Cel mai grav scandal bancar?

Duminica, 15 Iulie 2012, ora 08:14
4980 citiri
Cel mai grav scandal bancar?
Foto: Bloomberg

Scandalul legat de manipularea indicelui Libor are potentialul de a deveni unul dintre cele mai costisitoare din istoria bancara, cu urmari grave pe multiple planuri. Daca institutiile financiare implicate vor sa previna ca acesta sa le sufoce afacerile si sa loveasca economia globala, trebuie sa actioneze rapid.

Investigatiile derulate in SUA, Canada, Europa si Asia construiesc impreuna o imagine socanta de lacomie si inselaciune. Pentru a ascunde problemele institutiilor lor in timpul crizei financiare sau pentru a-si ridica profiturile din tranzactii, bancherii au furnizat in mod intentionat date eronate pentru calcularea indicelui Libor (London Interbank Offered Rate), scrie Bloomberg.

Aceasta dobanda de referinta influenteaza valoarea a sute de mii de miliarde de dolari in contractele finaciare din intreaga lume, inclusiv dobanda variabila a creditelor ipotecare, a imprumuturilor pentru companii si a derivatelor.

Amenda de aproximativ 450 de milioane de dolari platita de Barclays, prima institutie care a recunoscut ca a incalcat regulile, este doar inceputul. Institutiile de reglementare pot si ar trebui sa aplice pedepse similare mai multor banci ca masura de prevenire.

Mai important, sunt vehiculate pentru prima data amenintari cu privire la incarcerarea unui numar semnificativ de bancheri si traderi pentru actiunile lor din timpul crizei financiare, o pedeapsa necesara care ar putea ajuta la resetarea compasului moral al industriei.

Demersul legal poate, insa, transforma, un catharsis necesar intr-un dezastru sistemic. Reclamantii, de la firme de investitii la autoritati municipale, care au cumparat obligatiuni sau au semnat contracte in care platile se stabileau pe baza Libor, cer compensatii din partea bancilor pentru ca au redus in mod voit valoarea indicelui.

Estimarile privind costul proceselor sunt in prezent de ordinul zecilor de miliarde de dolari.

Perspectivele privind decenii de litigiu si incertitudinea prelungita cu privire la costul final pot mutila sistemul bancar, iar acest lucru nu este in interesul nimanui. Cu siguranta este ultimul lucru de care are nevoie o economie globala slabita. Sefii bancilor, autoritatile si procurorii ar trebui sa se gandeasca acum cum pot solutiona rapid situatia pentru a merge mai departe.

Bancile ar putea sa isi puna resursele intr-un fond comun de compensare, sa numeasca un administrator independent si sa calculeze pagubele. O astfel de miscare ar necesita multa cooperare si deschidere.

Guvernele pot grabi procesul prin formularea de acuzatii penale impotriva institutiilor financiare si nu impotriva angajatilor individuali ai acestor institutii, deschizand posibilitatea recunoasterii de catre banci a actiunilor ilegale.

Scandalul Libor ofera o ilustrare trista a falimentului moral care a infectat lumea financiara. Daca raspunsul nu reuseste sa demonstreze o ruptura clara de trecut, repercusiunile se vor resimti din nou asupra a milioane de persoane nevinovate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#banci scandal Libor, #practici ilegale banci, #pedepse banci , #banci
Comentarii
Poza Mutul
Mutul
rank 5
Da, e grav! Unde e Ottoman sa ne explice el cum e cu djdidovi si....