Austriecii fac precizari cu privire la limitarea creditarii in Europa de Est

Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 11:42
1926 citiri
Austriecii fac precizari cu privire la limitarea creditarii in Europa de Est
Foto:Arhiva Ziare.com

Austria a fost fortata sa clarifice controversatul plan de a limita creditarile bancilor sale comerciale in Europa de Est, dupa protestul statelor din regiune si presiunea Comisiei Europene.

Decizia din noiembrie 2011 a pus pe jar autoritatile din Ungaria, Romania si alte tari din Europa de Est, care s-au plans ca nu au fost consultate in mod adecvat, noteaza Financial Times.

De asemenea, decizia a alimentat fricile pietei ca si celelalte banci active in regiune ar putea lua masuri pentru a-si reduce expunerea in aceasta zona.

Comisia Europeana examineaza acuzatia de lipsa de consultare cu ceilalti parteneri din Uniunea Europeana adresata Austriei, discriminarea contra acestor tari si incalcarea legilor privind libertatea circulatiei capitalului.

Oficialitatile de la Viena au declarat ca au explicat Bruxelles-ului ca nu au intentionat niciodata ca masurile sa aiba efecte legale sau juridice, ci au fost o forma de "persuadare morala" a bancilor care, luate impreuna, sunt cel mai mare creditor al Europei de Est.

FMA, reglementatorul pietei financiare din Austria, a afirmat ca Bruxelles-ul a fost informat cu privire la faptul ca masura nu implica nicio sanctiune aplicata bancilor care nu respecta aceasta limitare, prin urmare nu exista nicio incalcare a vreunei legi europene.

Cu toate acestea, oficialii europeni au cerut informatii suplimentare de la autoritatile din Austria si analizeaza in continuare daca propunerile venite de la banca centrala contravin legislatiei europene.

FMA a declarat ca noile norme vor fi publicate in urmatoarele zile, "fara schimbari semnificative".

Insa Erik Berglof, economistul sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si dezvoltare, a declarat ca Viena a fost de acord sa interpreteze regulile in mod "flexibil" si sa permita mai mult timp pentru satisfacerea termenelor.

"Austriecii au fost umiliti si nu se vor mai comporta la fel", a declarat acesta.

Austriecii: Nu am reusit sa comunicam in mod adecvat cu Bruxelles-ul

Autoritatile austriece au recunoscut, totusi, ca nu au reusit sa comunice corect cu partenerii europeni si ca trebuie sa indrepte lucrurile.

BERD, impreuna cu CE si FMI, au intervenit in regiune in 2008-2009 prin initiativa de la Viena, pentru a preveni o pierdere a increderii in regiunea est-europeana de catre creditorii occidentali.

In contextul inrautatirii situatiei economice de anul trecut, decidentii politici si-au reluat cooperarea sub egida Viena 2.0, insa de aceasta data este mult mai greu sa convingi creditorii si reglementatorii financiari sa ramana atasati Europei de Est, avand in vedere problemele pe care le au bancile-mama.

Berglof a declarat "ca este foarte ingrijorat din cauza semnelor de limitare a activitatii financiare in zona", inclusiv de dovezile ca unele banci din Vest incearca sa-si vanda subsidiarele.

Nowotny, Banca Centrala a Austriei: O abordare mai precauta va ajuta si tarile, si bancile

Ewald Nowotny, guvernatorul Bancii Centrale a Austriei, a declarat, marti, ca masurile guvernamentale presupun o retragere a bancilor din Europa de Est.

"Nu e vorba de o reducere a bilantului. O abordare mai precauta asupra creditarii va ajuta atat tarile, cat si bancile", a mentionat acesta.

Elementul-cheie in planul Vienei este cerinta ca subsidiarele austriece care sunt "expuse in mod deosebit" in zona sa se asigure ca rata noilor credite fata de nevoile de refinantare locale sa nu depaseasca 110%.

In Ungaria, actualmente, rata este de 130%.

Bancile austriece, in frunte cu Erste Bank si Raiffeisen International, au retele extinse in Europa de Est, cu active care depasesc ca valoare 100% din PIB-ul Austriei.

OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
#banci austriece expunere Romania, #Austria incalcare reglementari UE, #Erste Raiffeisen expunere Romania , #banci