile straine care au filiale in tara noastra.

Potrivit analistului economic Florin Citu, pentru Realitatea Tv, este normal ca Romania sa depinda de capitalul strain pe care bancile exerne il trimit in tara, din moment ce "la telefon ti se contorizeaza in valuta, leasingul il ai in valuta, creditele sunt in valuta".

Fostul ministru in Guvernul Nastase, Ionel Blanculescu, actualmente analist financiar, este de parere ca "in prezent nu se mai crediteaza fantezii, se crediteaza doar proiecte realizabile". El crede ca "statul asigura plaja pentru creditele pe care le acorda bancile straine". Blanculescu a afirmat, referitor la situatia unor state europene, ca "Italia este a treia economie a Europei, are o economie de 10 ori mai puternica decat economia Greciei. Numai ca Italia, Spania, Portugalia sunt mai putin disciplinate, din punct de vedere fiscal, decat alte tari europene".

Aceste comentarii vin cu referire la declaratia lui Traian Basescu, dinainte de a pleca la summitul din 26-27 octombrie: "Anul acesta, Romania a imprumutat de pe piata bancara interna 56 de miliarde de lei, pentru a sustine deficitul si pentru a-si acoperi cheltuielile bugetare, ceea ce inseamna 13,2 miliarde de euro de la bancile interne, plus 2 miliarde de euro de la cele externe. Daca fuxurile de capital de la bancile mama la bancile din Romania s-ar micsora, Romania ar fi in dificultate mare, n-am mai putea finanta nici macar bugetul de cheltuieli de anul acesta. De aceea sustinem ca in procesul de capitalizare a bancilor din zona euro sa se tina cont si de nevoia de a se mentine fluxul de capital si bancilor din zona non-euro".

Dupa revenirea din Bruxelles, liderul statului a abordat mai linistit problema, spunand ca bancile vor avea destui bani pentru a imprumuta statul.

Aceste discutii vin dupa ce, in ultimele zile, Traian Basescu, Elena Udrea si Emil Boc au dat asigurari ca nu se vor mai reduce salariile si pensiile, anul viitor. Masura aceasta vine in sustinerea declaratiilor lui Mugur Isarescu, guvernatorul BNR fiind de parere ca trebuie "sa muncim permanent pentru a plati datoriile, sa economisim. Dar daca economisim mai mult, consumam mai putin. Guvernul trebuie sa stimuleze consumul, trebuie sa economisim mai mult fara sa consumam mai putin".

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#romania capital strain, #banci credite valuta, #summit Bruxelles , #banci