Cele mai mari banci din lume ar putea primi o noua lovitura: UE investigheaza practici anticoncurentiale

Joi, 28 Martie 2013, ora 08:27
4006 citiri
Cele mai mari banci din lume ar putea primi o noua lovitura: UE investigheaza practici anticoncurentiale
Foto: Daylife

Dupa scandalul manipularii ratelor interbancare Libor si Euribor, soldate deja cu amenzi de miliarde de dolari, prabusirea sistemelor bancare din Irlanda, Grecia, Spania si Cipru, mai nou, marile banci internationale primesc o noua lovitura.

Autoritatile europene vor declansa, in curand, proceduri legale intr-un caz de actiuni antitrust in piata de 27 de trilioane de dolari a derivatelor de credit, utilizate pentru separarea si trasferarea riscului aferent imprumuturilor.

Investigatia Comisiei Europene include 16 din cele mai mari grupuri financiare din lume, care vor fi obligate sa plateasca amenzi uriase, daca sunt gasite vinovate, intr-un moment in care acestea au deja probleme privind capitalizarea.

Doar in Marea Britanie, de exemplu, banca nationala a anuntat ca bancile trebuie sa-si majoreze capitalurile cu echivalentul a 38 de miliarde de dolari, pana la sfarsitul anului.

Bancile investigate de Comisia Europeana sunt JP Morgan Chase, Goldman Sachs, Deutsche Bank, Bank of America, Citigroup, Barclays, BNP Paribas, Commerzbank, Credit Suisse Group, HSBC Holdings, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland Group, UBS, Wells Fargo, Credit Agricole si Societe Generale, potrivit unor surse citate de Wall Street Journal.

Autoritatile europene antitrust ancheteaza daca grupurile financiare respective au incercat sa blocheze accesul concurentilor la schimburile din piata primelor de asigurare impotriva riscului (CDS - credit default swap), care sunt platite cand o tara sau o companie intra in incapacitate de plata.

De asemenea, Comisia Europeana ancheteaza si Markit Group, furnizorul de date privind derivatele de credit, partial detinut de dealeri, precum si ICE Clear Europe, o divizie a IntercontinentalExchange.

Oficialii europeni au declarat ca, potrivit datelor preliminare, Asociatia Internationala pentru Schimburi si Derivate ar fi putut participa, la randul sau, la eforturile de a limita accesul unor concurenti la piata derivatelor.

Amenzile, pana la 10 la suta din venitul bancilor

Investigatia face parte din proiectul autoritatilor americane si europene de a deschide piata derivatelor, foarte opaca si controversata, invinuita de multi pentru criza mondiala inceputa in 2008.

De altfel, contractele pentru CDS-uri au intrat in atentia autoritatilor inca de la declansarea crizei si, mai recent, in timpul crizei datoriilor din zona euro. Criticii sustin ca unii investitori s-au folosit de aceste instrumente financiare pentru a profita de situatia precara a unei tari sau companii, nu doar drept asigurare fata de incapacitatea de plata.

Spre deosebire de alte intrumente financiare, CDS-urile sunt tranzactionate direct intre cele doua parti, departe de piata reglementata, unde preturile sunt la vedere, ceea ce inseamna ca un client are de unde sa stie daca primeste cel mai bun pret.

Autoritatile spera sa mute acest segment in zona reglementata, astfel incat sa poata monitoriza riscul si sa previna repetarea unei crize similare celei din 2008.

Profiturile institutiilor din aceasta piata ar scadea dramatic, in acest caz, iar grupurile bancare gasite vinovate de blocarea accesului concurentilor risca amenzi de miliarde de dolari.

Astfel, potrivit reglementarilor europene, departamentul antitrust din cadrul Comisiei Europene trimite o instiintare privind acuzatiile, companiile avand la dispozitie o anumita perioada de timp pentru a raspunde. In cazul sanctiunilor, amenzile pot reprezenta 10 la suta din venitul anual, desi astfel de penalitati sunt rare.

Autoritatile iau in considerare impactul pe care actiunile respective l-au avut asupra pietei in general, precum si durata in care s-a desfasurat. Companiile care coopereaza la investigatie pot fi tratate mai "bland".

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#investigatie Comisia Europeana banci, #investigatie antitrust banci mondiale , #banci
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Poza grob
grob
rank 5
Sistemul e putred. Gata! La puscarie cu ei!