Ce trebuie sa faca Spania in schimbul imprumutului pentru banci

Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 21:08
1925 citiri
Ce trebuie sa faca Spania in schimbul imprumutului pentru banci

Spania va trebui sa oblige investitorii sa isi asume pierderi si sa permita inspectorilor Uniunii Europene sa viziteze bancile spaniole, in schimbul ajutorului extern de 100 de miliarde de euro, potrivit unei proiect al acordului, publicat miercuri.

Conditiile impuse de partenerii din zona euro, expuse pe larg de presa spaniola, vor forta guvernul sa reformeze sectorul financiar spaniol aflat in pragul unei crize bancare care ar putea sa conduca la necesitatea unui pachet de sprijin financiar complet pentru Spania, scrie EU Business.

Ministrii de Finante din zona euro au aprobat marti acordarea primei transe din imprumut, in valoare de 30 de milioane de euro.

Inainte de a primi efectiv banii, bancile spaniole si investitorii trebuie sa isi asume pierderi, "pentru a minimaliza costurile contribuabililor cu restructurarea sistemului bancar", se precizeaza in proiect.

De asemenea, guvernul de la Madrid va trebui sa angajeze un consultant extern care sa deruleze teste de stres pentru 14 grupuri bancare pana in a doua jumatate a lunii septembrie.

Bancile care beneficiaza de imprumut vor fi inspectate de reprezenti ai UE, Bancii Centrale Europene (BCE) si Autoritatii Bancare Europene, iar bonusurile directorilor executivi vor fi limitate.

Autoritatile spaniole trebuie sa consolideze independenta bancii centrale din Spania, conferindu-i competente de sanctionare si autorizare, exercitate in prezent de Ministerul de Economie.

In plus, guvernul se va consulta cu Comisia Europeana si BCE inainte de orice noua initiativa legislativa in sectorul financiar, se mai precizeaza in proiect.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#imprumut banci europene, #conditii imprumut extern , #banci