Ziare.com

Ce schimbari aduce in Romania uniunea bancara europeana

de Camelia Sisea
Joi, 13 Septembrie 2012, ora 07:22

   

Ce schimbari aduce in Romania uniunea bancara europeana
Criza a aratat ca atunci cand lucrurile au mers prost contribuabilii au fost cei care au platit factura, iar simpla coordonare nu mai este adecvata, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in fata Parlamentului European, introducand propunerea infiintarii unei uniuni bancare pentru zona euro, dar si pentru bancile din Uniunea Europeana care doresc sa fie incluse in proiect.

Constructia, cel mai ambitios raspuns european de pana acum la criza, ar avea ca nucleu Banca Centrala Europeana.

Romania poate beneficia de pe urma unui astfel de mecanism, care are potentialul de a consolida increderea in sistemul bancar din regiune, in contextul in care piata locala este dominata de institutii de credit cu capital din zona euro, considera analistii.

Principala menire a uniunii bancare europene este ruperea legaturii dintre guvernele puternic indatorate si bancile confruntate cu propriile dificultati, elementul central al crizei datoriilor care a lovit Europa la inceputul anului 2010.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Practic, uniunea bancara implica trei etape: abilitarea BCE cu puterea de a monitoriza toate cele 6.000 de banci din zona euro si alte banci din UE care sunt dispuse sa accepte supervizarea, infiintarea unui fond pentru inchiderea sau reabilitatea bancilor cu probleme si stabilirea unei scheme comune europene pentru protectia depozitelor.

Pe langa monitorizare, competentele BCE vor viza si penalizarea sau desfiintarea anumitor banci din uniune. Institutia ar avea, de asemenea, sarcina de o monitoriza indeaproape lichiditatea bancilor si de a le cere sa mentina o rata mai ridicata de capitalizare pentru a se proteja de eventualele pierderi.

Uniunea transcede domeniul bancar, intrand in componenta unui proces extins de integrare, o prioritate avand in vedere starea economica actuala.

Pentru ca uniunea bancara sa functioneze, este, desigur, necesar ca statele participante sa cedeze o parte din suveranitate in ceea ce priveste supravegherea bancilor proprii catre BCE, facand totodata posibil accesul direct al acestora la schema de ajutor permanent a zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate.

Totusi, propunerea lui Barroso trebuie sa fie aprobata de statele membre ale Uniunii Europene, iar acest proces nu va fi unul simplu, sansele ca noul regim sa fie introdus incepand cu ianuarie 2014, data anuntata de liderii europeni, fiind reduse.

Potrivit liderilor germani, monitorizarea celor 6.000 de banci din zona euro ar suprasolicita BCE, care ar trebui sa se ocupe doar de institutiile importante, in timp ce reprezentantii CE sustin ca si bancile mici pot provoca o criza, amintind de cazul bancii britanice Northern Rock.

Un impact indirect favorabil pentru Romania

O uniune bancara la nivelul zonei euro poate avea un impact indirect favorabil si asupra tarii noastre, considera Vlad Muscalu, economist senior ING Bank.

"Atat timp cat avem multe banci cu capital din tari din zona euro, iar aceasta uniune pare sa fie ceva care sa sustina increderea in bancile respective, indirect este un lucru pozitiv si pentru Romania. Ramane de vazut in ce forma va fi implementat planul care debuteaza in aceasta perioada", a spus Vlad Muscalu pentru Ziare.com.

Pe de alta parte, proiectul ar pune statele care nu au adoptat inca moneda unica intr-o pozitie dificila, ducand la crearea unui dezavantaj competitiv pentru bancile locale, au sustinut oficiali ai UE.

Totusi, economistul ING atrage atentia ca bancile cu capital provenit din anumite tari afectate de criza se aflau intr-o situatie mai dificila fata de cele cu capital autohton, iar noua constructie tinde sa reduca aceasta slabiciune, mai degraba decat sa le puna pe o pozitie mai puternica.

In opinia consultantului financiar Ionel Blanculescu, proiectul prezentat de presedintele CE este unul utopic, care va avea ca rezultat agravarea situatiei in care se afla constructia europeana.

"Discutam despre un proiect utopic. Traim intr-o economie de piata, iar intr-o economie de piata nu este permis ca o banca centrala europeana care are menirea de a coordona bancile centrale din tarile membre, sa coordoneze o uniune bancara in care sa se regaseasca inclusiv banci comerciale", a precizat Ionel Blaculescu pentru Ziare.com.

O "utopie" care nu face altceva decat sa agraveze situatia in care se gaseste Uniunea Europeana, demonstrand ca politicienii nu au invatat lectia din 2008, din SUA, legata de pericolul reprezentat de "colosii bancari", a incheiat analistul.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3424 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

bancile romanesti nu vor adera la acest mecanism

Si de ce ar face-o ? Sa vina vre-un inspector sa-i ntrebe de una, de alta ? Sa-i oblige la o anumita capitalizare ? Sa le supervizeze bussines planurile, care de fapt inseamna doar imprumutarea statului roman (no risk) ? Daca facem o analiza perinenta vom observa ca bancile din Romania crediteaza statul roman, mai putin mediul economic si mai deloc populatia..

 

Daca facem o Analiza Pertinenta ...

... ne intrebam De CE Referendumurile noastre am mai intrat in UE si am aderat la un Capitalism Feroce, in Folosuu' Zmekerilor Interni si Externi ...

La Toate, To'arasi, Capitolele VIETII Gu_Gustiucks Medii se sta Mai_Prost decat in Anii 1981 - 1989, Anii cei mai rai ai Comunismului ...

Daca NU se intreapta Carma CUM si UNDE trebuie INTERN, adica

Alta Randuiala ECONOMICA, ne ducem la Conuu' Dreaqquu' ...
Adica un Capitalism ca Instrument de Buna_Stare ...

NU Scop in Sine si Mijloc de Trai Bun a Tot_Feluu', To'arasi de Cazaturi Interne si, mai_Ales, Externe ...

Adica Statuu' Roman sa construiasca un Capitalism Benefic ...
Se poate foarte bine sa fie SI Democratie, si Opunere la Partzurile unor Biete Butoaie de Merde de pe la EU ...

Se poate Si Democratie, da' SI Represiune La_Vedere, documentata CORECT ...

Pentru Fiare ca Ala de a ucis-o pe Biata Japoneza ...
Pentru Aia_de_ne_fura Banii si deci, Viata ...

Pentru ASTA trebuie ca DIN Clasa politica Actuala, sa se decanteze Cativa,

Cu Minte ...
Cu Carte Bine Asimilata ...
Cu Suflet de Romani ...

Care sa realizeze ca pe Drumul ACESTA ne asteapta De_Structurarea TOTALA ca :

Stat,
Natiune ...
Biologic ...

foarte bine zis!

total de acord

sa facem o tara!! O Romanie PENSIONARA!!!

In numele a 6 milioane pensionari-sacosari-vinzatori de voturi INDIRJITI!! sa fie scoasa Romania din structurile UE & NATO!! Pensionarii majoritari (vot contra cost) la vot decid viitorul Romaniei!! Iesiti la pensie la 40 de ani ca acest: gabier de 2 lei, jerome, ambidextru, reformatu', etc. pensionarii indirjiti, sunt pregatiti sa renunte la: pensii, medicamente, caldura&lumina si alimente asa cum au trait si pe vremea lu' cesca!!

Bheiii, Referendum Bleg ... :)):)):))

Io NU am cum sa ies IN_Penzie ...:)):)):))
Am fost Free_Lancer inca din 1972, imediat dupa Facultate ... :)):)):))

Adica NU am ascultat niciodata de Alde Nimeni ...

Faptuu' ca vreau un Capitalism Benefic, NU unuu' Distrugator de Oameni si Natiuni,
NU inseamna ca apreciez Putorile ...

Tocmai Putorile au inventat Capitalismuu' Ttembel si Distrugator ...

In Coorand am sa imi reiau Facutuu' Banilor, treaba de la care am fost stopat de Cocalari Oculti ...

Tot, To'arasuu, La_Liber ...
Desi am 67 de Ani ...

Asa ca IAR ai gresit Adresa ...

Da', spre Deosebire de Talica, am si .... Energie de Toate, To'arasuu', Felurile ...

Se potenteaza reciproc ... :)):)):))
Minte, Mult_mai_Multa ...
SI Mai_Ordonata ... :)):)):))

Politica europeana monetara

Vizionati un documentar edificator care descrie capitalismul si economia de piata.
http://www.youtubevideo.ro/zeitgeist-moving-forward-2011/

Uniunea Statelor Europene se va face conform planului in derulare

Ca intelegeti, sau nu, ca va place sau nu, nu mai este loc de intors.Cei care au inteles cu adevarat ce s-a intimplat in 1989 stiu calea de urmat.Cei care nu au inteles o vor tine gaia-matu, cu mindria nationala,cu suveranitatea statala si alte stupizenii care nu vor face decit sa intirzie integrarea europeana a Romaniei, si aminarea cresterii nivelului de trai al romanilor.

 

Nene, NOUA ni se poate ridica Niveluu' ... :)):)):))

SI fiind Suverani, SI IN EU ... :)):)):))
Pe Niveluu' meu, INCA Ridicat, parol, ca nu te mintzesc ... :)):)):))

Si, ca sa vezi, Io sunt A_Tipic, am sa imi ridic IAR Niveluu', Mai_Mult decat cred Unii, Cocalari Oculti, la

... Niveluri din Urma cu Zece Ani ... :)):)):))

Parerea mea, Niveluu' meu ... :)):)):))


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor