Ce reprezinta procedura de solutionare alternativa a litigiilor (SAL)

Advertorial
Miercuri, 07 August 2019, ora 09:00
23302 citiri
Ce reprezinta procedura de solutionare alternativa a litigiilor (SAL)

Procedura de solutionare alternativa a litigiilor (SAL) presupune ca solutia vine din afara instantei de judecata, dar are puterea unei hotarari in instanta. In cazul CSALB, ne referim la doua tipuri de proceduri: conciliere si arbitraj.

Ambele proceduri pornesc la cererea consumatorului si sunt GRATUITE. In Europa astfel de proceduri sunt variate si au finalitati diferite - fie cu o decizie care poate fi obligatorie pentru ambele parti sau cu una care este obligatorie doar pentru comerciant.

Alte proceduri se finalizeaza cu o recomandare. Exista scheme SAL care organizeaza asa numite "proceduri hibride".

Mecanism SAL

Totul pleaca de la consumator, care adreseaza cererea catre CSALB (https://csalb.ro/formular-cerere/) . La aceasta trebuie anexata dovada incercarii de solutionare directa a litigiului, dar si contractul incheiat cu banca.

Pasul 2 - contactarea de catre CSALB a bancii in vederea deschiderii concilierii.

In momentul in care acordul este obtinut, conciliatorul, ales aleatoriu, prezinta o solutie catre consumator. In 15 zile partile isi exprima acordul/dezacordul cu privire la solutia propusa in termen.

Daca isi doreste asistenta juridica suplimentara consumatorul poate aduce un avocat, pe care insa il plateste.

La CSALB se pot adresa consumatorii care au o relatie contractuala cu banca pe baza unui contract

Daca ne referim la banci comerciale, vorbim de contracte de: cont curent cu sau fara card, card de credit sau de cumparaturi, depozit, credit, descoperit de cont, operatiuni de trezorerie, schimb valutar, certificate de depozit.

Cat priveste IFN-urile, se pot solutiona eventualele litigii care apar in contractele de credit/card de credit sau in cele de leasing.

De asemenea, CSALB ofera conciliere GRATUITA si pentru grupuri de consumatori nemultumiti. Conform art. 3 alin. (1) lit. a) din OG nr. 38/2015, prin consumator se intelege "orice persoana fizica sau grup de persoane fizice constituite in asociatii".

In cazul grupurilor de consumatori, important este ca toti consumatorii sa aiba aceleasi solicitari si in raport cu acelasi comerciant, iar grupul sa aiba un reprezentant.

In plus, cosumatorii au dreptul sa fie reprezentati de un avocat sau de o Asociatie de Consumatori.

Despre CSALB

CSALB este o institutie infiintata ca urmare a unei Directive europene si intermediaza gratuit si in mai putin de trei luni negocierea dintre consumatori si banci sau IFN-uri, pentru contractele aflate in derulare. Consumatorii din orice judet al tarii pot trimite cereri catre Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) prin aplicatia online aflata pe site-ul www.csalb.ro.

Daca banca accepta intrarea in procedura de conciliere este desemnat un conciliator. CSALB colaboreaza cu 21 de conciliatori, dintre cei mai buni specialisti in Drept, cu expertiza in domeniul financiar-bancar.

Totul se rezolva amiabil, iar intelegerea partilor are puterea unei hotarari in instanta. Mai multe informatii despre activitatea Centrului puteti obtine si la telefon 021 9414 (apel cu tarif normal) .

Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Anunțată recent, tehnologia ecranelor QDEL promite să revoluționeze industria televizoarelor, începând cu segmentul premium și extinzându-se treptat către gama de buget. În timp ce...
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
#procedura solutionare alternativa litigii, #centru solutionare litigii bancare , #banci