Ce se va intampla daca bancile isi vor retrage capitalul din Romania?

Joi, 27 Octombrie 2011, ora 23:09
2178 citiri
Ce se va intampla daca bancile isi vor retrage capitalul din Romania?

Presedintele Traian Basescu si reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au cerut in mod oficial ca bancile-mama sa nu isi retraga capitalul din Romania.

Analistii contactati de Business 24 au pareri impartite. Daca seful Grupului de Economie Aplicata (GEA) Liviu Voinea si fostul presedinte CEC, Constantin Teculescu, spun ca majoritatea efectelor vor fi negative, analistul Ilie Serbanescu sustine ca retragerea capitalului ar fi un lucru bun, pentru ca ar creste sansele de dezvoltare economica a Romaniei.

Daca bancile straine si-ar retrage capitalul din Romania, situatia va fi destul de delicata, iar situatia existenta o sa se amplifice, a declarat Constantin Teculescu, fostul presedinte CEC.

In schimb, acesta considera ca persoanele fizice care au depus bani la bancile respective nu vor fi afectate de retragerea capitalului strain din Romania.

"Sumele respective, pana in 100.000 de euro, sunt garantate de stat. Din punct de vedere al finantarii economiei nationale vor fi niste probleme, una dintre acestea fiind lipsa de lichiditati", precizeaza Constantin Teculescu.

In ceea ce priveste incheierea unui nou acord precum acela de la Viena, care sa ne protejeze de retragerile de capital strain, Constantin Teculescu crede ca ar fi bine ca acest lucru sa se intample, dar ca are unele rezerve legate de respectarea unei astfel de intelegeri.

Citeste mai departe despre Ce se va intampla daca bancile isi vor retrage capitalul din Romania? pe Business24.ro.

Citeste si:
De ce ne conduc proștii?
De ce ne conduc proștii?
Pentru că mediocritatea a devenit... sub-mediocritate, urmare a scăderii vertiginoase a nivelului educației reale.Grav și deranjant în societate este când pe curba distribuției gausiene a...
Liviu Dragnea susține că "nu moare de foame". Sursele de venit modeste din care fostul lider al PSD afirmă că trăiește
Liviu Dragnea susține că "nu moare de foame". Sursele de venit modeste din care fostul lider al PSD afirmă că trăiește
Fostul lider al PSD Liviu Dragnea susţine că nu există probe care să îl incrimineze în alte dosare penale. Dragnea neagă că ar fi mers în vacanţe exotice pe bani publici ori pe fonduri...
Sursa: Ziare.com