Cea mai mare amenintare ascunsa din sistemul bancar european

Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 18:56
4735 citiri
Cea mai mare amenintare ascunsa din sistemul bancar european
Foto: Ziare.com

In septembrie anul trecut, in timpul unei intalniri discrete din Helsinki, trei ministri de Finante din zona euro au discutat despre una din cele mai importante probleme din uniunea monetara, desi necunoscuta: asa-numitele "active istorice" ale bancilor.

Aceste active, prezente in portofoliul bancii de mult timp si care si-au pierdut valoarea sau nu mai pot fi platite, reprezinta o adevarata bomba cu ceas, potrivit analistilor.

In ultimele luni, s-au facut adevarate eforturi pentru a diminua importanta acestor active. Insa ministri de Finante din Finlanda, Germania si Olanda, cei prezenti la intalnirea mentionata, sunt determinati sa nu scape din vedere aceasta problema, ci, dimpotriva, sa gaseasca o solutie pana in iunie 2013.

"Activele istorice" ar putea face diferenta intre acordarea unui imprumut unei tari din zona euro direct din mecanismul de salvare sau nu, tara ramanand la mana pietelor financiare, unde ar trebui sa plateasca dobanzi extrem de mari.

Astfel, aceste active sunt o parte esentiala a lantului care leaga statul de banci, un cerc vicios care a daramat deja mai multe guverne si pe care politicienii se lupta sa-l rupa.

In opinia celor trei ministri, orice problemele ale bancilor aparute inainte ca Banca Centrala Europeana sa devina supraveghetorul uniunii bancare, la mijlocul anului 2014, pot fi considerate "active istorice".

De altfel, si premierul finlandez, Jyrki Katainen, a spus ca trebuie definivata o limita pana la care statul, din banii contribuabililor, sa poata plati datoriile facute de bancile prost gestionate.

Potrivit spuselor sale, problemele bancilor din Irlanda si Spania ar trebui sa fie doar responsabilitatea guvernelor din acele tari si doar in viitor, respectiv dupa jumatatea anului 2014, fondul de salvare din zona euro, din banii contribuabililor europeni, sa poata oferi asistenta.

"S-a hotarat sa se utilizeze capitalizarea directa prin mecanismul de salvare doar dupa ce uniunea bancara va fi functionala", a spus Katainen.

Interpretari diferite

Cu toate acestea, oficialii din Italia, Spania, Irlanda si alte state au interpretat hotarea in mod diferit, considerand ca aceasta recapitalizare directa ar putea fi implementata imediat.

Pietele financiare au inregistrat o crestere brusca, iar dobanzile de finantare pentru statele cu probleme s-au redus, insa aceste reactii ar putea fi premature.

Procedurile de capitalizare directa nu vor fi finalizate decat in lunile urmatoare, iar bancile vor fi obligate sa-si ridice nivelul capitalurilor proprii inainte de a primi ajutor. Dupa acesti pasi, guvernul ar putea interveni, iar, in ultima instanta, mecanismul de salvare, cu indeplinirea unor conditii stricte, au spus oficialii europeni, citati de Reuters.

"Daca o banca din tara X da faliment in patru saptamani dupa ce noile reguli intra in vigoare, nimeni nu se asteapta ca autoritatile europene sa poarte toata responsabilitatea", a spus Michael Noonan, ministrul de Finante din Irlanda.

Salvarea, nu pentru toata lumea

Scopul demersurilor ministrilor de Finante din Germania, Finlanda si Olanda este ca mecanismul de salvare sa poata fi accesat doar de cateva tari. Daca va fi prea usor, multe tari vor dori sa traga o parte din bani, iar resursele fondului, nu foarte mari, ar disparea rapid.

Mecanismul de salvare va ajunge, in cele din urma, la un total de 80 de miliarde de euro. Pentru a salva o banca, ar trebui fie sa ia din acesti bani, fie sa se imprumute din pietele financiare si sa cumpere pachete de actiuni in cadrul bancilor, un lucru mult mai riscant decat acordarea de imprumuturi catre guverne.

"Nu vrem ca fondul sa fie atat de atractiv, inca toate bancile se stea la coada pentru recapitalizare", a spus un oficial al uneia din cele trei tari.

Astfel, inainte de a accesa fondurile, bancile ar trebui sa scape de "activele istorice".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#active istorice banci europene, #datorii banci zona euro, #sistem bancar zona euro , #banci