Banca Transilvania, sub acuzatii grave. Cum influenteaza piata?

Luni, 12 Iulie 2010, ora 18:12
5766 citiri
Banca Transilvania, sub acuzatii grave. Cum influenteaza piata?
Foto: Arhiva

In premiera in Romania, doi dintre cei mai importanti actionari ai unei banci locale, Banca Transilvania, au fost acuzati de folosirea unor informatii confidentiale pentru tranzactionarea actiunilor pe bursa.

Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania (BT) si Claudiu Silaghi, fost presedinte al CA, alaturi de Christofourou Georgios, directorul general al Bank of Cyprus - sucursala Romania, si Isaakidis Anastasios - angajat al Bank of Cyprus, au fost trimisi in judecata de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata (DIICOT).

Acestia, alaturi de Mirela Silaghi, Doina-Marioara Cojocaru, Sergiu Dan Dascal si Radu Codrut Jurcovan, sunt acuzati atat de manipularea pietei de capital, cat si de spalere de bani.

"Se pare ca matusa unei persoane din conducerea Bancii Transilvania a cumparat un numar foarte mare de actiuni, pe care le-a vandut ulterior la un pret mult mai mare, pe baza informatiilor legate de intrarea Bank of Cyprus in actionariatul Bancii Transilvania.

Se pare ca se stia de aceasta intrare de ceva vreme, in cadrul conducerii, si, pe baza ei, se considera ca s-a tranzactionat si s-au facut o serie de profituri", a explicat, pentru Ziare.com, Florin Irimin, broker in cadrul firmei Intercapital.

Bursa a reactionat imediat dupa aflarea vestii, pretul actiunilor BT (simbol TVL) scazand cu aproximativ 6 la suta in raport cu ziua precedenta, dupa ce incepuse ziua cu o scadere de 1 la suta. De altfel, tranzactionarea titlurilor BT a fost oprita in jurul pranzului, pentru a fi reluata in jurul orei 14:50.

De altfel, oficialii BT au emis un comunicat, menit a calma spiritele. "A aparut un comunicat din partea BT, semnat de domnul Robert Rekkers (directorul general al BT - n.red.), in care a fost informat actionariatul cu privire la aceste investigatii care au loc si, oarecum, se da un suport pentru membrii conducerii care au facut o treaba buna in cadrul bancii. Dupa reluarea tranzactionarii, actiunile si-au revenit", a adaugat Irimin.

Activitatea bancii, putin influentata

Pe plan extern, cand un astfel de eveniment are loc, actiunile companiei respective au mult de suferit.

In Romania, insa, acest lucru nu s-a intamplat, cel putin pana in prezent. "Stirea a influentat mai mult emotional, intr-o prima etapa. E clar ca nu a ajuns inca la investitori. Tinand cont ca bursa, per ansamblu, a fost foarte putin lichida astazi, asa cum a fost si vineri, impactul nu a fost foarte mare", ne-a explicat Irimin.

"O astfel de stire, daca vom primi noi rapoarte si se adevereste informatia - totusi, fiind pe site-ul DIICOT, informatiile par destul de reale - ar putea influenta putin increderea investitorilor. Este o situatie noua, la noi la bursa nu am avut o astfel de acuzatii pana acum. Este o situatie noua si pentru noi", a adaugat brokerul.

In plus, in acest caz, nu este vorba de un trader, asa cum se intampla, de obicei, pe plan extern, ci de doua persoane cu mare vizibilitate in cadrul bancii.

"Din punctul meu de vedere, cel mai importat va fi modul in care banca va comunica cu investitorii si cu actionarii. Deja, azi (luni - n.red.) a aparut un astfel de comunicat, in care banca a incercat sa linisteasca in primul rand investitorii, pentru ca acestia sunt primii afectati. La final, multumeste clientilor pentru incredere. Este o banca importanta, sunt sigur ca va trece peste acest episod. Din pacate, stirea nu avantajeaza banca", a mai spus Irimin.

Efectele cele mai grave au trecut

In opinia lui Alin Brendea, vicepresedintele societatii de servicii financiare Prime Transaction, este putin probabil sa vedem o scadere brutala a actiunilor bancii, in zilele urmatoare.

"Impactul a fost consumat astazi, pentru ca actiunile au fost suspendate, dupa ce s-a aflat stirea, dupa care a fost reluata tranzactionarea pentru emitent. La momentul suspendarii era undeva pe minus 6% fata de ziua precedenta si a inchis pe un -2,7%, ceea ce arata ca impactul a fost moderat", a spus Brendea, pentru Ziare.com.

"Genul asta de stiri tind, si datorita faptului ca toata lumea are acces la Internet, sa aiba efect foarte rapid. Daca, la nivelul zilei de astazi, au fost reluari de tranzactionare dupa comunicat, a existat suficient timp sa vedem cele mai severe urmari, daca era cazul de asa ceva. Intrucat nu le-am vazut, nu am asteptari de genul asta", a adaugat vicepresedintele Prime Transaction.

Potrivit spuselor sale, in piata nu s-a manifestat o lipsa de incredere, avand in vedere si sumele relativ mici tranzactionate in cadrul operatiunilor la care DIICOT face referire.

"Daca erau volume serioase, puteam vorbi de asa ceva. Clientii sunt influentati de orice fel de informatie, dar conteaza reactia lor in piata care nu a fost una violenta", a mai spus Brendea.

Care sunt acuzatiile

Potrivit unui comunicat al DIICOT, Claudiu Silaghi ar fi actionat, in perioada 15 mai 2009 - 10 decembrie 2009, in mod concertat cu ceilalti invinuiti, pe baza informatiilor privilegiate obtinute de la Sergiu Dan Dascal, achizitionand actiuni BT pe contul soacrei sale, Doina-Marioara Cojocaru, in valoare de 74,8 milioane de lei.

De asemenea, reprezentantii Bank of Cyprus sunt invinuiti de obtinerea de informatii privilegiate si divulgarea acestora lui Silaghi si Ciorcila, care au incheiat, ulterior, tranzactii cu titluri BT in valoare totala de 7,8 milioane de lei. Ulterior, acestia au vandut actiunile, obtinand un profit de aproape 200.000 de lei.

Horia Ciorcila sustine ca acuzatiile sunt nefondate, ca nu a facut nimic ilegal si va actiona pe toate caile legale pentru a demonstra acest lucru.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#Banca Trasilvania, #Banca Transilvania spalare bani, #Horia Ciorcila , #banci