Ce a mai descoperit Comisia CEC: Multe imprumuturi catre primarii. Creditele mamut erau de fapt unul singur

Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 13:36
4747 citiri
Ce a mai descoperit Comisia CEC: Multe imprumuturi catre primarii. Creditele mamut erau de fapt unul singur
Foto: Digi 24

Cosmin Nicula, presedintele comisiei de buget-finante din Senat, care ancheteaza activiatea CEC Bank, a sustinut ca banca a acordat in acest an un singur credit de peste 700.000 de euro, desi anterior tot el anuntase ca exista patru astfel de imprumuturi. Pe de alta parte, Radu Ghetea a reiterat ideea ca institutia pe care o conduce va fi pe profit la finalul anului.

"Vom continua luni, la 12.00, cu audierile la care vor participa Radu Ghetea si ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu. Azi (miercuri - n.red.) au fost solicitate informatii cu caracter personal despre creditele acordate, insa nu au putut fi acordate.

Avem informatii care vor fi cuprinse in raportul final, cu credite neperformante si altele, am primit lamuriri cu privire la imprumuturile acordate autoritatilor locale si despre creditele acordate in acest an, dar unele au caracter privat si secret. Sunt foarte multe primarii cu credite de la CEC si le veti vedea prinse in raport. Pentru persoane fizice, a fost dat un singur credit de peste 700.000 de euro in 2013, asa ne-a spus Radu Ghetea, nu am vorbit de nume", a spus Cosmin Nicula, la iesirea de la audieri, la care a participat seful CEC Bank, Radu Ghetea.

Intrebat de ce a spus anterior ca in acest an au fost acordate patru credite de peste 700.000 de euro, senatorul a mentionat ca vor fi date lamuriri suplimentare in raportul final, insa acestea au fost informatiile prezentate miercuri de presedintele CEC.

"N-am cerut un punct de vedere de la BNR legat de secretul bancar, dar am solicitat Ministerului Finantelor sa ne puna la dispozitie informatiile cu secret bancar. Nu e Parlamentul mai presus decat secretul bancar, dar poate sa aiba drept de control asupra Guvernului. Daniel Chitoiu ne va spune punctul domniei sale de vedere. E normal ca actionarul unic sa aiba acces la orice fel de informatii.

Noi am solicitat informatii pentru 2012 si 2013, el (Radu Ghetea - n.red.) a venit doar cu cele pentru anul acesta, iar luni vor fi prezentate si datele pe 2012. Miercuri (18 decembrie - n.red.) ar trebui sa fie gata raportul. N-am discutat despre legalitatea creditului respectiv si nu ne-am referit pe parcursul audierilor la el. Am facut o analiza a CEC-ului per ansamblu. Sunt lucruri publice, vom analiza documentele si va vom pune la dispozitie aceste informatii, nu cred ca ne-au furnizat date false", a punctat Cosmin Nicula.

Parlamentarii au semnat un acord de confidentialitate

Pentru a putea obtine mai multe informatii, parlamentarii prezenti la audieri au semnat un acord de confidentialitate.

Potrivit Digi 24, acesta le-ar permite senatorilor din comisia de buget-finante sa aiba acces la informatiile privind creditele pentru terenurile agricole pe care persoanele fizice si juridice le-au accesat in anii 2012 si 2013.

De altfel, semnarea luia fost si motivul pentru care membrii comisiei au intarziat la audieri aproximativ o ora si jumatate.

Cu toate acestea, in cazul in care senatorii nu vor primi acces la aceste date, Comisia va trebuie sa ceara o derogare de la termenul de depunere a raportului, care are termen final pe data de 18 decembrie.

Ghetea sustine ca banca este pe profit

Pe de alta parte, Radu Ghetea a insistat asupra faptului ca banca pe care o conduce va fi pe profit la finalul anului.

"Am avut o discutie destul de lunga si interesanta, pentru ca mi-a permis sa explic o serie intreaga de lucruri privind activtatea bancii, am dat o serie de informatii care mi-au fost solicitate. As vrea sa va spun ca despre acest subiect nu mai am altceva de adaugat, dar vreau sa mentionez pentru ca in ultima perioada in mass-media au aparut o serie de informatii ca banca ar fi pe pierdere, aceasta nu e reala (...) banca este pe profit, ca in ultimii ani", a punctat Radu Ghetea.

Luni, parlamentarii nu au reusit sa afle mai nimic despre creditele speciale date de CEC din 2011 si pana in prezent. Presedintele institutiei a invocat secretul bancar si nu a vrut sa dea prea multe detalii.

Tot la inceputul saptamanii a fost audiat si seful directiei de Supravechere din BNR, Nicolae Cinteza, care a prezentat raportul privind creditul de un milion de euro acordat de CEC Bank Ioanei Basescu, fiica cea mare a presedintelui Traian Basescu.

Mai mult, Cosmin Nicula a declarat atunci ca exista mai multe credite date de banca care ar putea sa intre in vizorul anchetei, inclusiv unul acordat Primariei orasului Cluj-Napoca.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#audieri CEC Bank, #audieri Radu Ghetea, #credite persoane fizice CEC, #Radu Ghetea profit CEC , #banci