Ce probleme au bancile din Romania? - Interviu

Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 07:56
4605 citiri
Ce probleme au bancile din Romania? - Interviu
Foto: Arhiva

Cererea redusa pentru noi imprumuturi, rata ridicata a creditelor neperformante (de peste 14% in prezent), numarul foarte mare al bancilor si retelele teritoriale extinse ale acestora, absenta resurselor in lei pe termen lung, dar si lipsa de coeziune sunt cateva din problemele cu care se confrunta in prezent sistemul bancar autohton, a precizat Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac Bank, intr-un interviu acordat Ziare.com.

In acest context, actiunile succesive intreprinse de BNR in vederea reducerii dobanzii cheie nu pot avea efecte imediate asupra dobanzilor la creditele pentru companii si populatie, a adaugat Dan Pascariu, care se asteapta, totusi, ca, in cele din urma, masurile sa aiba rezultate vizibile.

Cum puteti caracteriza, in prezent, sistemul bancar din Romania? Care sunt principalele probleme cu care se confrunta bancile locale?

Principalele slabiciuni ale sistemului sunt cererea scazuta de credite, imprumuturile neperformante care sunt inca ridicate, faptul ca sistemul este "overbanked", adica exista un numar mult prea mare de banci, dar si de sucursale pe metru patrat.

Totodata, nu exista depozite in lei pe termen mediu si lung, care sa asigure acordarea de credite in moneda nationala pe termen mediu si lung. Deci nu exista resurse in lei suficiente pentru a putea fi acordate imprumuturi in lei, iar, din acest motiv, este preferata, in continuare, in moneda euro.

Nu in ultimul rand, sistemul bancar din Romania este un sistem fragmentat, extrem de eterogen, cu banci cu interese diferite, actionariat diferit cu diverse probleme, marimi diferite, strategii diferite. Acestea sunt aspectele sistemului bancar din Romania, la noi este o situatie specifica.

Ce masuri pot fi adoptate pentru remedierea acestor probleme?

In primul rand, este necesara crearea unor resurse in lei prin emiterea unor obligatiuni, dar nu vad ca acest lucru se va intampla anul acesta. Trebuie sa pornim de la cerere si, in acest scop, trebuie revigorat consumul. Pe de alta parte, sistemul are nevoie de o consolidare, adica de o reducere a numarului de banci. Nu exista un numar care sa fie dezirabil sau optim, insa, in prezent, exista prea multe banci.

Vorbeati despre emiterea unor obligatiuni in lei. Puteti detalia?

Ar trebui sa fie emise astfel de obligatiuni in lei pe termene medii, colateralizate cu credite ipotecare. Aceste surse atrase de banci, daca se acorda pe termen mediu si lung, ar putea sa constituie baza pentru acordarea altor credite, mai ales pe termen mediu, pentru ca pe termen lung e prea devreme sa vorbim.

Cum se reflecta tensiunile din zona euro asupra bancilor din Romania?

Este evident ca lichiditatea in euro s-a scumpit si este mai putina, si ca urmare a faptului ca accesul bancilor mama la resurse este mai scump. Prin urmare, acest lucru se simte si in felul in care bancile din Romania, subsidiarele acelor banci, trebuie sa faca fata constrangerilor.

Cand vor incepe sa se oglindeasca masurile Bancii Nationale a Romaniei de reducere a dobanzii de referinta in dobanzile aferente creditarii reale?

Masurile BNR se vor oglindi in cele din urma, nu pot spune cand anume. In primul rand, nu exista cerere, in al doilea rand, dobanda bancii nationale este o dobanda orientativa, ea nu se reflecta imediat in creditele adevarate. In plus, noi nu avem resurse in lei pe termen mediu si lung, astfel incat reducerile nu au cum sa se vada imediat.

Procesele intentate de clienti bancilor au devenit frecvente, iar, in general, instanta da castig de cauza clientilor. Este acesta inceputul unui fenomen care poate contribui la destabilizarea sistemului bancar?

Procesele respective implica doar cateva banci si putini clienti, nu este un fenomen de masa, ci reprezinta probleme individuale pe care trebuie sa si le rezolve bancile respective.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Dan Pascariu UniCredit, #banci Romania, #sistem bancar, #dobanzi credite , #banci