Banca Saracilor - ceva care in Romania nu exista. Dar exista saraci

Marti, 11 Octombrie 2011, ora 18:15
3191 citiri
Banca Saracilor - ceva care in Romania nu exista. Dar exista saraci

Este un merit al sectorului bancar din Romania faptul ca s-a dezvoltat exploziv, in dorinta de a se alinia standardelor lumii civilizate, astfel incat sa-i fie agreabil romanului cu bani si atractiv investitorului strain.

Fireste, dezvoltarile explozive necesita bani, dar bancile nu se pot plange. Ele incaseaza dobanzi de la doritorii de credite, comisioane pentru orice operatiune executata, venituri de pe urma schimburilor valutare, cele din propriile actiuni speculative si inca multe altele.

Banca este prea simandicoasa, pentru omul sarac

Nenorocirea este ca micul slujbas, cand vrea sa "puna de o parte" mica sa economie ramasa la sfarsitul lunii - in cazul fericit cand ii ramane -, n-are alta solutie inteleapta decat sa puna banii la ciorap.

La banca, risca sa-i scada economiile prin comisioane, in loc sa-i creasca prin dobanda. Nu tintesc sistemul bancar, facut sa prospere, intrucat banca este o afacere si nu o institutie filantropica. Observ numai ca omul sarac n-are ce cauta la banca, daca n-a castigat cumva la loterie.

La banca, dai comision cand depui, cand ridici si chiar fara sa depui sau sa ridici, banca tot iti incaseaza automat o taxa de administrare. Pe scurt, banca nu este facuta pentu salariatul care pune de-o parte mica lui agoniseala, ca sa aiba de frigider, de televizor, sau - Doamne fereste - de inmormantare.

Ce a fost CEC si ce este astazi

Pentru toate acestea, a existat candva CEC. Zic "a existat", pentru ca nu mai exista: CEC este in prezent tot o banca, una cu capital de stat, dar banca, nu casa de economii. Diferenta nu-i mica.

Nu pun la socoteala ce era CEC inainte de '90, m-ar crede cineva nostalgic; mai curand, rememorez ce era inante de razboi. Era o casa de economii controlata de stat, care depozita micile depuneri ale populatiei. Fondurile proprii le investea sau acorda din ele credite, creandu-si astfel sursa de venituri.

CEC nu incasa comisioane pentru operatiunile efectuate si acorda clientilor o dobanda moderata. Clienti erau de toate felurile, pentru ca la CEC putea depune oricine orice suma.

Chiar si elevii de liceu erau incurajati sa-si depuna banii de covrigi, in ideea ca asa se formeaza o generatie de oameni cumpatati si chibzuiti.

Astazi, CEC nu numai ca s-a transformat intr-o banca din aceea in care trebuie sa intru cu sfiala ca sa nu las urme pe gresie, dar ma indoiesc ca ar fi primit un elev, care ar intra sa depuna, de exemplu, suma de cinci lei pe care o are in buzunar.

Altii nu s-au repezit sa strice si ce aveau bun

Am avut curiozitatea sa caut pe Net cam cum stau lucrurile la altii. In Franta, exista si astazi acele "casse d'epargne", care existau si pe vremea lui Cuza Voda, cand, dupa modelul francez, s-a infiintat la noi CEC.

Aceste institutii financiare nu fiinteaza pentru marile afaceri, ca bancile. Conform site-ului, scopul lor este "sa ajute tinerii ca sa-si poata parcurge cu bine etapele vietii".

"Casse d'epargne" isi explica astfel pe site serviciile oferite: tinerii au ocazia sa-si formeze simtul economisirii, sa-si finanteze studiile, sa-si procure un calcuator, o prima locuinta si un prim vehicul sau permisul de conducere.

In Italia, functioneaza cunoscutele "cassa di Risparmio", cu un profil foarte asemanator celui francez raspandite in toate tara in 87 de unitati.

Pentru omul sarac, Rusia a pastrat vechile "sberegatelnaja cassa", in timpul comunist, adaptate conditiilor actuale si accesibile micilor salariati.

Neamtul incaseaza dobanda, in loc s-o plateasca

Germania are un sistem bine pus la punct, vechile Sparkassen

(case, nu banci!), unde se poate depune orice suma, fara comisioane si taxe de administrare. Adolescentii si micii functionari sunt principalii clienti ai acestor case.

Nemtii nu cer credite pentru nevoile gospodaresti. Ei economisesc la Sparkassen si incaseaza dobanda in loc s-o plateasca. Tot Sparkassen exista si in Austria.

Pentru fermieri - carora noi le spunem tarani, nemtii au, raspandite in toata tara, Landesbausparkaussen. Sunt tot case de economii, in care fermierul german aduna bani pentru nevoile sale gospodaresti.

Poate ca, daca noi, in loc sa transformam CEC intr-o banca, i-am fi mentinut profilul de dinainte de razboi, nu erau astazi romanii atat de indatorati si in situatia disperata de a-si pierde casa ipotecata.

Mi se pare un nonsens ca intr-o tara unde populatia majoritara e alcatuita din saraci, bancile sa fie numai de tipul celor pentu bogati, chiar foarte bogati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#CEC Romania, #banca economii Germania Franta, #banca economii , #banci