Bancile romanesti in 2012: Sute de sucursale inchise, mii de angajati concediati

Marti, 18 Septembrie 2012, ora 13:03
4019 citiri
Bancile romanesti in 2012: Sute de sucursale inchise, mii de angajati concediati
Foto: Arhiva

Tendinta de reducere a numarului de sucursale si a numarului angajatilor din sectorul bancar manifestata in perioada 2009-2011 a fost semnalata si in prima jumatate a anului 2012, insa cu un ritm mult mai intens, in corelatie cu evolutia procesului de dezintermediere.

Astfel, reteaua teritoriala s-a redus cu 130 de unitati in 2011 si 352 de unitati in primele 6 luni ale anului curent, in timp ce numarul de salariati din sistemul bancar a scazut cu 980 in 2011 si, respectiv, cu 3.700 in primul semestru din 2012, se arata in Raportul asupra Stabilitatii Financiare publicat miercuri de Banca Centrala.

Desi sistemul bancar romanesc prezinta un grad ridicat de conectivitate cu sistemul bancar european, cota de piata din punct de vedere al activelor a bancilor cu capital majoritar strain a continuat sa scada, la 81,2% la finele primului semestru din 2012, pe fondul vanzarilor de active imobilizate si neperformante.

Bancile cu capital majoritar austriac detin, similar anilor precedenti, cea mai mare cota de piata (38% la iunie 2012). Grupa bancilor cu capital majoritar grecesc si-a redus cota de piata de la 16,3% la 12,9%, fiind surclasata de cea a bancilor cu capital romanesc, a carei pondere in activul agregat a crescut pana la 18,3%.

Cateva institutii devin mai vulnerabile la socurile externe

Totusi, potrivit ultimelor rezultate ale testelor de stres, se mentine o capacitate buna a institutiilor de credit, la nivel agregat, de a rezista la socuri macroeconomice, desi un numar restrans de institutii de credit manifesta o vulnerabilitate in crestere.

In conditiile unui scenariu advers, caracterizat de o depreciere puternica a monedei nationale, precum si de reintrarea in recesiune, scaderea indicatorului de solvabilitate la nivelul sistemului bancar din Romania ar fi de aproximativ 2,4 puncte procentuale, pana la aproximativ 12,3%.

In acelasi timp, pozitia de lichiditate a bancilor a fost adecvata, iar ajustarea finantarii de la bancile-mama (care asigura cea mai mare parte a finantarii externe) s-a realizat ordonat, continuandu-se procesul de reducere treptata a dependentei bancilor romanesti de finantarea externa.

Creditele neperformante au continuat sa creasca, dar mai incet

Creditele neperformante, riscul dominant la adresa stabilitatii financiare, au continuat sa creasca atat ca volum, cat si ca rata (de la 14,3% in decembrie 2011 la 16,8% in iunie 2012), dar intr-un ritm sensibil mai redus fata de anii precedenti (in anul 2011 cresterea a fost de 2,5 puncte procentuale, comparativ cu 4 pp in 2010 si 5 puncte procentuale in anul 2009). Din februarie pana in iunie 2012, rata creditelor neperformante a crescut mai lent, cu 1,4 puncte procentuale.

De asemenea, riscul de contagiune dinspre sectorul bancar european se mentine la un nivel gestionabil, cel mai important efect fiind estimat a fi generat de bancile austriece, in timp ce bancile cu capital grecesc, italian si francez ar avea un impact semnificativ mai redus.

Sectorul bancar din Romania a consemnat o pierdere de 777,3 milioane lei in anul 2011 si de 192 milioane lei in prima jumatate a anului 2012. In general, rezultate financiare pozitive au fost obtinute de bancile mari.

Cheltuielile cu provizioanele pentru acoperirea creditelor neperformante au continuat sa reprezinte in 2011 si prima parte a anului 2012 cea mai importanta categorie de cheltuieli ale institutiilor de credit.

C.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#banci Romania, #credite neperformante banci, #concedieri banci, #sucursale banci , #banci