Ziare.com

Ce trebuie sa faca Spania in schimbul imprumutului pentru banci

de Camelia Sisea
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 21:08

   

Ce trebuie sa faca Spania in schimbul imprumutului pentru banci
Spania va trebui sa oblige investitorii sa isi asume pierderi si sa permita inspectorilor Uniunii Europene sa viziteze bancile spaniole, in schimbul ajutorului extern de 100 de miliarde de euro, potrivit unei proiect al acordului, publicat miercuri.

Conditiile impuse de partenerii din zona euro, expuse pe larg de presa spaniola, vor forta guvernul sa reformeze sectorul financiar spaniol aflat in pragul unei crize bancare care ar putea sa conduca la necesitatea unui pachet de sprijin financiar complet pentru Spania, scrie EU Business.

Ministrii de Finante din zona euro au aprobat marti acordarea primei transe din imprumut, in valoare de 30 de milioane de euro.

Inainte de a primi efectiv banii, bancile spaniole si investitorii trebuie sa isi asume pierderi, "pentru a minimaliza costurile contribuabililor cu restructurarea sistemului bancar", se precizeaza in proiect.

De asemenea, guvernul de la Madrid va trebui sa angajeze un consultant extern care sa deruleze teste de stres pentru 14 grupuri bancare pana in a doua jumatate a lunii septembrie.

Bancile care beneficiaza de imprumut vor fi inspectate de reprezenti ai UE, Bancii Centrale Europene (BCE) si Autoritatii Bancare Europene, iar bonusurile directorilor executivi vor fi limitate.

Autoritatile spaniole trebuie sa consolideze independenta bancii centrale din Spania, conferindu-i competente de sanctionare si autorizare, exercitate in prezent de Ministerul de Economie.

In plus, guvernul se va consulta cu Comisia Europeana si BCE inainte de orice noua initiativa legislativa in sectorul financiar, se mai precizeaza in proiect.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1742 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Excelent!...

Pt. 100 de miliarde si eu sint de acord sa vina aia sa inspecteze bancile romaneshti!
Ca am eu o banuiala ca au ce sa gaseasca!...

Plus ca pt. alea peste 20 de miliarde de le-a luat Basescu, aia n-au verificat absolut nimic!!!

Pai se poate asa ceva, coana ruropa ?!?...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor